Door naar content

Genieten bij Whisky Diner in Wijk bij Duurstede

10 oktober 2019

Genieten bij Whisky Diner in Wijk bij Duurstede

WIJK BIJ DUURSTEDE - Vrijdag 4 oktober 2019 Op vrijdag 4 oktober organiseerden Mitra van der Linden en Hotel Brasserie Florian een heerlijk Whisky Diner. Robert Jan van de Mitra en Mathijs Bouwman van Brasserie Florian hadden een fantastisch menu samengesteld. En Isabelle Barnhoorn (Vinoloog, Gastronoom & Liquorist) van De Monnik Dranken had passende dranken uitgezocht. Isabelle was deze avond persoonlijk aanwezig om toelichting te geven op de verschillende combinaties. Zo'n 40 geïnteresseerden melden zich bij het fraai verbouwde etablissement, waar zij welkom werden geheten door de gastheren.
Carpaccio van gerookte botervis
Het diner ging van start met een Carpaccio van gerookte botervis met gemarineerde sojaboon, gekonfijte ui, tuinkruiden crème, zoet/zure komkommer en een crumble van tomaat. Bij dit delicate gerechtje had Isabelle meteen een gewaagde start: Mars ‘Cosmo’, een licht peated whisky.
Marbé van pekelvlees
Nadat de carpaccio de spits had afgebeten volgde een tussengerecht; Marbé van pekelvlees en eendenlever met kweepeer, cress, zwarte peper crème frisée en chioggia biet. In glas 2 zat een koperkleurig destillaat met een iets zoete toon…. Isabelle wilde niet vertellen welke drank er in de (in aluminium gewikkelde) fles en dus ook in de glazen zat tot men het uitgebreid had geproefd en een mening had over de drank. Lovende woorden Bij een rondgang langs de tafels hoorde ze een hoop lovende woorden en er werden een aantal gokken gewaagd wat het kon zijn. Wel was bijna iedereen het er mee eens dat het een heerlijk zachte drank was die heel goed combineerde met de Marbé. Onrustig Het werd wat onrustig en mensen wilde nu toch wel graag weten wat ze voorgeschoteld hadden gekregen. Isabelle vertelde over de houten pot stills waar de drank 15 jaar geleden in gedistilleerd is. Bij het onthullen van de El Dorado 15 YO waren de meeste gasten zeer verbaast... Rum?! Een enkeling had een 'aha'-momentje en kon de drank thuisbrengen.
Tartaar van zeebaars
Door naar het volgende gerecht; tartaar van zeebaars met tijgermelk, venkel, sinaasappel, zure bom en vlierbloesemgel. Hierbij werd een glas geserveerd met wat sentiment voor Robert-Jan en Isabelle. We hebben het hier over de Loch Lomond Single Cask#189-6 Faustino I Finish. Loch Lomond Single Cask#189-6 Faustino I Finish In 2018 mochten zij in Schotland deze whisky direct uit het vat proeven. Deze Loch Lomond whisky is speciaal gebotteld en geselecteerd ter ere van het 100-jarig bestaan van De Monnik Dranken. De Monnik dranken heeft het vat waar eerst de wereldberoemde Rioja Faustino I in heeft gezeten laten verschepen naar de Loch Lomond Distillery. Hier aangekomen heeft er een mooie 11 jaar oude whisky op verder gerijpt. De mooie aardsheid en frisse fruittonen die de whisky heeft overgenomen uit het vat past, zoals van te voren gehoopt, perfect bij de zeebaars met de friszure tijgermelk.
Kalfshaas
Tijd voor het hoofdgerecht. Een heerlijk langzaam gegaarde kalfshaas met parmezaanschuim, paddenstoelen, sugarsnaps, een krachtige kalfsfond en een huisgemaakte bitterbal met truffelrisotto en Beemster. Het gerecht was hoog op smaak en daar past een krachtige whisky bij: Kavalan Sherry Solist die met bijna 58% alcohol wel een drupje water kon gebruiken om het gerecht niet te overstemmen. Een pittige combinatie die prima samen ging.
Marshmallow
Het dessert was een feestje voor de zoetekauwen onder de gasten. De chef had een marshmallow met whisky gemaakt,  geserveerd met een honing-walnoot parfait, zoete popcorn en een saus van roomboterbabbelaar. Isabelle hoefde niet lang na te denken welke whiskey ze hiervoor zou meenemen; Ridgemont Reserve 1792. De bourbon bevat minimaal 51% mais. Maar met ook een redelijk groot aandeel rogge wat, naast het bekende zoetje, een beetje peperigheid geeft aan de bourbon.
Bedankt
Chef Dennis van ’t Veld heeft met zijn kookkunsten iedereen een zeer smakelijke avond bezorgd! Langs deze weg willen wij Mathijs en Dennis van Hotel Brasserie Florian en Robert Jan van Mitra van der Linden bedanken voor de fantastische avond!
Back to top