Door naar content

Mike Overvliet adviseert Den Hoorn over Barolo Serralunga d’Alba

22 november 2019

Mike Overvliet adviseert Den Hoorn over Barolo Serralunga d’Alba

DEN HOORN – Zaterdag 16 november 2019 Op zaterdagmiddag 16 november vond net als vorig jaar de najaarsproeverij van Berkhout úw topSlijter plaats. Een proeverij die in de regio zeer goed bekend staat en die altijd veel mensen op de been krijgt. Zo ook deze keer. Plaats van de handeling was wederom Zalencentrum de Hoornbloem, centraal gelegen in Den Hoorn, thuisbasis ook van DES Korfbal.
Mike Overvliet met wijnen uit de Languedoc, de Bordeaux-streek, Piemonte en Chili
Uiteraard was ook De Monnik Dranken op deze mooie proeverij aanwezig. Mike Overvliet, woonachtig in de regio, zag zijn kans schoon om ook dit keer de aanwezige wijnliefhebbers vol enthousiasme bij te praten. Wijnen uit de Languedoc, de Bordeaux-streek, Piemonte en Chili; het was er allemaal. Voor velen was bijvoorbeeld de Barbera d’Alba van het wijnhuis Angelo Negro een zeer aangename verrassing.
Negro
Sinds 1670 heeft de familie Negro wijngaarden in Roero. In de wonderschone heuvels van Piemonte wijden ze hun leven aan het maken van prachtige wijnen van de witte druiven Favorita (Vermentino), ook te proeven in Den Hoorn, en Arneis én de rode druivensoorten Nebbiolo, Barbera, Bonarda, Brachetto en Dolcetto. Momenteel bezitten ze 60 hectare wijngaard, verdeeld over verschillende percelen: o.a. de wijngaarden bij het historische familielandgoed Perdaudin in Monte Roero: de wijngaard San Vittore in Canale en Basarin in Neive. De wijndruiven groeien op de meest zonnige heuvels op kalkhoudende alluviale gronden die van heuvel tot heuvel verschillen. De verschillende terroirs en het microklimaat in de verschillende wijngaarden dragen bij tot rijke en smaakvolle wijnen. 1670 De geschiedenis van de Azienda Agricola Negro Angelo e Figli begon in 1670 toen Giovanni Dominico Negro de eigenaar was van wat nu het Perdaudin landgoed heet, een huis met een oven, een dorsvloer, een kelder en omringd door wijngaarden. Momenteel ligt het hart van het familiebedrijf in de Cascina Riveri wijnkelder in het kleine gehucht S. Anna. Hier worden de wijnen gemaakt. Daar is ook het wijnproeflokaal waar gasten de wijnen kunnen proeven en de mensen kunnen ontmoeten die de wijnen maken. Barbera d’Alba De Barbera d’Alba van Negro is afkomstig van heuvels gelegen in de Roero. De ligging van de wijngaarden is zuid/zuidwest op zo'n 200-300 meter boven zeeniveau. De ondergrond is voornamelijk samengesteld uit klei en kalk. Het resultaat is een intens rode wijn met een paarse gloed. In de neus zeer aangename aroma's van kersen en bramen. De smaak is zacht en doet denken aan jam van pruimen. De afdronk is lang en kruidig.
Barolo Serralunga d’Alba
Naast de Barbera d’Alba was er nog een illustere rode wijn uit Piemonte; de Barolo DOCG Serralunga d’Alba. Drink barolo op leeftijd Vaak wordt Barolo te jong gedronken. Een algemene regel is de volgende; koop Barolo jong, maar drink hem op leeftijd. Een advies wat veelvuldig aan de aanwezige wijnminnaars werd meegedeeld. En het is waar want ook deze Barolo kan, indien liggend bewaard, meer dan 15 jaar bewaard worden. Proefnotities De kleur is granaatrood. De aroma's doen denken aan gedroogde rozen, kruiden, viooltjes en aarde. Dit hoort bij de Barolo's uit de gemeente Serralunga. Rijk en vol van smaak, met een stevige structuur en zijdezachte tannines. De afdronk is lang. Korfbal Nee, deze Barolo van de familie Negro is, om maar even in termen van korfbal te blijven, zeker geen ‘airbal’…. Oftewel geen slecht schot wat alleen maar lucht raakt en geen korf. Deze Barolo is een zeer goede wijn, waarbij elke slok een voltreffer is!
Bedankt
Het was alles bij elkaar weer een zeer geslaagde wijnproeverij en wij danken de familie Berkhout voor de perfecte organisatie en zijn er volgend jaar ook zeker weer bij!
Back to top