Door naar content

Whiskyliefhebbers Olst maken rondje langs Schotse whiskyregio's

13 november 2019

Whiskyliefhebbers Olst maken rondje langs Schotse whiskyregio's

OLST – Donderdag 7 november 2019 Op donderdag 7 november organiseerde Annet Boxman van úw topSlijter De Dom uit Olst een whiskyproeverij. Bijna een jaar geleden nam zij de slijterij over en na een wijn- en een bierproeverij was de tijd nu rijp voor een whiskyproeverij.
Rondje langs de Schotse whiskyregio's
Daarvoor had ze Ronald Anneveldt, whiskyambassadeur bij De Monnik Dranken, uitgenodigd. Als thema had Annet voor 'een rondje Schotland' gekozen. Ronald nam de bezoekers mee op whiskyreis langs bijna alle Schotse whiskyregio's en vertelde daarbij interessante verhalen en anekdotes. Voor veel van de gasten was dit de eerste whiskyproeverij die ze meemaakten, maar gezien de reacties na afloop zeker niet de laatste. Hieronder volgt een overzicht van de in Olst geproefde whisky's met daarbij een korte omschrijving.
Glengoyne 10 Years Old
Highlands In het dorpje aan de IJssel begon men met de zeer zachte, niet geturfde en langzaam gedistilleerde Glengoyne 10 YO. Door de langzame distillatie is er langdurig contact tussen de alcohol en het koper van de distilleerketel, wat dus resulteert in een zeer zachte whisky. De Glengoyne is de meest zuidelijke distilleerderij van de Highlands en wordt drukbezocht door whiskyliefhebbers van over de hele wereld.
Glencadam 10 Years Old
Highlands De 2e whisky van de avond kwam uit de Eastern Highlands. Ook hier gaat men een bezoekerscentrum bouwen om de distilleerderij voor het publiek toegankelijk te maken. Wat een mooi bruggetje is naar de Glencadam 10 YO, deze whisky is namelijk ook zeer toegankelijk met zijn unieke smaak van roomboterbabbelaar. Iets wat je niet snel tegen zult komen in andere whisky's.
Loch Lomond 12 Years Old
Highlands Voor de 3e whisky keerden de Olstenaren weer terug naar het zuidwestelijke deel van de Highlands. De Loch Lomond Distillery ligt op zo'n 13 mijl van de Glengoyne Distillery en is uniek in zijn soort. Men beschikt over 3 verschillende vormen ketels, waardoor men in staat is om meerdere whiskystijlen te produceren. Van heel licht en fruitig naar vol en rokerig. De Loch Lomond 12 YO heeft een fruitig karakter met perzik en peer, een zoete laag vanille en de hints van turf en rook van een karakteristieke Loch Lomond whisky.
GlenAllachie 12 YO
Speyside Van de Highlands gaan we naar de Speyside, waar ongeveer de helft van de Schotse whiskydistilleerderijen zich bevinden. Zo ook de GlenAllachie Distillery van Billy Walker. Hij nam de distilleerderij in 2017 over en bracht een fraaie reeks whisky's op de markt, waaronder de GlenAllachie 12 YO. Bij deze whisky spelen butterscotch en honing de hoofdrol in de neus, met rozijnen en mokka op de achtergrond.
Tomintoul 16 YO
Speyside De Tomintoul Distillery ligt in de prestigieuze Speyside Glenlivet regio, centraal in het prachtige Speyside gebied en vlakbij het dorpje Tomintoul. Van deze distilleerderij kregen de bezoekers de veel bekroonde Tomintoul 16 YO te proeven. Het is een amberkleurige whisky met een fijne geur van zacht fruit, hazelnoot en vanille. De volle en rijke smaak heeft iets nootachtigs met kruidige tonen op de achtergrond.
Scallywag
Speyside De laatste Speysider van de avond was een prachtige Speyside Blended Malt, genaamd ‘Scallywag’. Deze whisky is onderdeel van de serie Remarkable Regional Malts van Douglas Laing! Scallywag is een combinatie van alleen de beste Speyside Malts, waaronder Mortlach, Macallan en Glenrothes.  De whisky heeft een uitgesproken rijke, donkere kleur verkregen door rijping op sherryvaten. Het resultaat is een whisky met een rijk gekruid karakter, met tonen van vanille, zoet gestoofd fruit, traditionele Engelse kerstpudding met rozijnen, donkere chocolade, pittige citrus en zoete tabak.
Glen Scotia 15 YO Campbeltown Single Malt
Campbeltown We laten de Speyside achter ons voor een bezoek aan Campbeltown, een klein plaatsje in het zuiden van schiereiland Kintyre.Hier staat de Glen Scotia Distillery. Slechts één van de drie overgebleven distilleerderijen van Campbeltown. Ooit was Campbeltown dé whiskyhoofdstad van de wereld. In 1835 had de stad maar liefst 29 whisky producerende distilleerderijen! Van deze distilleerderij kreeg men de Glen Scotia 15 YO te proeven. Deze whisky heeft langzaam gerijpt op de beste Amerikaans eiken vaten en bevat ziltige en rokerige tonen, later ontwikkelen zich kruidige en peperige tonen.
Smokehead High Voltage Islay Single Malt
Islay Waar de eerste whisky's uit de Highlands nog relatief zacht en fruitig waren, daar is de laatste whisky van het eiland Islay een ander verhaal. De Smokehead High Voltage is een bijzonder krachtige, rokerige whisky, gebotteld op 58% alc. Deze whisky wordt vaak omschreven als een explosieve achtbaan van turf, rook en specerijen met een delicate zoetheid.
Bedankt
Langs deze weg willen wij úw topSlijter De Dom, alsmede de medewerkers van Ut Huus bedankten voor het organiseren van deze zeer geslaagde avond!
Back to top