Door naar content

Buffalo Club op avontuur in Bourbon State!

27 september 2019
Buffalo Club op avontuur in Bourbon State

Buffalo Club op avontuur in Bourbon State!

KENTUCKY (USA) – Donderdag 19 september t/m zondag 22 september 2019 Afgelopen jaar heeft menig horecazaak en cocktailbar in Nederland hard gestreden om de door De Monnik Dranken georganiseerde reis naar de Buffalo Trace Distillery in Kentucky te winnen. Een prachtige kans om een bezoek te brengen aan dé bourbon bestemming in de wereld! Uiteindelijk bleken Marcel van der Ben van Behind Bars in Utrecht en Pepijn van Beusekom van Rosalia’s Menagerie in Amsterdam gewonnen te hebben. Namens de Monnik Dranken gingen Luuk Olde Monnikhof, Frans Temmink en Floor Zanderink mee.
Reisverslag
Op 19 september is het dan eindelijk zover; de lang verwachte reis naar Kentucky! En om in Kentucky te komen, staat er een flinke vliegreis op ons te wachten. Louisville, Kentucky Om 10.05 uur vertrok ons eerste vliegtuig naar London, waarna we daarna nog een keer moesten overstappen in Chicago, om vervolgens rond 19.00 uur (lokale tijd) aan te komen in Louisville, Kentucky. Aangekomen op het vliegveld, komt de bourbon ons al tegemoet. Het ademt hier letterlijk bourbon. Elke winkel, café of poster op het vliegveld promoot bourbon. Books and Bourbon, Steak and Bourbon, Bourbon and Bourbon: niets is te gek. Bourbon Na het ophalen van onze huurauto was het dan ook de hoogste tijd om onszelf te trakteren op…. bourbon! What else?! In het Doc Crow’s Southern Smokehouse hadden ze in ieder geval genoeg op de plank staan. Na een heerlijke maaltijd en een afzakkertje, werd het tijd om het hotel op te zoeken.
Bezoek aan de Buffalo Trace Distillery
De volgende ochtend worden we om 10.00 uur verwacht bij het bezoekerscentrum van de Buffalo Trace Distillery in Frankfort. We worden hier opgewacht door Beau Beckman, de director van Sazerac’s Single Barrel Select programma en tevens familie van legende E.H. Taylor. E.H. Taylor Onze privé tour begint met een rondleiding over het terrein en informatie over de ver teruggaande geschiedenis van de distilleerderij. De Buffalo Trace Distillery bestaat al meer dan 200 jaar en wordt in 1870 gekocht door Edmund H. Taylor, Jr. waarna het ook zijn eerste naam krijgt: the Old Fire Copper Distillery. De innovatieve denkwijze van E.H. Taylor Jr. brengt vooruitgang en progressie met zich mee, voor de distilleerderij maar eigenlijk voor de complete whiskey industrie. In 1885 wordt Warehouse C gebouwd. Deze staat er nog steeds en wordt ook nog steeds gebruikt voor de opslag van een indrukwekkend aantal vaten. Drooglegging Tijdens de drooglegging in de VS gedurende de roaring twenties is de distilleerderij één van de weinige distilleerderijen in Kentucky welke toestemming krijgt om medicinale whiskey te produceren en bottelen. Sinds 1992 is de distilleerderij eigendom van de Sazerac Company, waarbij eind jaren '90 Buffalo Trace wordt gelanceerd als nieuwste flagship merk. Tegenwoordig is de distilleerderij druk bezig met uitbreidingen om de bourbon productie op te voeren.
Old Taylor House
Na de rondleiding is het tijd om eindelijk een aantal bourbons te proeven. Bij Buffalo Trace biedt men de mogelijkheid om een single barrel te kopen, welke je geheel naar eigen smaak kan uitkiezen en welke wordt voorzien van een eigen etiket. Marcel van Behind Bars greep deze kans met beide handen aan en speciaal voor ons stonden er in het "Old Taylor House" 4 samples uit 4 verschillende vaten klaar. Ruiken & proeven Aan Marcel de taak om er hier één van uit te kiezen! Na ruiken, proeven, twijfelen, ruiken, proeven, proeven, twijfelen, ruiken en nog een keer proeven, wordt de knoop doorgehakt;  binnenkort bij Behind Bars in Utrecht te krijgen! Privé tasting Na een lunch met Kris Comstock, Sr. Marketing Director Bourbon, staat ons nog één ding te wachten; een fantastische privé tasting met een aantal hoogst bijzondere bourbons waar menig liefhebber jaloers op zou zijn. En het hoogtepunt van de tasting? Dat moet wel de legendarische Pappy van Winkle’s 23 YO zijn geweest! Al met al een zeer indrukwekkende rondleiding. De Buffalo Trace Distillery is niet voor niets benoemd als National Historic Landmark en tevens de meest bezochte distilleerderij van Amerika.
Churchill Downs
Na een kort bezoek aan de giftshop van de distilleerderij waar menigeen zich goed heeft uitgeleefd, was het tijd om terug te keren naar Louisville. Hier stond nog een bezoek aan de Churchill Downs op de planning, wat bekend staat als 's werelds meest legendarische paardenrace track. Kentucky Derby Hier wordt jaarlijks in het voorjaar de Kentucky Derby gehouden, het grootste paardenrace event van de VS. Tijdens de tweedaagse Kentucky Derby worden er bijna 120.000 Mint Julep cocktails geserveerd! Onder het genot van een Mint Julep hebben we dan ook een paardenrace bekeken. Uiteraard moet er dan ook een klein wedje worden gelegd en dit pakte goed uit. Paard nummer 9 was de winnaar van de race en Pepijn en Marcel waren de gelukkige winnaars van maar liefst… 4 dollar! Stevie Ray’s Blues Bar Na het diner zijn we uiteindelijk geëindigd in Stevie Ray’s Blues Bar, een typisch Amerikaans café met live muziek. Een erg gezellige avond met een niet nader te benoemen aantal bourbons.
Barton 1792
De volgende dag stond een bezoek aan de distilleerderij van Barton 1792 op de planning. Gelegen in Bardstown, wat zichzelf tot Bourbon Capital van de wereld heeft benoemd, is de distilleerderij opgericht in 1879. Vorig jaar is hier een pakhuis gevuld met bourbon vaten ingestort, waarbij zo’n 9000 vaten verloren zijn gegaan. Hier is heden ten dage niks meer van te zien. Onze rondleiding begon bij Warehouse H, een traditioneel pakhuis, gebouwd in 1930. Na een korte rondleiding over het terrein, eindigde de tour met een tasting, waar we onder andere 1792 Small Batch Bourbon hebben geproefd. 1792 Het jaartal 1792 verwijst overigens naar de oprichting van de staat Kentucky.
Kentucky Bourbon Festival
In Bardstown vindt ook jaarlijks het Kentucky Bourbon Festival plaats, wat toevalligerwijs precies gelijk valt met ons bezoek aan dit pittoreske stadje. Het festival is ontstaan om het publiek te informeren over alles wat met de historie en productie van bourbon te maken heeft, maar ook om lokale non-profit organisaties te supporten. Bourbon Barrel Relay Eén van de activiteiten tijdens het festival is het Wereld Kampioenschap Bourbon Barrel Relay. Teams van verschillende bourbon distilleerderijen strijden tegen elkaar om de felbegeerde titel. Bourbon vaten moeten  hierbij een parcours afleggen, waarbij het team met de snelste tijd wint. Vorig jaar was deze eer aan het team van Buffalo Trace, dit jaar moesten zij helaas genoegen nemen met de derde plaats. Steak and Bourbon Na het festival zijn we weer terug gegaan naar Louisville en ’s avonds hebben we gegeten bij Steak and Bourbon, de ultieme combinatie! De dag werd afgesloten met een bezoek aan een speakeasy cocktailbar, namelijk Hell or High Water. Een prachtige bar met creatieve ‘craft’ cocktails.
The Hot Brown
De volgende ochtend begon alweer de laatste dag voor ons in Kentucky, waarbij we de trip hebben afgesloten met een brunch bij het Brown Hotel. Hier stond de ‘Hot Brown’ op het menu, Louisville’s culinaire traditie welke is ontstaan in het Brown Hotel zelf. Een open sandwich met onder ander bacon, kalkoen en kaas. Veel kaas. Heerlijk, maar wellicht een beetje te veel op de zondagochtend. Behalve voor de Amerikanen zelf natuurlijk, die eten dit met gemak op. Na deze vullende brunch werd het tijd om naar het vliegveld te vertrekken. Hier stond een vliegtuig klaar om ons naar Philadelphia en vervolgens Schiphol te brengen, waar we de volgende ochtend om 08:30 uur aankwamen.
Thanks and goodbye!
Het was een fantastisch bezoek aan Kentucky met als hoogtepunt het bezoek aan de indrukwekkende distilleerderij van Buffalo Trace. In het bijzonder een bedankje aan Marcel en Pepijn, jullie waren een ontzettend gezellig reisgezelschap en waardige incentive winnaars!
Back to top