Door naar content

Whisky’s Loch Lomond vallen in de smaak op Whisky aan het Strand!

24 januari 2020

Whisky’s Loch Lomond vallen in de smaak op Whisky aan het Strand!

KABBELAARSBANK – Vrijdag 24 januari 2020
In het midden van de Brouwersdam tussen Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland ligt de Kabbelaarsbank en daar is sinds 1993 Zeil- en Surfcentrum Brouwersdam gevestigd.

Op dit voormalige werkeiland voor de Deltawerken werd op vrijdag 24 januari de 3e editie van Whisky aan het Strand gehouden.

Zeil- en Surfcentrum Brouwersdam

Het Zeil- en Surfcentrum aan het Wieringermeer werd in de winter van 2016 en 2017 grondig verbouwd tot een prachtig, stijlvol en eigentijds pand! Windsurfers hadden deze plek al ontdekt als ideale uitvalsbasis, maar ook voor een whiskyfestival is Brouwersdam een fantastische locatie!

Whisky, muziek en food

Het festival werd bezocht door een enthousiaste groep whiskyliefhebbers. Naast de vele whisky’s konden zij ook genieten van muziek en diverse food stands.

Schotse whisky’s

Namens De Monnik Dranken waren Mike Overvliet en Ronald Anneveldt naar het uiterste puntje van Zuid-Holland afgereisd.

Zij hadden een aantal mooie Schotse whisky’s meegenomen, waaronder bijvoorbeeld Loch Lomond, Glen Scotia, Tomintoul, MacNair’s, Old Ballantruan en de Remarkable Regional Malts van Douglas Laing.

Loch Lomond Whiskies

Door de mistige weersomstandigheden leek de wereld erg klein en had het Grevelingenmeer wel een beetje weg van het beroemde meer in Schotland; Loch Lomond!

Voor Mike en Ronald waren de omstandigheden ideaal om de aanwezige whiskyliefhebbers uitgebreid kennis te laten maken met de whisky’s van de Loch Lomond Distillery.

Loch Lomond Distillery

De Loch Lomond Distillery is gevestigd in de plaats Alexandria, aan de oever van het meer Loch Lomond en is uniek in zijn soort. Doordat de distilleerderij beschikt over 3 verschillende stills kan men 9 verschillende whiskystijlen maken die totaal verschillen van smaak.

Loch Lomond Original en 12 YO
De bezoekers konden bijvoorbeeld de Loch Lomond Original en Loch Lomond 12 YO proeven. Twee typische Loch Lomond whisky’s met hints van turf en rook.

Single Grain
Qua smaak heel anders dan de zoete en soepele Loch Lomond Single Grain. Single Grain whisky is overigens een zeldzaamheid aangezien ‘grain whisky’ vaak wordt gebruikt voor een blend.

Inchmurrin
Ook kon men de frisse en fruitige Inchmurrin whisky’s proeven. Deze whisky’s, die vernoemd zijn naar het grootste eiland in het meer Loch Lomond, worden gedistilleerd in de Lomond Still.

De Inchmurrin 12 YO bevat grassige tonen en bloemige hints van peer, crème caramel, zacht fruit, vanille en fudge.  De 18-jarige Inchmurrin heeft een sterk eiken karakter, met hints van zomergras, tropisch fruit en pittige citrus.

Inchmoan
De Inchmoan-serie bestaat uit peated whisky en maakt deel uit van de Island Collection, waar ook Inchmurrin onderdeel van is.

Deze whisky’s worden gedistilleerd middels een traditionele pot still met zwanenhals en een unieke ‘straight neck pot still’. De whisky’s van Inchmoan hebben een stevig turfkarakter, met diepte, rokerigheid en kruidigheid.

Kapitein Haddock

Kapitein Haddock is één van de grootste en bekendste fans van Loch Lomond. De stoere zeebonk uit het beroemde stripverhaal Kuifje is een groot whiskyliefhebber en Loch Lomond komt regelmatig voor in de strips van Georges Prosper Remi Remi. Deze Belgisch striptekenaar, bekend onder de naam Hergé was zelf ook een groot whiskyliefhebber.

Remarkable Regional Malts

Ook de Remarkable Regional Malts van Douglas Laing stonden volop in de belangstelling. De Remarkable Regional Malts zijn een ode aan het beste dat de whisky regio’s in Schotland te bieden hebben. Deze serie blended malts geven dan ook een mooi beeld wat Schotland aan verschillende whiskystijlen te bieden heeft.

Bedankt

Via deze weg willen wij de organisatie, de vrijwilligers en de vele whiskyliefhebbers nogmaals enorm bedanken voor een zeer geslaagd festival!

Back to top