Door naar content

Domaine du Pré Semelé Sancerre & Domaine Landrat Guyollot Pouilly Fumé aanbevolen door Decanter Magazine

26 mei 2020

Sauvignon blanc langs de Loire

Bijna overal langs de Loire vindt wel wijnbouw plaats, maar de belangrijkste wijngebieden van de Loire beginnen net voorbij de stad Nevers. Dit is het domein waar de sauvignon blanc regeert en dat blijft zo tot in Touraine, de streek rond de stad Tours. De sauvignon blanc gedijt hier van oudsher zo goed omdat dit druivenras in de winter uitstekend tegen lage temperaturen bestand is. De sauvignon blanc, die vaak laat uitloopt maar vroeg rijpt, lijkt welhaast geschapen voor de omstandigheden van dit deel van Frankrijk: een koel voorjaar, warme maar doorgaans niet al te hete zomers en een variëteit aan schrale bodems waarop de sauvignon blanc geweldig expressieve wijnen voortbrengt. Hoewel de sauvignon blanc tegenwoordig in zeer veel wijnlanden staat aangeplant, zijn de wijnen van deze variëteit nergens zo verfijnd en elegant als langs het middelste gedeelte van de Loire. Kortom, reden genoeg voor Decanter Magazine (het meest toonaangevende wijntijdschrift ter wereld) om de sauvignon blanc wijnen uit de Loire op de proeftafel te zetten!

Decanter proefpanel

Het Decanter proefpanel, bestaande uit Jim Budd, Rebecca Gibb (Master of Wine) en Chris Kissack, proefde in totaal 90 wijnen, waarvan er 31 wijnen sterk werden aanbevolen. Zowel de Sancerre van Domaine du Pré Semelé (90/100 punten) als de Pouilly Fumé van Domaine Landrat Guyollot (87/100 punten) kunnen zich volgens Decanter uitstekend meten met de top sauvignon blanc wijnen uit de Loire.

Sancerre van Domaine du Pré Semelé

De broers Julien en Clément Raimbault (4e generatie) bezitten in totaal 20 hectare aan wijngaarden. Deze wijngaarden bevinden zich vooral op de hellingen van de dorpjes Maimbray en Suryen-Vaux, maar er zijn ook nog een aantal percelen bij Verdigny en Menetou-Ratel, allemaal binnen de appellation Sancerre.

Julien en Clément werken zoveel mogelijk biologisch op de ondergrond van kalksteen en mergel. De vinificatie is traditioneel en het resultaat is een bijzonder rijke sancerre met een zeer minerale neus die vooral tonen van citrus onthult. De aanzet is fris en goed in balans. Ondanks het uitgesproken frisse sauvignon blanc-karakter heeft de wijn ook meer dan voldoende ‘body’.

  • Proefnotitie Decanter: Beautifully fresh and fruit driven with a vigorous mineral presence and a crisp acidity supported by a plush, rounded structure. 90/100 punten

Pouilly Fumé ‘La Rambarde’ van Domaine Landrat Guyollot

De Pouilly Fumé van Domaine Landrat Guyollot is afkomstig uit het dorpje St. Andelain, dat even even ten noorden ligt van Pouilly- sur-Loire. De wijngaarden van dit wijngoed behoren tot de beste van de hele appellation: hellingen op het zuiden met een prachtig gevarieerde bodem. De familie Landrat Guyollot maakt hier al 10 generaties wijn. Ze hebben een passie voor perfectie en een groot respect voor traditie, het terroir, de natuur en het milieu.

Hun Pouilly Fumé genaamd ‘La Rambarde’ is vernoemd naar de platbodem boten die in vroeger eeuwen gebruikt werden om de wijn vanuit Pouilly-sur-Loire naar Parijs te vervoeren. De druiven zijn afkomstig van drie verschillende bodems: kalksteen, klei met vuursteen en mergel.

De wijn wordt op traditionele wijze gemaakt op roestvrijstalen cuves waarbij de temperatuur zeer laag wordt gehouden tijdens de vergisting. Zodra je neus dichtbij de wijn komt ruik je al de expressieve sauvignon blanc-geur van buxus. De smaak is vooral citrusfruit zoals limoen en grapefruit. Ook de minerale toon van vuursteen, zo typisch voor Pouilly Fumé, komt duidelijk boven.

  • Proefnotitie Decanter: Limestone, lemon and apple blossom notes; energetic, vibrant and mouthfilling. 87/100 punten

Back to top