Door naar content

Veelzijdige Loch Lomond whisky's op proeverij in Voorschoten

30 september 2019

Veelzijdige Loch Lomond whisky's op proeverij in Voorschoten

VOORSCHOTEN– Donderdag 26 september 2019 Op donderdag 26 september organiseerde Slijterij Adegeest uit Voorschoten weer een whiskyproeverij. Ditmaal met enkel whisky's van Loch Lomond Whiskies. Loch Lomond Whiskies bestaat uit twee distilleerderijen; de Loch Lomond Distillery in Alexandria en de Glen Scotia Distillery op het schiereiland Kintyre in het afgelegen stadje Campbeltown.
Loch Lomond Distillery
De Loch Lomond Distillery, gelegen aan de zuidkant van het gelijknamige Loch, is uniek in zijn soort. Men maakt hier single malt whisky, single grain whisky en blended whisky, zowel geturfd als niet geturfd en gebruikt hiervoor 3 verschillende stills. Hierdoor kan men zeer veel whisky stijlen maken die totaal verschillen van smaak.
Glen Scotia Distillery
Deze distilleerderij is gevestigd in Campbeltown, een klein plaatsje op het schiereiland Kintyre in het zuidwesten van Schotland. Ooit waren hier meer dan 30 distilleerderijen actief, maar aan het begin van de volgende eeuw leidden economische en politieke problemen tot de sluiting van veel distilleerderijen. In 1935 waren er nog slechts twee over: Springbank en Glen Scotia. In vergelijking met de whisky's van Loch Lomond zijn de Glen Scotia whisky's veel voller, rokeriger, ziltiger en kruidiger van smaak.
Proeven in Voorschoten
Bij Slijterij Adegeest konden de gasten een 8-tal van deze verschillende whisky's proeven. 1. Loch Lomond Single Grain 2. Loch Lomond Original Single Malt 3. Loch Lomond 12 YO Single Malt 4. Inchmurrin 12 YO Single Malt 5. Inchmurrin 18 YO Single Malt 6. Glen Scotia Double Cask 7. Glen Scotia 15 YO Single Malt 8. Inchmoan 12 YO Single Malt Grain whisky De eerste whisky die men te proeven kreeg was een de Loch Lomond Single Grain en dat was voor de aanwezigen ook gelijk de eerste kennismaking met een single grain whisky. Deze whisky is een zeldzame verschijning, maar wel een zeer smaakvolle. Loch Lomond Original en 12 YO De overstap naar de 2e whisky was vrij groot. Waar de grain whisky zoet en soepel is met veel vanille, daar is de Loch Lomond Original een veel vollere en iets rokerige whisky. Deze 12 jaar oude single malt heeft een iets fruitiger karakter dan de Original, maar bevat ook de hints van turf en rook van een karakteristieke Loch Lomond whisky. Inchmurrin 12 YO en 18 YO Deze 2 whisky's zijn vernoemd naar het grootste eiland in het meer Loch Lomond en worden gedistilleerd in de zogenaamde Lomond Still, wat eigenlijk een kruising is tussen een Pot Still en Column Still. Hierdoor ontstaat een zeer frisse fruitige whisky. Glen Scotia whisky's Van totaal andere aard zijn de whisky’s die bij Glen Scotia worden gedistilleerd. Deze zijn veel voller, rokeriger, ziltiger en kruidiger van smaak. Inchmoan 12 YO De laatste whisky van de avond, de Inchmoan 12 YO, wordt ook gedistilleerd bij de Loch Lomond Distillery. Inchmoan 12 YO bestaat uit een combinatie van malt whisky’s gedistilleerd middels een traditionele pot still met zwanenhals en een unieke ‘straight neck pot still‘. Hierdoor wordt een whisky gecreëerd met een onconventioneel turfkarakter, met diepte, rokerigheid en kruidigheid. De Inchmoan-serie bestaat uit peated whisky en maakt deel uit van de Island Collection, waar ook Inchmurrin onderdeel van is. Beide series zijn vernoemd naar eilanden in het meer Loch Lomond en bevatten elk hun eigen unieke kenmerken Wist u dat ‘Inch-moan‘ in oud Schots-Gaelisch ‘het eiland van de turf‘ betekent. De vastelandbewoners gebruikten de turf op Inchmoan Island eeuwenlang als bron voor brandstof.
Bedankt
Via deze weg willen wij Petra en Michel Smit van Slijterij Adegeest nogmaals danken voor een zeer geslaagde avond.  
Back to top