Door naar content

Loch Lomond Single Grain valt in de smaak bij proeverij Slijterij Vidra

26 februari 2020

Wervershoof maakt kennis met Loch Lomond en Glen Scotia

Het West-Friese dorpje Wervershoof mag dan wel klein zijn, het kent wel een groot aantal whiskyliefhebbers. En deze liefhebbers kwamen op woensdagavond 26 februari naar Slijterij Vidra voor een whiskyproeverij met de whisky's van Loch Lomond en Glen Scotia.

De bezoekers werden warm onthaald door Bart Bakker, eigenaar van Slijterij Vidra. Daarbij kwam de heerlijke geur van whisky de Wervershovers tegemoet doordat de ingeschonken glaasjes al klaar stonden op de gedekte tafels in het proeflokaal.

Namens De Monnik Dranken was Arjan Hartkamp aanwezig. Hij nam de gasten, een mooie mix tussen beginnende en ervaren whiskydrinkers, mee op ontdekkingsreis langs de whisky's van Loch Lomond en Glen Scotia.

Verschil tussen Loch Lomond en Glen Scotia

De avond begon met een korte introductiefilm. Hierbij kwam het grote verschil tussen de distilleerderijen van Loch Lomond en Glen Scotia goed naar voren.

De Glen Scotia Distillery ligt in het afgelegen Campbeltown en is kleinschalig en pittoresk, terwijl de in Alexandria gelegen Loch Lomond Distillery zich juist onderscheid door de vele verschillende stijlen whisky die men er kan maken.

Loch Lomond Single Grain

Na deze introductie werd het de hoogste tijd voor het 1e glas whisky. Arjan liet de bezoekers de Loch Lomond Single Grain proeven. De single grain van Loch Lomond wordt enkel en alleen gemaakt van gemoute gerst en dat was voor de beginnende whiskydrinkers ook gelijk de eerste kennismaking met een single grain whisky.

Geur van koekjes

Door zijn zachte en frisse afdronk in combinatie met een lichte zoetigheid en de geur van vers gebakken koekjes was de single grain al gelijk favoriet bij de jongere en nog ontdekkende whiskydrinkers.

Single grain

Deze whisky is dan ook een redelijke zeldzaamheid. Grain whisky wordt vaak gebruikt als basis voor blended whisky en zorgt daarbij voor verbinding en textuur. Waar malt whisky gedistilleerd wordt in pot still ketels, wordt grain whisky gedistilleerd in column stills. Daarnaast mag grain whisky van elke graansoort gemaakt worden, dit in tegenstelling tot de Schotse single malt whisky. 

Loch Lomond Original en 12 YO

De overstap naar de 2e whisky was vrij groot. Waar de  Single grain whisky zoet en soepel is met veel vanille, daar is de Loch Lomond Original veel voller en een beetje rokerig. 

De derde whisky van de avond, een 12 jaar oude single malt, heeft een iets fruitiger karakter dan de Original, maar bevat ook de tonen van turf en rook van een karakteristieke Loch Lomond whisky.

Inchmurrin 12 YO en 18 YO

Whisky 4 en 5 komen uit de Inchmurrin 'Island Collection'. De Inchmurrin 12 YO en Inchmurrin 18 YO zijn vernoemd naar het grootste eiland in het meer Loch Lomond en worden gedistilleerd in de zogenaamde Lomond Still. Dit is een kruising tussen een Pot Still en Column Still en geeft de whisky's een fris en fruitig karakter.

De Glen Scotia whisky's

Van totaal andere aard zijn de whisky’s die bij Glen Scotia worden gedistilleerd. Deze zijn veel voller, rokeriger, ziltiger en kruidiger van smaak.

Glen Scotia Distillery

De distilleerderij is klein en pittoresk en ligt in het afgelegen Campbeltown. Het is slechts één van de 3 overgebleven distilleerderijen in deze roemrijke whiskyregio. In vervlogen tijden telde Campbeltown meer dan 28 distilleerderijen en werd het de 'Whisky Capital of the World' genoemd.

Glen Scotia Double Cask

In West-Friesland kreeg men allereerst de Glen Scotia Double Cask te proeven. Dit is een volle, licht rokerige en kruidige whisky met een ziltige ondertoon. De whisky rijpt op bourbon- en Pedro Ximinez vaten. Door de rijping op het PX-vat komt de whisky aan zijn kruidige en donkere tonen.

Glen Scotia 15 Years Old

Na de Double Cask kwam de Glen Scotia 15 Years Old aan bod. Deze uitzonderlijke Campbeltown single malt rijpt op zorgvuldig geselecteerde Amerikaanse vaten. De whisky bevat de, voor Campbeltown kenmerkende, tonen van vanille en eiken, verweven met subtiele tonen van zeenevel en kruidige aromatische vruchten.

Inchmoan 12 Years Old

De laatste whisky van de avond, de Inchmoan 12 YO, wordt ook gedistilleerd bij de Loch Lomond Distillery. Inchmoan 12 YO bestaat uit een combinatie van malt whisky’s gedistilleerd middels een traditionele pot still met zwanenhals en een unieke ‘straight neck pot still‘.

De whisky, die net als de Inchmurrin whisky's tot de 'Island Collection' behoord, bevat een onconventioneel turfkarakter met diepte, rokerigheid en kruidigheid.

Mooie verrassing

De ervaren whiskydrinkers waren wel bekend met de geturfde whisky's van Islay. Maar ook zij vonden de Inchmoan 12 Years Old een tongstrelende verrassing, waarbij de balans tussen geur en smaak volledig in harmonie is.

Tot Slot

Waar aan het begin van de proeverij de Loch Lomond Single Grain goed in de smaak viel, koos het merendeel van de bezoekers de Inchmoan 12 Years Old als favoriet van de avond.

Na afloop werd deze smaakvolle avond, onder het genot van een glas whisky, nog even doorgenomen waarna de gasten te voet of op de fiets huiswaarts keerden.

Bedankt

Langs deze weg willen wij Bart en Jacqueline van Slijterij Vidra nogmaals hartelijk danken voor de zeer geslaagde avond!

 

 

Back to top