Door naar content

Tropisch Capelle geniet van Exceptional Single Casks

13 augustus 2020

Op vrijdagavond 7 augustus 2020 vond er bij Slijterij De Bodega in Capelle aan den IJssel een whiskyproeverij met de Exceptional Single Casks van Douglas Laing plaats.

De omstandigheden in het proeflokaal aan de Ringvaart waren tropisch. Dit weerhield de bezoekers er niet van om te genieten van enkele unieke whisky’s. Van Provenance tot Old Particular, stuk voor stuk whisky’s met een uitgesproken karakter.

Over Douglas Laing

Douglas Laing is een onafhankelijke Schotse bottelaar die new make spirit en/of vaten koopt van verschillende distilleerderijen. Men kan putten uit een enorme voorraad whiskyvaten die 10, 20 of soms zelfs 50 jaar geleden zijn weggelegd om te rijpen. Deze vaten vormen de basis voor de Exceptional Single Cask whisky’s die men in het stadje aan de Hollandse IJssel te proeven kreeg.

Old Particular Deanston 9 YO

Men begon met een glas Old Particular Deanston 9 YO. Deze whisky is gebotteld op 48,4%, maar ondanks dit hoge alcoholgehalte is deze Deanston een hele frisse whisky. De in de Highlands gelegen distilleerderij is gevestigd in een oude weverij en de warehouses doen denken aan die van de sherry bodega’s.

Provenance Glen Moray 12 YO

Als 2e whisky kreeg men de Provenance Glen Moray 12 YO te proeven. Een echte Speyside whisky met veel fruitigheid. Deze distilleerderij ligt in het plaatsje Elgin, in het noorden van de Speyside. Elgin ligt in de in de oude graafschap Moray en wordt beschouwd als hoofdstad van de Speyside.

Provenance Fettercairn 12 YO

Aan de oostkust van Schotland, net iets ten zuiden van Aberdeen, ligt de distilleerderij van Fettercairn. Hier kwam de 3e whisky van de avond vandaan; de 12 jaar oude Provenance Fettercairn.

Old Particular Teaninich 18 YO

In het 4e glas troffen de whiskyliefhebbers uit Capelle de Old Particular Teaninich 18 YO. Men was onder de indruk van deze whisky. Het is dan ook een zeldzaam exemplaar aangezien de distilleerderij normaal gesproken whisky’s maakt voor in de blend.

Old Particular Craigellachie 12 YO

Na de Teaninich, een Highland whisky kreeg men met de Old Particular Craigellachie 12 YO weer een echte Speyside whisky te proeven. De whisky heeft een rijke smaak van honing met Schotse sinaasappelmarmelade en kaneel. Een heerlijke whisky waar na afloop van de proeverij veel belangstelling voor was.

Old Particular Caol Ila 8 YO

Aan het einde van de proeverij kregen de gasten met de Old Particular Caol Ila 8 YO een whisky van het roemruchte eiland Islay te proeven. De whisky heeft een heerlijke zoetheid in combinatie met, de voor Islay zo kenmerkende, tonen van turf en rook.

Bedankt

Langs deze weg willen wij Slijterij De Bodega en de aanwezige bezoekers bedanken voor de geslaagde avond!

Back to top