Door naar content

Claire Tesh van Angus Dundee weet Nederlandse whiskyliefhebbers te boeien!

21 oktober 2019

Claire Tesh van Angus Dundee weet Nederlandse whiskyliefhebbers te boeien!

NEDERLAND - Zaterdag 12 oktober t/m donderdag 17 oktober 2019 Afgelopen week bracht Claire Tesh, Europees Brand Ambassador van Angus Dundee een bezoek aan Nederland. Haar aanwezigheid was meer dan gewenst tijdens Whisky & Rum aan Zee in IJmuiden. Claire wist daar de aanwezige whiskyliefhebbers te boeien met haar verhalen en kennis omtrent de whisky’s van Tomintoul, Glencadam en The Old Ballantruan. Deze drie whiskymerken zijn onderdeel van Angus Dundee Distillers.
Tomintoul
De Tomintoul whisky’s worden alom geprezen om het milde en vriendelijke karakter; zij worden ook wel The Gentle Dram genoemd. Gelegen in de Speyside, meer specifiek op het Glenlivet landgoed, op ruim twee uur rijden van Dundee. En waar het leeuwendeel van de Tomintoul whisky’s op bourbon vaten rijpen, is daar ook een mooie 12 jaar oude Tomintoul die een tweetal jaren op gebruikte oloroso vaten rijpt. Ook is er een mooie ‘rokerige’ Tomintoul in de vorm van de Peaty Tang die tevens ook als 15 jaar oude versie verkrijgbaar is. Heuvel in de vallei Tomintoul, uitgesproken als Tom-in-'t-Owl, is een vrij recente distilleerderij die werd opgericht in 1965. De naam Tomintoul komt uit het Gaelic en betekent "heuvel in de vallei". Het dorp Tomintoul zelf is het hoogst gelegen dorp ten opzichte van de zeespiegel in Schotland dat ook als basiskamp dient voor bergbeklimmers en wandelaars in het gebied van de rivier de Avon en de Livet. Vlakbij het dorp liggen de uitlopers van de Cairgorn mountains, de Cromdale en de Ladder Hills.
Old Ballantruan
Van een heel andere orde zijn de whisky’s van Old Ballantruan; vernoemd naar de eigen bron van Tomintoul. Deze bron ligt op een kleine 20 minuten lopen van de Tomintoul Distillery en levert kristalhelder water, noodzakelijk tijdens het gehele distillatie-proces. Heavily peated barley Voor Old Ballantruan  wordt ‘heavily peated barley’ gebruikt, wat de whisky een uniek zoet-rokerig karakter geeft. Old Ballantruan is een rariteit, want de Speyside Glenlivet regio brengt slechts enkele ‘peated’ whisky’s voort.
Glencadam
Meer naar het zuidoosten, richting kust, bevindt zich de Highland Distillery van Angus Dundee. We hebben het hier over de distilleerderij van Glencadam. In het oostelijk deel van de Highlands vlakbij de plaats Montrose iets ten noorden van het plaatsje Brechin, betekent Glencadam zoveel als ‘vallei van Cadam’. George Copper Cadam Estate ligt om de hoek van de distilleerderij. George Copper, de toenmalige eigenaar van Cadam Estate, heeft de distilleerderij Glencadam na het invoeren in 1823 van het vergunningsstelsel in 1825 opgericht. In mei 2003 werd de distilleerderij van Glencadam gekocht door Angus Dundee Distillers. Er staan in de distilleerderij één wash still en één spirit still, die beiden met stoom verhit worden. Er zijn zes washbacks, twee ervan zijn gemaakt van roestvrij staal en vier zijn er gemaakt van een zacht soort staal, corton steel genaamd. Voor de rijping van de whisky worden bijna uitsluitend refill vaten gebruikt. Het water dat men voor de bereiding van de whisky gebruikt komt via een pijpleiding uit het nabijgelegen meertje met de naam Loch Lee. Het water voor het koelen van de condensors haalt men uit de Unthank Spring en de Barries Burn.
Masterclasses en slijterij bezoek
Tomintoul en The Old Ballantruan mogen redelijk bekend zijn; Glencadam is dat veel minder. Aan Claire Tesh de taak om whiskyliefhebbers bekend te maken met het portfolio van Angus Dundee. Overdag worden diverse whiskyspeciaalzaken bezocht waarbij Claire geflankeerd wordt door Mike Overvliet. ’s Avonds volgt een druk programma met masterclasses op de zondag, maandag en dinsdag. In chronologische volgorde werden de plaatsen Leidschendam, Zoetermeer en Papendrecht aangedaan. Gemene deler van al deze masterclasses was inderdaad het onbekende bij de whiskyliefhebbers, gevolgd door een enthousiaste kennismaking en uitvoerige uitleg gegeven door Claire Tesh. Veel gehoorde reacties tijdens de avonden waren; ‘dit is wel heel zacht’ of ‘nooit geweten dat er zulke mooie peated whisky’s uit de Speyside kunnen komen’ tot ‘weer een mooie Highland single malt whisky ontdekt’….
Bezoek Claire Tesh absoluut een succes
En zo was het korte bezoek van Claire Tesh absoluut een succes. Halverwege de maand november zal Claire wederom naar Nederland komen om dan tijdens het International Whiskyfestival in Den Haag aanwezig te zijn. We kijken er nu al naar uit!
Back to top