Door naar content

Xtra Old Particular Cambus 30 Years Old op whiskyproeverij in Leek

31 oktober 2019
Xtra Old Particular Cambus 30 Years Old op whiskyproeverij in Leek

Xtra Old Particular Cambus 30 Years Old op whiskyproeverij in Leek

LEEK – Zaterdagmiddag 26 oktober 2019 Op zaterdagmiddag 26 oktober organiseerde Mitra Nienhuis een proeverij voor whiskyliefhebbers uit Leek en omstreken. Jeroen Nienhuis organiseert met enige regelmaat proeverijen, maar dit keer stonden er alleen maar unieke en zeldzame whisky's op de proefmat. Men kreeg namelijk een 8-tal whisky's uit de Exceptional Single Cask serie van Douglas Laing te proeven.
Exceptional Single Casks Douglas Laing
Douglas Laing beschikt over een enorm assortiment whiskyvaten. Allemaal afkomstig van diverse distilleerderijen uit de 5 Schotse whiskyregio’s. De whiskyvaten zijn 10, 20, tot zelfs 50 jaar geleden weggelegd om te rijpen. Zij vormen de basis voor de Exceptional Single Casks, welke vervolgens weer onderverdeeld kunnen worden in series: Provenance, Old Particular en als laatste de Extra Old Particular.
Xtra Old Particular Cambus 30 Years Old
In Leek begon men gelijk met een indrukwekkende 'single grain' whisky uit de nu gesloten Cambus Distillery in Tullibody. De whisky werd gedistilleerd in september 1988, slechts vijf jaar voordat de Cambus Distillery werd gesloten. Na 30 lange jaren in een single refill hogshead vat werd de whisky in maart 2019 gebotteld. Met 282 flessen is de oplage zeer beperkt en de whiskyliefhebbers uit Leek waren onder de indruk van de bijzondere whisky die zij in het glas hadden.
Over 'The Lost Cambus Distillery'
John Mowbray liet in 1836 The Cambus Distillery bouwen in het plaatsje Tullibody, gelegen tussen Stirling en Alloa. Hier gaan de Lowlands langzaam over in de Highlands. Cambus produceerde ‘grain whisky’ waarbij het grootste gedeelte werd gebruikt voor blends, maar gelukkig voor de liefhebber; er zijn nog een aantal single grain whisky’s te vinden, waaronder de Xtra Old Particular Cambus 30 Years Old. Cambus werd in 1914 verwoest door een grote brand. Het duurde 24 jaar voordat de distilleerderij weer werd opgebouwd. In 1936 steeg de vraag naar Schotse whisky sterk, met name vanwege het einde van de drooglegging in Amerika. Hierdoor werd de Cambus Distillery na al die jaren alsnog herbouwd en op 6 januari 1938 heropend. De whisky die Cambus Distillery produceerde was één van de beste voorbeelden van single grain whisky in Schotland, helaas viel ‘grain whisky’ na verloop van tijd uit de smaak en moest de distilleerderij in 1993 de deuren sluiten. Dit keer voorgoed.
Bedankt
Langs deze weg willen wij Mitra Nienhuis te Leek nogmaals danken voor een zeer geslaagde middag.
Back to top