Door naar content

Waar proeffestijn voor whiskyliefhebbers uit Velp!

07 november 2019

Waar proeffestijn voor whiskyliefhebbers uit Velp!

VELP – Donderdag 31 oktober 2019 Op donderdag 31 oktober vond er een kleinschalig, maar bijzonder whiskyfestival plaats bij Wijnhandel Appeldoorn in Velp. Het festival werd gehouden aan de Brugstraat nr 15. Op deze historische locatie begon Aart Arnoldus Appeldoorn het bedrijf in 1897. Namens De Monnik Dranken had Vincent Tijink een mooi en divers assortiment whisky's meegenomen. Deze whisky's stonden verdeeld over een aantal fraai ingerichte kamers. Hieronder volgt een overzicht per ruimte:
Kamer 1
In kamer 1 stonden een aantal whisky's van Ian Macleod Distillers. Tamdhu In 1897 wordt aan de oevers van rivier de Spey de Tamdhu Distillery opgericht. De whisky’s van Tamdhu kenmerken zich door hun opvoeding op ex-sherry vaten en behoren dus eigenlijk tot de traditionele Speyside whisky’s, zoals die heden ten dage nog maar weinig voorkomen. Glengoyne Glengoyne is een Highland Distillery en whisky's die hier vandaan komen zijn over het algemeen wat milder omdat men hier geen turf gebruikt voor het drogen van de gerst, maar warme lucht. De Glengoyne Distillery wordt gezien als één van de mooiste van Schotland. Smokehead Waar er in de whisky’s van Gengoyne en Tamdhu nauwelijks tot geen turf te proeven is, is dat bij de Smokehead wel anders. Dit knalt er in. Een echte Islay dus...
Kamer 2
Hier stonden de whisky's van Glen Scotia en Inchmurrin, welke onderdeel zijn van Loch Lomond Whiskies. Glen Scotia Deze distilleerderij is gevestigd in Campbeltown, een klein plaatsje op het schiereiland Kintyre in het zuidwesten van Schotland.  Campbeltown whisky’s zijn vaak opvallend ziltig, maar kunnen daarnaast ook behoorlijk vol en pittig van smaak zijn. Daarbij hebben elk van de Glen Scotia whisky’s natuurlijk ook hun eigen unieke smaakprofiel. Inchmurrin De whisky's van Inchmurrin zijn fruitig van karakter en vernoemd naar het grootste eiland in het meer Loch Lomond. De whisky's worden gedistilleerd in de Loch Lomond Distillery en zijn onderdeel van de Islands Collection.
Kamer 3
De whisky's van master blender Billy Walker hadden een kamer voor zichzelf. Deze distilleerderij ligt op slechts 3 mijl van de hiervoor genoemde Tamdhu Distillery, het smaakprofiel is echter compleet anders. Bij GlenAllachie beschikt men over een grote diversiteit aan vaten. Van ex-sherry en ex-port vaten, tot ex-bourbon, ex-madeira en virgin oak. Master Blender Billy Walker maakt goed gebruik van wat hij tot z’n beschikking heeft en weet menig liefhebber keer op keer weer te verrassen.
Kamer 4
Deze kamer was ingeruild voor Tomintoul en Glencadam van Angus Dundee Distillers en een aantal 'New World Whisky's'. Tomintoul Tomintoul Distillery ligt in de prestigieuze Speyside Glenlivet regio, centraal in het prachtige Speyside gebied, nabij het dorpje Tomintoul. De whisky's kenmerken zich door hun zachte, ronde karakter met verfijnde houttonen. Glencadam De Glencadam Distillery ligt in de Eastern Highlands, in het oude koninkrijk Angus, nabij het stadje Brechin. Het kenmerkende aan de Glencadam distilleerderij is dat de afvoerpijp van de ketel naar de condensator schuin omhoog loopt in plaats van naar beneden. Zo is men bij Glencadam in staat om een bijzonder delicaat en zacht distillaat te produceren. Na rijping op hout ontstaan de voor Glencadam zo karakteristieke fruitige tonen. Kavalan In Velp kon men ook kennis maken met whisky’s van Kavalan uit Taiwan. De Kavalan Distillery werd in 2005 gebouwd en heeft in zeer korte tijd de wereld veroverd. In 2015 werd Kavalan Solist Vinho Barrique Single Cask Strength bijvoorbeeld uitgeroepen tot beste Single Malt Whisky ter wereld. Rampur Nog een 'exoot' is de Rampur Distilllery uit India. De distillery ligt ten oosten van New Delhi op slechts honderd kilometer afstand van de grens met Nepal. De Himalaya zorgt het hele jaar door voor sterk tegengestelde klimaatomstandigheden. Dit geeft de whisky extra dimensie en diepte. De smaak en geur van rozen en lychees zijn kenmerkend voor de whisky's van deze distilleerderij. Mars De populariteit van Japanse whisky is enorm. Dat is ook goed te merken aan de vraag naar Mars Cosmo van de Mars Shinshu Distillery. Deze whisky heeft een heerlijke mix van zoete smaken zoals honing, karamel en gerijpte vruchten. Subtiel benadrukt door houtige en rokerige hints. Coming soon Naast de Mars Cosmo en Kassei komen er tegenwoordig ook met enige regelmaat limited editions van deze distilleerderij beschikbaar voor de Nederlandse markt. Begin volgende week volgt er een nieuwsbericht met betrekking tot de Mars Maltage Cosmo Manzanilla Finish Japanese Whisky en de Mars Komagatake Limited Edition. Buffalo Trace De in Kentucky gevestigde Buffalo Trace Distillery is de oudste continu producerende distilleerderij van Amerika. Met ruim 200 jaar ervaring produceert men hier Buffalo Trace Kentucky Straight Bourbon Whiskey. Buffalo Trace is aangenaam zoet van smaak met tonen van bruine suiker en kruidigheid die eiken verraad.
Bedankt
Langs deze weg willen wij het team van Wijnhandel Appeldoorn bedanken voor de organisatie van dit mooie festival!
Back to top