Door naar content

Ware ontdekkingsreis voor deelnemers whiskyproeverij Slijterij Grapes & Bottles

24 september 2019
Ware ontdekkingsreis voor deelnemers whiskyproeverij Slijterij Grapes & Bottles

Ware ontdekkingsreis voor deelnemers whiskyproeverij Slijterij Grapes & Bottles

NIEUWEGEIN - Vrijdag 20 september 2019 Op vrijdag 20 september organiseerde Wijnhandel Slijterij Grapes & Bottles een whiskyproeverij. Namens De Monnik Dranken was whiskyambassadeur Ronald Anneveldt naar Nieuwegein afgereisd. Hij had een aantal mooie whisky's meegenomen.
Einde zomerreces
Voor Ronald betekende deze proeverij alweer de derde in drie dagen tijd. Zijn 'zomerreces' zit er dan ook definitief op. Na een jeneverproeverij in Delft en een 'rondje Schotland' in Gorinchem zaten in het proeflokaal van Grapes & Bottles een twintigtal 'ontdekkingsreizigers' klaar voor een wereld whiskyreis.
Rampur Indian Single Malt Whisky
India De reis begon in India, bij de Rampur Distillery. Deze distilleerderij ligt op slechts honderd kilometer afstand van de grens met Nepal. De Himalaya zorgt hier het hele jaar door voor sterk tegengestelde klimaatomstandigheden. Dit geeft de whisky extra dimensie en diepte. De Rampur Indian Single Malt Whisky is een opvallend verfijnde, zeer fruitige whisky met kenmerkende tonen van lychee. De Nieuwegeinse ontdekkingsreizigers waren verrast door deze smaakvolle whisky uit India.
Mars Maltage Cosmo
Japan Door naar het land van de rijzende zon. Hier kreeg men de Mars Maltage Cosmo Blended Malt Whisky te proeven. Vol verwachting werd er aan het glas Japanse whisky genipt. Dat Japan een zeer interessant whiskyland is, dat wisten de meeste gasten wel. Maar vrijwel niemand had ooit ook daadwerkelijk een Japanse whisky geproefd. Er ontstond een levendige discussie over de verschillende smaken die men in de whisky meende te herkennen. De één vond de whisky wat zoetig, terwijl de ander juist aangaf de whisky licht rokerig te vinden. Men was het er in ieder geval over eens dat Mars Cosmo een zeer aangename whisky is. Mars Shinshu Distillery De whisky wordt gedistilleerd in de Mars Shinshu Distillery in Miyata. Dit is een klein dorpje in de bergen van de Japanse Alpen, in de buurt van Nagano. Met de trein ben je vanaf hier binnen 5 uur in Tokio. Miyata ligt midden in een prachtig natuurgebied op 798 meter boven zeeniveau. In de wintermaanden komt de temperatuur hier vaak ver beneden de -15 graden Celsius. De luchtvochtigheid in de zomer is matig en het water is hier van hoge kwaliteit, waardoor het gebied een ideale locatie is voor whiskyproductie.
The Whistler Irish Whiskey
Ierland Vanuit de ruige Japanse Alpen gaan we naar het groene Ierland. De thuisbasis van The Boann Distillery, waarvan een glas The Whistler 10 YO op de proeftafel stond. Deze whiskey heeft liggen rijpen op Amerikaans eiken en heeft een finish gehad op Oloroso sherry vaten. Dit geeft deze whiskey net iets meer kracht dan de gemiddelde Ierse whiskey. Er waren een aantal gasten die met enige scepsis deze Ierse whiskey te lijf gingen, maar heel sportief hun mening moesten bijdraaien. "Ik heb Ierse whiskey nooit kunnen waarderen, maar dit vind ik echt lekker". En daar wordt Ronald vrolijk van; van mensen die nieuwe smaken en nieuwe whiskylanden ontdekken.
Kavalan Whisky
Taiwan En over het ontdekken van nieuwe whiskylanden gesproken; Taiwan! "Nooit geweten dat men daar ook whisky maakt", was een veelgehoorde opmerking. En dat deden ze in Taiwan ook niet, totdat Mr. Tien-Tsai Lee in 2005 zijn eigen distilleerderij bouwde. Dit was het begin van een ongekend succesverhaal dat tot op de dag van vandaag voortduurt. Op de proefmat stonden 2 Taiwanese whisky's; de Kavalan Classic en Kavalan Concertmaster Port Cask Finish, beide whisky's bevatten o.a. tonen van honing en tropisch fruit. Wanneer Ronald en de proeverijbezoekers in 'real life' Taiwan hadden bezocht, dan had Ronald hen zeker begeleid naar de Kavalan Distillery. Deze werd aan het begin van dit jaar namelijk nog uitgeroepen tot grootste whisky attractie van de wereld.
New Zealand Whisky Collection
Nieuw-Zeeland Van Taiwan gaan we door naar Nieuw-Zeeland. Ongeveer 377 jaar geleden ontdekte de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman dit eiland al.  En vandaag ontdekten de Nieuwegeinse whiskyliefhebbers de whisky! Uit de New Zealand Whisky Collection kreeg men de  Oamaruvian Double Wood Cask Strength te proeven. Een diep donkerrode whisky die  8 jaar heeft gelagerd op bourbon vaten en 10 jaar op rode wijnvaten.  Dit geeft de whisky een ietwat droppig karakter, waardoor het hoge alcoholgehalte van 56,88% heel mooi gecamoufleerd wordt.
Tamdhu & GlenAllachie
Schotland, Speyside Aan het eind van deze whiskyreis keren we weer terug naar Europa. Naar de Speyside in Schotland om precies te zijn. Uit deze Schotse whiskyregio werden de Tamdhu 12 YO en GlenAllachie 18 YO geproefd. Hemelsbreed liggen de Tamdhu Distillery en The GlenAllachie Distillery slechts 3 mijl van elkaar af. De whisky's zijn echter totaal verschillend. Tamdhu Tamdhu is één van de weinige distilleerderijen die al zijn whisky's op ex-sherry vaten laat rijpen. Deze whisky's bevatten dan ook tonen van chocolade, gebrande koffiebonen en sultana's. GlenAllachie Bij GlenAllachie is juist de grote diversiteit aan vaten waarop de whisky's liggen te rijpen kenmerkend. Van ex-sherry en ex-port vaten, tot ex-bourbon, ex-madeira en virgin oak. Master Blender Billy Walker maakt goed gebruik van wat hij tot z’n beschikking heeft en weet menig liefhebber keer op keer weer te verrassen. Zo heeft GlenAllachie 18 YO gerijpt op zowel ex-bourbon- als ex-sherry vaten. Dit resulteert in een whisky met kruidige invloeden en tonen van vanille, toffee en butterscotch, maar ook rozijnen, marsepein en rijpe kersen. Deze whisky bevat een veelheid aan indrukken, geuren, smaken en aroma's en vormt daarmee een mooie afsluiting van deze proeverij.
Ware ontdekkingsreis
In Nieuwegein kreeg men 8 whisky's te proeven waarbij de smaken uiteenlopend waren. Het was dan ook leuk om te horen dat de bezoekers echt op een ontdekkingsreis waren geweest en dat hierbij whisky's werden geproefd die men normaal gesproken niet zou kopen.
Bedankt
Langs deze weg willen wij Grapes & Bottles en de proeverijdeelnemers nogmaals hartelijk bedankten voor de zeer geslaagde avond!
Back to top