Door naar content

Kavalan en Campbeltown whisky's op Whisky by the Sea

26 september 2019

Kavalan en Campbeltown whisky's op Whisky by the Sea

VLISSINGEN - Zaterdag 21 september 2019 Op zaterdag 21 september vond alweer de 13e editie van Whisky by the Sea plaats. Het festival werd traditiegetrouw gehouden bij Het Arsenaaltheater in Vlissingen. Ronald & Mike Namens De Monnik Dranken waren Ronald Anneveldt en Mike Overvliet aanwezig om de bezoekers onze mooie whiskymerken te laten proeven en van bijbehorende informatie te voorzien. 34 verschillende whisky's Ronald en Mike hadden maar liefst 34 verschillende whisky's meegenomen naar het Zeeuwse havenstadje. Ook werd er 2x een masterclass met de whisky's van Kavalan uit Taiwan gehouden.

Kavalan Masterclass line-up Whisky by the Sea Masterclass Kavalan Whisky's

Tijdens deze masterclass konden er 5 verschillende whisky's worden geproefd. Voor de meeste deelnemers was het de eerste kennismaking met de whisky's van Kavalan. Kavalan Classic De aftrap was voor de Kavalan Classic  en dit was gelijk een mooi voorbeeld van de pure kwaliteit van de whisky’s uit Taiwan. De whisky is fris en zijdezacht, met tonen van tropisch fruit zoals mango. Kavalan Concertmaster Port Cask Finish De whisky krijgt de meeste smaak door de finish op robijnrode portvaten. Daarvoor heeft deze Concertmaster gerijpt op Amerikaans eiken. De combinatie van vatrijping zorgt voor een heerlijke zachte whisky, rijk aan natuurlijke zoetheid en complexiteit. Kavalan King Car Kavalan Whisky is een onderdeel van de King Car Group. En deze Kavalan King Car Single Malt is een ode aan het moederbedrijf; divers en veelzijdig. De whisky smaakt complex met delicate aroma’s en meerdere fruitige lagen op de achtergrond. De whisky is, mede door het hogere alcoholpercentage, wat steviger dan de hiervoor geproefde Classic. Kavalan Solist Port Cask Finish Deze whisky heeft volledig gerijpt op portvaten. Port is een versterkte wijn, zoet met tonen van fruit (pruim en aardbei) en aroma’s van donkere chocolade. Dit proef je terug in de Solist Port Cask. De rijping in subtropisch klimaat zorgt daarnaast voor een mediterraan smaakprofiel met zoete kruiden. Kavalan Solist Vinho Barrique Solist De 5e en laatste whisky die men tijdens deze masterclass te proeven kreeg heeft volledig gerijpt op wijnvaten. De wijnvaten zijn opnieuw gebrand waardoor een complex en multidimensionaal smaakprofiel ontstaat van vanille tonen met peper, kruiden, dadels en ander fruit, zoals rijpe meloen en mango. Een bijzondere en smaakvolle whisky, die in 2015 werd uitgeroepen tot Best Rest of the World Single Malt Whisky. Iets waar men zich in Vlissingen goed in kon vinden. Remarkeble Regional Malts

Remarkable Regional Malts

Ook de Remarkable Regional Malts waren aanwezig in Vlissingen. Deze serie blended malt whisky's vormen een ode aan de Schotse whiskyregio's. Big Peat, van het eiland Islay, is de bekendste van dit zestal. Maar ook The Gauldrons uit Campbeltown kent een mooi verhaal dat gebaseerd is op de legende van King Robert the Bruce. The Gauldrons Letterlijk vertaald betekent The Gauldrons; ‘baai van de stormen’. In deze roemruchte donkere stormachtige baai begint de legende: Meerdere pogingen van Robert the Bruce om Schotland te bevrijden van de Engelsen waren op niets uitgelopen. Na weer een nederlaag werd koning Robert verbannen naar Rathlin Island. Het zag er slecht voor hem uit. Kon hij het opbrengen om nog verder te strijden? In het dak van zijn grot zag Robert een klein spinnetje dat steeds tevergeefs probeerde om een web te maken. De spin gaf niet op en na talloze pogingen slaagde de spin alsnog. Het doorzettingsvermogen van de spin inspireerde Robert the Bruce en leidde uiteindelijk tot de onafhankelijkheid van Schotland. Deze oude legende komt terug op de verpakking van The Gauldrons door de afbeelding van de spin en het web. Tip van Mike Een tip voor tijdens de komende donkere stormachtige en regenachtige herfstavonden; The Outlaw King op Netflix gaat over deze legende en kijkt extra goed weg met een glas The Gauldrons uit Campbeltown.

Glen Scotia, Campbeltown

Ooit was Campbeltown dé whiskyhoofdstad van de wereld. In 1835 had de stad maar liefst 29 whisky producerende distilleerderijen. Daar zijn er heden ten dage nog maar 3 van over. En Glen Scotia is er één van. Tijdens Whisky by the Sea stonden de Glen Scotia Double Cask, Glen Scotia 15 YO, Glen Scotia18 YO, Glen Scotia Victoriana en Glen Scotia 25 YO op de proeftafel. Ziltig, vol en pittig Over het algemeen kunnen we van Campbeltown whisky's zeggen dat deze een opvallend ziltig karakter hebben, maar daarnaast ook behoorlijk vol en pittig van smaak zijn. Daarbij hebben elk van de Glen Scotia whisky's natuurlijk ook hun eigen unieke smaakprofiel. Tip van Ronald Neem een slokje Glen Scotia Double Cask en houd deze gedurende 10 seconden in de mond. Er zit namelijk een subtiele kruidige ondertoon in de whisky, maar deze komt pas na ongeveer 6 seconden los.
Bedankt
Langs deze weg willen wij de organisatie van Whisky by the Sea nogmaals bedanken voor het zeer geslaagde festival!
Back to top