Door naar content

Horeca op whisky-avontuur met de Remarkable Regional Malts van Douglas Laing!

03 december 2020

Op maandag 30 november en dinsdag 1 december organiseerde het Horecateam van De Monnik Dranken een online Zoom-tasting voor bartenders en horeca-eigenaren. Middels deze tasting werd de mogelijkheid geboden om kennis en ervaring op het gebied van whisky, food-pairing en cocktails verder uit te breiden.

Stuart Baxter van Douglas Laing & Co.

De tasting werd verzorgd in samenwerking met met Stuart Baxter, Brand Ambassador bij Douglas Laing & Co. Ruim 120 bartenders en horeca-eigenaren kregen de mogelijkheid om deel te nemen.

Elke deelnemer kreeg de volgende line -up opgestuurd:

The Epicurean;
Timorous Beastie;
Scallywag;
Rock Island;
Big Peat.

Remarkable Regional Malts

De Remarkable Regional Malts van Douglas Laing & Co. zijn een ode aan het beste dat de whisky-regio’s in Schotland te bieden hebben. De eigentijdse labels zijn ware ‘eye-catchers’ waar menig whiskyliefhebber warm voor loopt.

De blended malts The Epicurean, Timorous Beastie, Scallywag, Rock Island en Big Peat hebben allemaal hun eigen verhaal en nemen zowel de beginnende whiskydrinker als de ervaren whiskykenner mee op een opmerkelijke reis langs de whiskyregio’s van Schotland. Elke Remarkable Regional Malt vertegenwoordigd een whiskygebied in Schotland.

Naast de professionele uitleg van Stuart over de verschillende whiskystijlen in Schotland, ging hij uitvoerig in op de mogelijkheden van food-pairing en ook het maken van cocktails met de Remakable Regional Malts.

Douglas Laing & Co.

Douglas Laing & Co werd bijna 70 jaar geleden opgericht en is heden ten dage een toonaangevende maker en leverancier van de beste Schotse whisky's, met een specialisatie in Single Casks, Single Malts en Small Batch Malt Scotch whisky's.

Het bedrijf werd in 1948 opgericht door Fred Laing en is nog steeds eigendom van familie Laing en wordt nog steeds gerund door de familie, tegenwoordig in de personen van Fred Laing Jr en zijn dochter Cara Laing.

De bedrijfsfilosofie van Douglas Laing is om te bottelen als de distilleerder ook gedaan zou hebben. Dat wil zeggen; op hoge sterkte en non-chill gefilterd, zodat het robuuste en unieke karakter van de whisky behouden blijft. De reputatie van Douglas Laing en de vele awards die zij hebben weten te behalen door de jaren heen, zijn het bewijs van dit ethos.

Big Peat Islay Blended Malt Scotch Whisky

Om een tipje van de sluier te lichten hieronder de proefnotities van toch wel de meest uitgesproken whisky tijdens deze tasting: De naam spreekt boekdelen; Big Peat is een stevige Islay Malt met ook een zoete kant.

Deze whisky combineert een zware rokerige, ziltachtige, ook wel as-achtige selectie van malts uitsluitend afkomstig van het magische whiskyeiland Islay.

Ardbeg, Caol Ila, Bowmore en zelfs Port Ellen zitten in deze mooie blend van Single Malts. Een kleine partij traditionele whisky's, alléén bestaande uit Islay malts, non-chill gefilterd, in de natuurlijke kleur

Proefnotitie:
Kleur: Lichtgoud.
Neus: Begint zout en fris. Ontwikkelt zich naar een op turf gedroogde zoete mout.
Smaak: Moutig, eikenhout en winterse schoorsteenrook.
Afdronk: Lang en aanhoudend met zoute drop en duidelijke rokerige tonen.

108726 BIG PEAT Islay Blended Malt Scotch Whisky 0,70 ltr.

Bedankt

Langs deze weg willen wij alle deelnemers en in het bijzonder Stuart Baxter bedanken voor de twee prachtige tastings die - Corona-proof en online - werden georganiseerd. Namens De Monnik Dranken hopen wij iedereen in 2021 in goede gezondheid weer te mogen ontmoeten in de horeca!

Back to top