Door naar content

Nieuwe goudkoorts in Nijverdal dankzij Exceptional Single Casks

21 februari 2020

Goldrush

Het zandgebied tussen Nijverdal en Hellendoorn is de enige plek in Nederland, waar in het begin van de vorige eeuw een ware goldrush heeft plaatsgevonden. Deze zoektocht naar goud in de bodem op de grens van Twente en Salland, was overigens van korte duur. Nee, dan hadden de Hellendoornse whiskyliefhebbers meer geluk; Ronald Anneveldt had een mooie selectie uit de Exceptional Single Cask serie van onafhankelijk bottelaar Douglas Laing uit Glasgow meegenomen. Vloeibaar goud!

XOP Ledaig 21 Years Old

We beginnen met de laatste whisky van de avond; de Xtra Old Particular Ledaig 21 YO. Een whisky uit de vorige eeuw en slechts 260 flessen uit dat ene vat. Voor veel van de aanwezige bezoekers was dit de eerste kennismaking met zo’n oude whisky en zij genoten van de complexiteit aan smaken en geuren.

Highlands

De paarse kleur van het etiket van de XOP Ledaig 21 YO geeft aan dat het een whisky uit de Highlands betreft. Dat is officieel ook wel zo, maar deze whisky is afkomstig van Island of Mull gelegen aan de ruige westkust van Schotland en dit gebied (Islands) wordt vaak als een afzonderlijke whiskyregio gezien.

Rokerig

Het is een rokerige whisky met tonen van leer, gerookte bacon en jodium, met in de afdronk een subtiele zoetheid van gebrande bruine suiker en turf.

Provenance

Aan de voet van de Sallandse Heuvelrug kreeg men tevens 2 whisky’s uit de tot de Exceptional Single Casks behorende Provenance-serie te proeven. En dat jonge whisky ook zeer smaakvol kan zijn, bewezen de Provenance Aultmore 6 YO en Provenance BenRiach 6 YO.

Bij het proeven van deze whisky’s moest menigeen zijn of haar mening over ‘jonge’ whisky’s bijstellen. “Goh, ik heb altijd gedacht dat een whisky minimaal 12 jaar oud moest zijn om een beetje smaak te hebben, maar dat is dus totaal niet zo”. En dat is het leuke aan zo’n proeverij: het ontdekken van nieuwe smaken en nog onbekende whisky’s.

De line-up in Hellendoorn

Naast de hiervoor genoemde XOP Ledaig 21 YO, Provenance Aultmore 6 YO en Provenance BenRiach 6 YO kreeg men nog een aantal single cask bottelingen te proeven.

De line-up zag er als volgt uit: Provenance Strathmill 9 years, Provenance Aultmore 6 YO, Old Particular Danston 9 YO, Old Particular Aberlour 10 YO, Provenance BenRiach 6 YO, Old Particular Caol Ila 8 YO en als afsluiter de bijzondere XOP Ledaig 21 YO.

Bedankt

Of de whisky’s van Douglas Laing echt zullen zorgen voor een nieuwe goudkoorts in de omgeving van Nijverdal en Hellendoorn zal de toekomst uitwijzen. Maar we kunnen in ieder geval constateren dat het gemis aan goudaders ruimschoots wordt gecompenseerd, door het mooie whisky assortiment van Wijn & Whiskyhuis Nijverdal.

Langs deze weg willen wij het team van Wijn & Whiskyhuis Nijverdal en Zalencentrum In de Tonne nogmaals bedanken voor de zeer geslaagde avond!

Back to top