Door naar content

Een wereld van whisky op Whisky Weekend Amsterdam

17 januari 2020

AMSTERDAM – Vrijdag 17 en zaterdag 18 januari 2020
Op vrijdag 17 en zaterdag 18 januari vond in de Posthoornkerk de 12e editie van L&B Whisky Weekend Amsterdam plaats.

In 2008 begon dit evenement kleinschalig in een café, maar inmiddels behoort het tot de grotere whiskyfestivals van Nederland.

Ook in 2020 was de prachtige Posthoornkerk weer omgebouwd tot een waar whiskywalhalla. Ruim 1500 bezoekers, verdeeld over 3 sessies, konden genieten van een wereld van whisky. Op de stand van De Monnik Dranken was dat ook letterlijk zo!

Isabelle Barnhoorn, Arjan Hartkamp, Joël de Kock en Ronald Anneveldt lieten whisky’s uit Japan, India, Nieuw-Zeeland, Taiwan, Verenigde Staten, Ierland en uiteraard ook Schotland proeven.

Tomintoul, Glencadam en Old Ballantruan

Vanuit Schotland was Claire Tesh van Angus Dundee aanwezig. Angus Dundee is eigenaar van de Tomintoul Distillery in de Speyside en de Glencadam Distillery in de Highlands.

Tomintoul
De bezoekers konden de verfijnde Speyside whisky’s van Tomintoul in diverse uitvoeringen proeven. Zoals bijvoorbeeld de Tomintoul 12 YO Oloroso Sherry Finish en de Tomintoul 15 YO Port Cask Finish.

Peaty Tang en Old Ballantruan
Ook behoort de 15 jaar oude Peaty Tang, met een subtiele rokerigheid van turf, tot het assortiment. Bij de Old Ballantruan, vernoemt naar de waterbron van Tomintoul, is dat subtiele vervangen door een stevige rook toon. Eigenlijk is de Old Ballantruan een zeer traditionele Speyside whisky, zoals deze in begin 1800 gemaakt werden.

Glencadam

De whisky’s van Glencadam zijn afkomstig uit het pitoreske stadje Brechin, gelegen in de Eastern Highlands. De verfijnde toon van roomboterbabbelaar is het kenmerk van deze whisky’s. Een smaak die veel van de aanwezige bezoekers konden waarderen, mede dankzij de enthousiaste wijze waarop Claire over deze whisky’s vertelde.

The Whistler Irish Whiskey

Ook The Whistler mocht zich verheugen op bijzonder veel aandacht. The Whistler wordt gemaakt in de The Boann Distillery, gelegen in The Boann Valley in het oosten van Ierland.

The Boann Distillery
The Boann Distillery is een echt familiebedrijf dat veel aandacht en tijd besteed aan het zo laag mogelijk houden van de ‘ecologische voetafdruk’. Zo wordt het graan afgenomen bij lokale boeren en worden, de na het distillatieproces, vrijgekomen restafval gebruikt als veevoer.

Op de proeftafel stonden The Whistler 7 YO, The Whistler 7 YO Cask Strength, The Whistler 10 YO en de op Imperial Stout gelagerde versie van de Oloroso Sherry Cask Finish. De bezoekers waren onder de indruk van deze heerlijke Ierse whiskey’s!

Mars Japanese Whisky

De populariteit van whisky’s uit het land van de rijzende zon neemt jaar naar jaar toe. Dat geldt ook voor de whisky’s van de Mars Shinshu Distillery. De Japanse whisky’s van Mars behaalden ook dit jaar mooie resultaten in het onderzoek van Drinks International onder de bareigenaren, hoofd bartenders en barmanagers van de 109 meest exclusieve high-end bars ter wereld.

Mars Maltage Cosmo & Mars Kasei
In Amsterdam konden de whiskyliefhebbers de Mars Maltage Cosmo en Mars Kasei proeven. Dit gebeurde zeer grondig en de whisky’s werden veelvuldig gedeeld en van bijbehorend commentaar voorzien. Uit de reacties kunnen we opmaken dat Mars er weer een aantal fans heeft bijgekregen!

Bedankt

Via deze weg willen wij het team van L&B Whisky Weekend Amsterdam en de vele vrijwilligers nogmaals danken voor een zeer geslaagd festival.

Back to top