Door naar content

Keuzestress na Whisky Nosing & Tasting in Waalre

25 november 2019

Keuzestress na Whisky Nosing & Tasting in Waalre

WAALRE – Dinsdag 19 november 2019 Op dinsdag 19 november organiseerde Mitra Waalre een Whisky Nosing & Tasting met de New World Whiskies van De Monnik Dranken. Voor de bezoekers was dit een mooie gelegenheid om een nieuwe whisky te ontdekken en uit te kiezen voor de komende feestmaand. En vooral dat laatste klinkt makkelijker dan het is... Ronald Anneveldt had namelijk een aantal zeer interessante whisky's uit India, Japan, Ierland, Taiwan, Nieuw-Zeeland en Schotland meegenomen naar Waalre. Hieronder worden de whisky's verder uitgelicht en omdat de kerstdagen er aan komen geeft Ronald er een whisky en spijs tip bij!
Rampur Select
India Geen van de proeverijdeelnemers had ooit een whisky uit India geproefd, maar de Rampur Select viel bijzonder goed in de smaak. Het is een zachte en fruitige whisky, met een zeer subtiele afdronk. De kenmerkende zachte smaak komt onder andere doordat de uit India afkomstige gerst die men gebruikt, in vergelijking met de Europese gerst, wat zoeter is. Ronald's Whisky & Spijs tip: Rampur Select met een vruchtentaartje
Mars Cosmo
Japan Uit Japan kreeg men de Mars Maltage Cosmo te proeven. Deze whisky is iets voller dan die uit India en bevat een vleugje rook. Ook is er een heerlijke mix van zoete smaken zoals honing, karamel en gerijpte vruchten waarneembaar. De Mars Shinshu Distillery, waar deze whisky wordt gedistilleerd, ligt op een hoogte van bijna 800 meter in de Japanse Alpen en is daarmee de hoogstgelegen distilleerderij van Japan. Ronald's Whisky & Spijs tip: Japan is natuurlijk hét land van sushi! Probeer deze whisky daarom eens in combinatie met een sushi van tonijn.
The Whistler 10 YO
Ierland De 3e whisky die men in Waalre te proeven kreeg kwam van dichter bij; The Whistler 10 YO. Normaliter staan de whiskey's uit Ierland bekend als uitermate zacht vanwege de drievoudige distillatie en het ontbreken van turf bij het drogen van de gerst. The Whistler 10 Years Old is aanvankelijk ook zeer zacht, maar de finish op Olorosso sherryvaten geeft de whiskey net wat meer pit dan de standaard Ierse whiskey. Ronald's Whiskey & Spijs tip: Ideaal te combineren met kalkoen gerechten!
Kavalan Classic & Concertmaster Port
Taiwan Voor de volgende 2 whisky's keren we terug naar Azië. Uit het tropische Taiwan kregen de bezoekers allereerst de Kavalan Classic te proeven en daarna de Kavalan Concertmaster Port Cask Finish. Beide whisky’s bevatten o.a. tonen van vanille, honing en tropisch fruit en zoals de naam al doet vermoeden heeft de Concertmaster een finish op port vaten ondergaan waardoor de zoetigheid van port aan de whisky wordt toegevoegd. Ronald's Whisky & Spijs tip: De whisky's van Kavalan zijn mooi te combineren met een dessert van vanille ijs op een wafel met peer.
Oamaruvian Double Cask
Nieuw-Zeeland Als een ware All Black rugbyspeler komt de Oamaruvian Double Cask uit Nieuw-Zeeland binnen gestormd! Wat een krachtpatser met zo veel op een volgende smaken! Deze diep donkerrode whisky heeft 8 jaar gerijpt op bourbon vaten en 10 jaar op rode wijnvaten. Dit geeft de whisky een ietwat droppig karakter, waardoor het hoge alcoholgehalte van 56,88% heel mooi gecamoufleerd wordt. Ronald's Whisky & Spijs tip: Een ideale afsluiter van het diner, rustig genieten ruiken en nog eens ruiken, klein slokje en nog eens ruiken. Hier neem je ruim de tijd voor, net zoals je dat voor het uitbuiken doet.
Tamdhu 12 Years Old & GlenAllachie 18 Years Old
Speyside, Schotland Natuurlijk kwamen er ook Schotse whisky's aan bod.  Ter afsluiting kregen de whiskyliefhebbers uit Waalre 2 Speyside whisky's toe proeven. Als eerste de Tamdhu 12 YO, een rasechte Speyside whisky, die enkel op ex-sherry vaten heeft gelagerd. En vervolgens The GlenAllachie 18 YO, ook uit de Speyside, maar deze whisky heeft een lagering op zowel ex-bourbon- als ex-sherry vaten. Ronald's Whisky & Spijs tip: Tamdhu 12 YO combineert mooi met een traditioneel Schots nagerecht als Sticky Toffee Pudding en probeer de GlenAllachie 18 YO eens bij een niet al te zwaar wildgerecht.
Keuzestress in Waalre
Na afloop van de proeverij stonden de deelnemers voor een lastige keuze. Het woord keuzestress viel zelfs in Waalre. Menig whiskyliefhebber had namelijk meerdere nieuwe interessante whisky's ontdekt.. Kies je dan voor de krachtige Oamaruvian? De fruitige Rampur met duidelijke tonen van rozen en lychees? Of toch de Tamdhu 12 Years Old die Ronald komende feestdagen combineert met zelfgemaakte Sticky Toffee Pudding?
Bedankt
Via deze weg willen wij het het team van Mitra Waalre nogmaals enorm bedanken voor een zeer geslaagde avond.
Back to top