Door naar content

Bezoekers genieten van Hayman's Gin op Gin & Rum Festival Leiden

27 augustus 2020

Waar vorig jaar rond deze tijd elk weekend wel één of meerdere gin festivals werden georganiseerd. Daar ziet de festivalkalender er dit jaar akelig leeg uit. Gelukkig lukte het de organisatie van het Gin & Rum festival in Leiden om een Covid-19-proof programma in elkaar te zetten, waarbij de veiligheid van alle aanwezigen gegarandeerd kon worden.

Op zaterdag 22 augustus vond er een Special Edition van het Gin & Rum Festival plaats in het Leidse Pesthuis. Het programma was opgedeeld in 3 tijdsblokken, waarbij de gin en rum liefhebbers - op ruim 1,5 meter van elkaar - diverse masterclasses konden volgen. Namens De Monnik Dranken verzorgde Ronald Anneveldt een masterclass Hayman's Gin.

Hayman's Gin masterclass

De deelnemers konden genieten van Hayman's London Dry en Hayman's Old Tom en tijdens het proeven vertelde Ronald uitgebreid over de ontstaansgeschiedenis van gin en het in 1863 opgerichte familiebedrijf Hayman's Gin.

Hayman's London Dry Gin

Als 1e kreeg men de Hayman's London Dry te proeven. London Dry gin is de meest klassieke stijl gin, waarbij na het distillatieproces alleen water toegevoegd mag worden. Hierdoor is de gin vaak wat bitterder van smaak dan andere soorten. Voor de meeste mensen was dit de eerste keer dat ze de London Dry puur proefden en men was verrast door de frisheid en zachtheid van de gin. Het is overigens een misvatting dat deze soort gin ook daadwerkelijk uit Londen moet komen. 

Hayman's Old Tom

Naast de London Dry stond de Hayman's Old Tom op de proefmat. Deze gin is zoeter dan London Dry. De naam ‘Old Tom’ vindt zijn oorsprong hoogstwaarschijnlijk in het begin van de achttiende eeuw. De Britse overheid probeerde destijds de gin rage - soms zelfs gekte genoemd - te beteugelen door diverse overheidsmaatregelen. Als antwoord op deze maatregelen verschenen er aan de buitenmuren van sommige bars wandversieringen in de vorm van een zwarte kat; Old Tom. Dorstige voorbijgangers konden een muntje in de mond van de kat gooien en kregen van de barman vervolgens een shot gin door een klein buisje tussen de poten van de kat.

Perfect Serve

Ter afsluiting van de masterclass werden de gin liefhebbers verwend met een Perfect Serve van Hayman's London Dry Gin met Fever Tree Indian Tonic en een partje limoen. Een heerlijke frisse longdrink!

Bedankt

Langs deze weg willen wij de organisatie van het Gin & Rum Festival in Leiden nogmaals bedanken voor de zeer geslaagde dag!

 

Back to top