Door naar content

Rum & Whisky Battle in Nieuwe Niedorp

30 juli 2020

De laatste proeverij op locatie leek alweer eeuwen geleden voor Ronald. Om in vorm te blijven tijdens de COVID-19 lockdown werden er in de whiskykamer van De Monnik Dranken diverse online proeverijen georganiseerd, zoals die van Douglas Laing, Glencadam, Tomintoul en GlenAllachie.

Op zaterdag 25 juli mocht hij eindelijk weer op pad. Naar het West-Friese Nieuwe Niedorp om precies te zijn. De plaatselijke Mitra organiseerde hier, in samenwerking met de Mitra uit Julianadorp, een heuse Rum & Whisky Battle.

Zo’n 35 bezoekers konden in het monumentale Dorpshuis Prins Maurits, op 1,5 meter afstand van elkaar, genieten van heerlijke rum en whisky.

Rum & Whisky Battle

Tijdens deze Rum & Whisky Battle wordt steeds een rum met een whisky vergeleken. Het doel hierbij is om de bezoekers kennis te laten maken met de verschillen én de overeenkomsten tussen rum en whisky.

Glengoyne Legacy vs Panama Rum Batch III

In Nieuwe Niedorp begon men met Glengoyne Legacy Chapter One  in combinatie met Transcontinental Rum Panama Batch III. Beide lichte en verfijnde spirits.

De Panama Rum Batch III is een Spaanse stijl rum die wordt gedistilleerd in een column still en rijpt volgens het sherry solera-systeem. En daar ligt een mooie link met de Legacy van Glengoyne, deze whisky rijpt namelijk deels op Spaanse sherry-vaten.

Glengoyne 12 YO vs El Dorado 12 YO

In de 2e ronde werden 2 12 jaar oude spirits met elkaar vergeleken. El Dorado 12 YO is een blend afkomstig uit het tropische Guyana en wordt gemaakt volgens de Engelse stijl van rum maken. Zowel de Glengoyne 12 YO als de El Dorado 12 YO worden gedistilleerd in een Pot Still.

De Glengoyne 12 YO is zeer moutig met veel karamel-zoetheid en de El Dorado Rum 12 YO bevat rijke smaken van fruit en kruiden. Zowel de whisky als de rum vielen uitstekend in de smaak bij de gasten. Waarbij nog moet worden opgemerkt dat bij de Engelse stijl van rum maken altijd de leeftijd wordt vermeld van de jongste rum in de blend, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Franse stijl.

Tamdhu 15 YO vs El Dorado 15 YO

De 3e ronde was het strijdtoneel van 2 15-jarige spirits. Allebei vol van smaak. De Tamdhu 15 YO rijpt uitsluitend op sherry-vaten, terwijl de El Dorado Rum 15 YO rijpt op bourbon-vaten. De whisky bevat aroma's van appeltaart met smaken van sappige abrikozen, frambozen en amandelen. De rum bevat aroma's van amandelen, donkere chocolade en vanille, met smaken van gegrild tropisch fruit en tonen van hout.

Bij de whisky werd een mooie Serrano ham geserveerd en de rum werd vergezeld door Pims koekjes. Twee overheerlijke combinaties!

Tamdhu Batch #4 vs Hampden Estate Overproof Rum

Ter afsluiting kregen de bezoekers 2 krachtpatsers te proeven; De Tamdhu Cask Strength Batch 4 met een alcoholpercentage van 57,8% en de Hampden Estate Overproof Rum 60,4%.

De whisky en rum branden niet in de keel, ondanks dit hoge alcoholgehalte. De whisky is krachtig en vol van smaak met duidelijke sherry-invloeden. De Overproof Rum van Hampden is een heerlijk gekruide rum, waarbij smaken van ananas en banaan de boventoon voeren.

Het merendeel van de aanwezige gasten, veelal whiskyliefhebbers, hadden zich tot deze avond nooit echt verdiept in rum en de smaak hiervan. De algemene reactie; “Ik heb nooit geweten dat er zoveel verschil zit tussen de verschillende soorten rum.”

Bedankt

Langs deze weg willen wij Mitra’s uit Nieuwe Niedorp en Julianadorp bedanken voor de organisatie van deze zeer geslaagde en bijzondere proeverij.

 

 

 

Back to top