Door naar content

Geslaagde online-whiskyproeverij bij Breukers Dranken in Boekelo

06 november 2020

Op zaterdag 31 oktober 2020 organiseerde Breukers Dranken uit Boekelo een Zoom whiskyproeverij met 8 whisky’s uit verschillende Schotse whiskyregio’s.

De proeverij telde 20 deelnemers. Zij hadden bij Breukers een proefsetje gekocht en konden thuis genieten van whisky’s zoals The Epicurean uit de Lowlands en Smokehead Single Malt van Islay.

Online-whiskyproeverij Breukers Dranken Boekelo

Via Zoom nam Ronald Anneveldt de whiskyliefhebbers mee langs de whisky’s en de bijbehorende whiskyregio’s.

The Epicurean, Lowlands
In de Boekelose huiskamers schonk men allereerst The Epicurean in het glas. Een lichte, niet-rokerige Lowland whisky waarin ook duidelijke granige cq grassige tonen waarneembaar zijn.

Inchmurrin 12 YO, Highlands
Het 2e proefflesje van de avond bevatte grassige tonen en bloemige hints van peer, crème caramel, zacht fruit, vanille en fudge. We hebben het hier over de 12 jaar oude Inchmurrin. Deze whisky is vernoemd naar een eiland in het meer Loch Lomond en wordt gedistilleerd bij de Loch Lomond Distillery in Alexandria.

Glencadam 18 YO, Eastern Highlands
Uit de Eastern Highlands kon men de Glencadam 18 YO proeven. De distilleerderij ligt in het oude koninkrijk Angus, nabij Brechin. Dankzij de unieke stills produceert men hier whisky’s met een unieke smaak van roomboterbabbelaar. Iets wat je niet snel tegen zult komen in andere whisky's.

Tomintoul 12 YO, Speyside
De Tomintoul Distillery ligt in de prestigieuze Speyside Glenlivet regio, centraal in het prachtige Speyside gebied en vlakbij het dorpje Tomintoul. Van deze distilleerderij kregen de proeverijdeelnemers uit Boekelo de Tomintoul 12 YO te proeven. Deze whisky heeft een 18 maanden durende finish op sherry-vaten ondergaan.

Tamdhu 12 YO, Speyside
De Tamdhu 12 YO heeft een rijk karakter van oloroso sherry. Dit is kenmerkend voor de whisky’s van Tamdhu. Zij besteden veel aandacht aan de eikenbomen uit Galicië, waar de vaten van worden gemaakt en ook bij de sherryrijping in deze eikenhouten vaten.

De Tamdhu 12 YO was alweer de 5e whisky en deze smaakte heerlijk in combinatie met Iberico ham uit het zuidwesten van Spanje.

GlenAllachie 10 YO Batch Strength, Speyside
Ongeveer de helft van de Schotse whiskydistilleerderijen zijn afkomstig uit de Speyside. Zo ook de GlenAllachie Distillery van Billy Walker. In het 6e proefflesje zat de GlenAllachie 10 YO Batch Strength. Een heerlijke whisky met smaken van rozijnen, stroop, pure chocolade en honing.

Glen Scotia Victoriana, Campbeltown
De op één na laatste whisky van de avond kwam uit Campbeltown. Dit kleine stadje ligt helemaal in het zuiden van het schiereiland Kintyre. Hier staat de Glen Scotia Distillery en daar wordt onder andere de Glen Scotia Victoriana gedistilleerd. Dit is een echte Campbeltown whisky met ziltige en kruidige tonen.

Smokehead Islay Single Malt, Islay
De online proeverij werd afgesloten met een krachtige en rokerige whisky van het beroemde eiland Islay. We hebben het hier natuurlijk over de Smokehead Islay Single Malt. Een whisky die vaak wordt omschreven als een explosieve achtbaan van turf, rook en specerijen met een delicate zoetheid.

Bedankt

Langs deze weg willen wij Breukers Dranken nogmaals hartelijk bedanken voor het organiseren van deze heerlijke Zoom whiskyproeverij.

Back to top