Door naar content

Krachtige rugby-whisky op proeverij Het Oude Vat in Gemert

29 oktober 2019

Krachtige rugby-whisky op proeverij Het Oude Vat in Gemert

GEMERT - Donderdag 24 oktober 2019 Op donderdagavond 24 oktober stond er een bijzondere whiskyproeverij op het programma bij Het Oude Vat in Gemert.
Manouk van de Ven
Manouk van de Ven organiseert met grote regelmaat proeverijen. Daarbij heeft ze zich ten doel gesteld om de whiskyliefhebbers uit Gemert en omstreken iedere keer weer te verrassen. Deze keer had ze onze whisky-ambassadeur Ronald Anneveldt uitgenodigd. Hij nam de whiskyliefhebbers mee op whisky-wereldreis. Schotland werd onder andere vertegenwoordigd door een tweetal bijzondere en gelimiteerde bottelingen van Douglas Laing. Daarnaast kon men ook whisky’s proeven uit bijvoorbeeld Japan en Taiwan en als verrassing kwam er nog een whisky op tafel uit een land waar ze momenteel helemaal geen distilleerderij hebben.
Old Particular
Een whisky-wereldreis is niet compleet zonder whisky's uit Schotland. In Gemert stonden de Old Particular Arran Single Cask 19 YO en Old Particular Caol Ila 19 YO op de proefmat. De Old Particular serie is onderdeel van de Exceptional Single Casks van Douglas Laing en is een bijzondere reeks met individueel geselecteerde single malt en single grain Scotch whisky’s uit heel Schotland. Zowel de Arran Single Cask 19 YO als de Caol Ila 19 YO kennen een oplage van slechts 280 flessen. Voor een aantal van de aanwezige bezoekers was er de mogelijkheid om een fles aan te schaffen, zodat zij thuis nogmaals konden genieten van deze bijzondere whisky.
Mars Maltage Cosmo
De uit Japan afkomstige Mars Maltage Cosmo Blended Malt Japanese Whisky zoals de whisky voluit heet was voor alle gasten een onbekende whisky. Maar na deze avond niet meer. Deze Japanse whisky met een heerlijke mix van zoete smaken zoals honing, karamel en gerijpte vruchten viel goed in de smaak in Gemert. De Mars Shinshu Distillery waar Mars Cosmo wordt gedistilleerd is in 1992 gesloten om vervolgens in 2011 de productie weer op te starten. Er wordt alleen in de koude wintermaanden geproduceerd, waardoor de oplage beperkt is. De distilleerderij ligt hoog in de Japanse Alpen, vlak bij Nagano. In 1998 werden hier de Olympische Winterspelen gehouden. Nagano was afgelopen week weer in het wereldnieuws, dit keer helaas doordat het gebied werd getroffen door een tyfoon. Het was sowieso een historische week voor Japan. Tijdens het in Japan gehouden wereldkampioenschap rugby bereikte het land de kwartfinale. Een unieke prestatie. In deze kwartfinale werd Japan overigens op een 27-3 nederlaag getrakteerd door Zuid-Afrika.
Oamaruvian
En zo is het WK rugby een mooi bruggetje naar Nieuw-Zeeland. De regerend wereldkampioen bereikte wél de halve finale. The All Blacks zijn traditioneel gezien dan ook een sterk rugbyland. En dat heeft waarschijnlijk weer te maken met de Oamaruvian Cask Strength Double Wood 55,8%, wat een krachtpatser is dat! De whisky heeft deels op rode wijnvaten gelegen en is gebotteld op een vatsterkte van 55,8%. Dit geeft de whisky een volle droppige, maar zeer zachte smaak. Die zachte smaak is een hele mooie schijnbeweging, want daardoor valt het hoge alcoholpercentage minder op. En zo'n schijnbeweging heb je hard nodig tijdens een rugbywedstrijd... The New Zealand Whisky Collection De Oamaruvian is onderdeel van The New Zealand Whisky Collection. In 2010 kochten drie Nieuw-Zeelandse whisky-vrienden de laatste 443 vaten van Willowbank Distillery. Deze distilleerderij werd in 1997 gesloten en de vaten werden opgeslagen in een oude vliegtuighangar. De drie vrienden ontdekten de vaten en zagen het enorme potentieel. Ze sloegen de voorraad op in een prachtig pand aan in haven in Oamaru en, na een uitgebreide selectie, ontstond The New Zealand Whisky Collection. Zo heeft Nieuw-Zeeland wel een mooie whiskycollectie, maar geen whiskydistilleerderij..
Bedankt
Langs deze weg willen wij het team van Slijterij Het Oude Vat nogmaals danken voor een zeer geslaagde avond!
Back to top