Door naar content

Hubrecht Duijker geniet van Dopff Just Alsace

03 juli 2020

Ook voor de maand juli proefde en beoordeelde wijnjournalist Hubrecht Duijker weer een aantal heerlijke wijnen. Hij genoot van de inspirerende Dopff Just Alsace uit de Elzas. De wijn, gemaakt in kenmerkende ‘Dopff-stijl’, werd in huize Duijker geproefd in combinatie met een quiche lorraine.

Daarnaast had Hubrecht de Essentiel Grenache-Syrah 2019 uit het zuidelijke deel van het Rhône-dal in het glas. Deze wijn is afkomstig van Domaine de la Brunely. De prachtig gelegen wijngaarden van dit wijnhuis liggen onder andere binnen het wijngebied Châteauneuf-du-Pape, niet ver van de oude pausenstad Avignon met zijn fraaie historische binnenstad.

Dopff Just Alsace

Alsace
We kennen het in Riquewihr gevestigde wijnhuis Dopff (voluit Dopff au Moulin) vooral vanwege zijn kostelijke Crémants waarmee dit familiebedrijf pionierswerk heeft verricht en al jaren furore maakt. De Dopff Just Alsace is echter een stille wijn, een jaartalloze ‘geheime’ blend van vermoedelijk riesling en pinot gris. Maar bevat hij soms stiekem ook wat gewurztraminer of muscat? Want naast het kruidige, enigszins witte fruit en de zachte zuren meende ik in de zeer sappige smaak iets van zwoelheid en rijpe druiven te ontdekken. Of misschien is dat gewoon te danken aan de pinot gris? Hoe dan ook, de wijn kon het uitstekend vinden met een quiche lorraine.

Essentiel Grenache-Syrah 2019

Vin de France
In het zuidelijke Rhône-dal beschikt Domaine de la Brunely over prachtig gelegen wijngaarden binnen o.a. Châteauneuf-du-Pape, de druivenstokken hebben een gemiddelde leeftijd van dertig tot zestig jaar. Van zijn circa 70 hectare maakt eigenaar Charles Carichon niet alleen wijnen met bekende herkomstbenamingen, maar ook een heel plezierige merkwijn; een jong te drinken Vin de France gedoopt Essentiel. Het betreft een houtloze blend van grenache (60 procent) en syrah waaraan geen sulfiet werd toegevoegd. De nu vrij vieve, sappige en vlezige 2019 heeft als kenmerken bessigheid en iets van zwart fruit, met donkere aroma’s en wat kruidigheid als extraatjes.

Back to top