Door naar content

Sartori Regolo Ripasso goed ontvangen op wijnproeverij in Drunen

05 november 2019

Sartori Regolo Ripasso goed ontvangen op wijnproeverij in Drunen

DRUNEN – Woensdag 30 oktober 2019 Op woensdag 30 oktober vond bij Kools Dranken in Drunen de jaarlijkse najaarsproeverij plaats. Voor menig wijnliefhebber uit Drunen, Heusden of Vlijmen was deze avond het ultieme moment om lekker rond te snuffelen in de winkel en enkele heerlijke wijnen te proeven. Namens De Monnik Dranken was Joris Post aanwezig. Hij had de wijnen van de familie Sartori meegenomen, vertelde de nieuwsgierige bezoekers het verhaal achter dit Italiaanse wijnhuis en liet de wijnen proeven.
Geschiedenis Sartori di Verona
De geschiedenis van dit wijnhuis gaat terug naar het jaar 1898. Toen kocht Pietro Sartori een bescheiden wijngaard om zijn hotel te voorzien van goede wijnen. Regolo Hiermee is Sartori één van de oudste wijnhuizen van Verona. Toen Regolo, de zoon van Pietro, aan het roer kwam maakte het wijnhuis grote ontwikkelingen door. Als eerbetoon aan Regolo heeft de "Vino di Ripasso" zijn naam meegekregen. Kelder en wijngaard De familie Sartori heeft geïnvesteerd in de perfectionering en modernisering van het productieproces in kelder én wijngaard. Zonder hierbij de sterke kanten van traditie uit het oog te verliezen. 4e generatie Zo is Sartori in ongeveer 100 jaar uitgeroeid tot één van de belangrijkste wijnhuizen van Verona en inmiddels staat met Andrea Sartori de 4e generatie aan het roer.
Classico-zones
Het bedrijf bezit in alle bekende classico-zones wijngaarden en heeft bovendien een aantal bijzondere topwijnen uit individuele wijngaarden. Samen met de bekende oenoloog Franco Barnabei beheert men de groei van de druiven in de wijngaarden en de vinificatie van de wijn.
Proeven in Drunen
Nadat Joris de bezoekers in het kort over de geschiedenis en ontwikkeling van Sartori had verteld was het natuurlijk de hoogste tijd om te proeven. Hierboven noemden we al even de Regolo "Vino di Ripasso".  Deze wijn won begin dit jaar nog een gouden medaille op Mundus Vini, één van de grootste Europese competities voor kwaliteitswijnen. Daarom lichten we deze wijn hieronder wat verder uit.
Sartori Regolo Valpolicella Ripasso
De wijn is afkomstig uit de heuvels ten noorden van Verona en wordt gemaakt van corvina veronese druiven. Het gebied kent een bijzonder beschut klimaat, met een heel lang, stabiel najaar dankzij de nabijheid van het Gardameer. Ook wordt het wijngebied, aan de voet van de Monte Lessini, beschut tegen koude wind vanuit het noorden. Reeds in de wijngaard wordt een selectie gemaakt van de beste druiventrossen. Na een zachte kneuzing volgt een periode van koude schilweking van 8-10 dagen. Daarna volgt de normale vergisting. In februari vindt dan de unieke twee vergisting plaats; op de schilletjes van de beroemde Amarone-wijn. Op die manier krijgt de jonge wijn niet alleen meer structuur, het verleent de wijn ook iets van de intrigerende aroma’s van het ingedroogde fruit van een Amarone. Daarna rijpt de wijn nog 18-24 maanden in middelgrote en grote eikenhouten vaten. Na botteling rijpt hij nog tenminste 6 maanden verder op fles. Deze Ripasso heeft een volle, droge smaak met tonen van zwarte kersen en gedroogd fruit, gevolgd door een lange afdronk. SARTORI Regolo Valpolicella Ripasso
Nog meer Sartori
En wat liet Joris de wijnliefhebbers verder nog proeven in Drunen? SARTORI Marani Bianco Veronese SARTORI Arco dei Giovi Merlot Corvina Veneto IGT SARTORI L’Appassione Rosso delle Venezie IGT SARTORI Valpolicella Classico Montegradella
Bedankt
Graag bedanken wij Jan en Marianne Kools voor de organisatie van deze wijnproeverij!
Back to top