Door naar content

Rumliefhebbers Nieuwegein vol lof over Transcontinental Rum Line

14 november 2019

Rumliefhebbers Nieuwegein vol lof over Transcontinental Rum Line

NIEUWEGEIN – Vrijdag 8 november 2019 Op vrijdag 8 november organiseerde Slijterij Grapes & Bottles uit Nieuwegein een rumproeverij. De populariteit van rum neemt nog steeds toe en dat bleek ook in Nieuwegein, waar proeverij drukbezocht werd.
Verschillende stijlen rum
Rum kent dan ook veel uiteenlopende smaken en stijlen. Rum is in grofweg drie stijlen in te delen: de Engelse, de Spaanse en de Franse. Deze indeling hangt samen met de kolonisatie van destijds, iedere regio had typische smaken, aroma’s, distilleermethodes en tradities. Iedere stijl heeft daardoor een bepaald smaakprofiel, maar zoals gezegd; rum is veelzijdig, dus er zijn ook veel uitzonderingen.
Transcontinental Rum Line
Aan de hand van de Transcontinental Rum Line kon men deze 3 stijlen naast elkaar proeven: Transcontinental Rum Panama (Franse stijl) Transcontinental Rum Guadeloupe (Spaanse stijl) Transcontinental Rum Barbados (Engelse stijl) De gasten uit Nieuwegein waren verbaasd over de veelzijdigheid van rum. Dit werd ook beaamd door een aantal whiskyliefhebbers uit het publiek. Zij hadden in eerste instantie een heel ander beeld van rum, maar hebben dat beeld na deze avond moeten bijstellen.
Rum en Speyside
Er zijn overigens veel overeenkomsten tussen rum en whisky. Dat bleek bijvoorbeeld tijdens het proeven van een 10 jaar oude rum afkomstig van de Worthy Park Distillery uit Jamaica. Deze krachtige rum wordt gedistilleerd in roodkoperen pot stills, zoals men die ook in de whiskyindustrie gebruikt. Forsyth, Rothes Deze pot stills zijn gemaakt door de firma Forsyth uit Rothes. In 1890 begon Alexander Forsyth hier als kopersmid en sindsdien zijn er al vele distilleerketels voor de whisky- en rumindustrie vervaardigd.
Rumstijlen
Veel van de bezoekers hadden na de proeverij een geheel ander beeld van rum, hieronder een overzicht van de verschillende rum stijlen. Spaanse stijl De Spaanse stijl is de meest voorkomende manier van rum maken. De rum wordt gemaakt van melasse, een stroperig bijproduct van rietsuiker. Voor het stoken worden meestal column stills gebruikt. De rum wordt opgeslagen in houten vaten. Vanwege de tropische weersomstandigheden in het Caribische gebied verdampt er nogal wat rum uit de vaten. Dit wordt middels het Spaanse solera-systeem, bekend uit de sherry productie, weer aangevuld. De smaak (denk aan honing, karamel en rozijnen) is vaak wat lichter, ronder en zachter dan de hieronder genoemde Engelse stijl. Deze stijl is gebruikelijk in landen als Panama en Guatemala, waarbij de leeftijd op het etiket meestal de oudste rum in de blend is. Een mooi voorbeeld van de Spaanse stijl is Transcontinental Rum Panama Batch III. Engelse stijl De Engelse stijl lijkt veel op de Spaanse stijl, maar de rum rijpt langer op de houten vaten. Hierdoor is de Engelse stijl rum vaak donkerder van kleur, sterk in smaak en heeft het een kruidig, levendig en krachtig aroma. De rum heeft over het algemeen een hoge kwaliteit en rijke aroma’s, ook zijn het vaak blends van verschillende jaren om de smaak van de rum perfect uit te balanceren. Het complete arbeidsproces is erg intensief,  maar dit  komt de kwaliteit van de rum zeker ten goede en dat wordt wereldwijd gewaardeerd! Bij de Engelse stijl wordt de leeftijd van de jongste rum uit de blend op het etiket vermeldt. Een mooi voorbeeld van de Engelse stijl is El Dorado Rum uit Guyana, maar ook Transcontinental Rum Barbados 2012 valt in deze categorie. Franse stijl De Franse rumstijl ‘Rum Agricole’ wordt uitsluitend gemaakt van het sap van suikerriet. Deze rum wordt gemaakt in (voormalige) Franse overzeese gebieden, zoals Guadeloupe, Haïti en Martinique. Bij deze methode maakt men over het algemeen gebruik van de column still. De Agricole Rum, zoals Neisson Rhum, Clairin Rhum  of Transcontinental Rum Guadeloupe 2014 is doorgaans fruitig, intens en heeft een bloemig karakter. Net als bij de Spaanse stijl wordt de oudste rum op het etiket vermeld.
Bedankt
Tot slot willen wij het enthousiaste team van Slijterij Grapes & Bottles bedanken voor de geweldige avond!
Back to top