Door naar content

Verleidelijke geur van Francoli Grappa vult proefkelder in Leidschendam

28 oktober 2019

Verleidelijke geur van Francoli Grappa vult proefkelder in Leidschendam

LEIDSCHENDAM - Donderdag 24 oktober 2019 Op donderdagavond 24 oktober organiseerde Drankenspeciaalzaak Peet uit Leidschendam een bijzondere proeverij. Er stond deze avond geen whisky, wijn of bier op de proefmat, maar grappa! Een select gezelschap had zich deze avond verzameld in het knusse proeflokaal. En Peter Verbeek, eigenaar van deze mooie winkel, was zelf ook nieuwsgierig naar dit Italiaanse distillaat. Namens Francoli Grappa was Aurelie Lopez naar Leidschendam afgereisd om de bezoekers kennis te laten maken met dit bekende Italiaanse digestief. Een aantal van de aanwezigen kende grappa van de vakanties in Italië, maar was eigenlijk nooit op het idee gekomen om ook in Nederland na de maaltijd een glaasje in te schenken. Weer iemand anders vertelde een echte liefhebber van Italië te zijn en de grappa's van Francoli graag beter te willen leren kennen.
Wanneer drinken de Italianen grappa?
In Italië staat het Bourgondische leven centraal. Families en vriendengroepen zitten vaak urenlang aan tafels vol eten en drinken. Als de Italianen klaar zijn met eten stopt het tafelen echter nog niet. Er wordt dan gezellig nagetafeld met onder andere een digestief zoals grappa. Door het drinken van een digestief zou het eten gemakkelijker verteerd worden.
Verleidelijke geur van grappa
In Leidschendam waande men zich deze avond ook even in Italië. Al snel vulde de proefkelder van Drankenspeciaalzaak Peet zich met de verleidelijke geur van grappa. Blanke grappa's De proeverij begon met Francoli Grappa Chardonnay en Francoli Grappa Nebbiolo. Dit zijn 2 blanke grappa's, welke de naam en smaak hebben meegekregen van de druivensoort waar ze uit gestookt zijn. De grappa's werden uitgebreid geproefd en vergeleken, waarbij de meningen van de bezoekers al meteen verdeeld waren. De één had de wat frissere Chardonnay als favoriet, terwijl de ander juist de wat stevigere Nebbiolo meer waardeerde. Amberkleurige grappa's Na de 2 blanke grappa's waren de amberkleurige grappa's aan de beurt. Zo kreeg men de  Riserva 5 Anni, Barrique del Limousin, Barolo Cask Finish en de Riserva Barrique 88 te proeven. Deze grappa's danken hun warme gloed en elegante houttonen aan rijping op eiken vaten uit de Franse Limousin en Allier. Stuk voor stuk heerlijke grappa's die op kamertemperatuur het beste tot hun recht komen. De avond werd afgesloten met een blanke grappa; de kruidige Moscato.
Francoli historisch familiebedrijf
Tijdens het proeven van de grappa's vertelde Aurelie over de mooie historie van het familiebedrijf, welke naast de klassieke grappa's recent ook een Cask Finishes serie heeft uitgebracht. Impatto Zero Aurelie is er trots op dat het bedrijf in 2006 als eerste grappa distilleerderij het certificaat Impatto Zero ontving. Dit betekent dat de distilleerderij volledig CO2 neutraal is. De druivenschillen die gebruikt worden voor het vervaardigen van de grappa's worden vervolgens nogmaals gebruikt als brandstof om stoom voor de distilleerketels te genereren en de kantoren van de distilleerderij te verwarmen. Ook het water uit de eigen bron wordt voor meerdere processen gebruikt en men beschikt ook over zonnecollectoren.
Natafelen in Italiaanse stijl
Al met al is de Francoli Distillery een bijzonder bedrijf waar kwalitatief fantastische grappa's worden gemaakt. En het mooie is dat aan het eind van de avond elk type grappa een aantal fans had en de kans is dan ook groot dat menig Leidschendams huishouden de komende periode in Italiaanse stijl natafelt met één van de heerlijke grappa's van Francoli.
Bedankt
Langs deze weg willen wij Peter Verbeek graag hartelijk bedanken voor het organiseren van deze bijzondere proeverij!
Back to top