Door naar content

Klanten Café Olde Weghuis uit Oldenzaal genieten van online proeverij met Schotse whisky’s

13 november 2020

Op zaterdag 7 november organiseerde café Olde Weghuis uit Oldenzaal een online whiskyproeverij voor zijn klanten. Zij konden thuis genieten van een aantal heerlijke whisky’s uit de diverse Schotse whiskyregio’s.

Cafe Olde Weghuis is een begrip in Oldenzaal en omgeving. Het café bestaat al sinds 1931 en is één van de oudste klanten van De Monnik Dranken. Vandaag de dag wordt het familiebedrijf geleid door Martin en Anja Olde Weghuis. Martin en Anja zijn creatieve mensen en dat komt goed van pas in deze – door het coronavirus – onzekere tijden.

Onder het motto ‘komt u niet naar het café, dan komt het café wel naar u’ organiseerden zij daarom een online whiskyproeverij. Op deze manier konden Martin en Anja toch de nieuwe whiskycollectie laten proeven.

De proeverij telde 35 deelnemers, zij konden van te voren een pakketje met daarin 7 verschillende soorten Schotse whisky’s, Franse kaas, Schotse zalm, gerookte amandelen en chocolade ophalen bij het café aan de Enschedesestraat.

Via Zoom nam Ronald Anneveldt de whiskyliefhebbers mee langs de whisky’s en de bijbehorende whiskyregio’s.

The Epicurian

Men begon met The Epicurian. Dit is een blended malt uit de Lowlands. Het is een zachte, lichte en toegankelijke whisky. Dit maakt The Epicurean ideaal om de proeverij mee te beginnen.

Timorous Beastie

Timorous Beasty (whisky nr. 2) behoort net als The Epicurean tot de Remarkable Malts van Douglas Laing. Deze Highland whisky heeft wat meer zoetigheid, met aroma’s van kruidige honing en een wat vollere smaak.

Scallywag

De 3e whisky van de avond kwam uit de Speyside; Scallywag. Dit is een blend van een aantal uitstekende Speyside malts, waaronder Mortlach, Macallan en Glenrothes.

Door de rijping op – voornamelijk – sherry-vaten bevat de whisky veel donkere tonen, zoals pure chocolade en Sultana-rozijnen. Scallywag vormt een mooie combinatie met pure chocolade, dit konden de proeverijdeelnemers ook ervaren.

Glengoyne & Glen Scotia

Nieuw in het assortiment van Café Olde Weghuis zijn de bijzondere Glengoyne 18 Years Old en de Glen Scotia 18 Years Old. Deze whisky’s hebben 18 jaar lang op eikenhouten vaten liggen rijpen en het is – voor velen – een unieke ervaring om zoiets te mogen proeven.

De Glengoyne Distillery ligt in de Higlands, even ten noorden van Glasgow. De distilleerderij wordt gezien als één van de mooiste van Schotland.

Door de rijping op first-fill en refill sherry-vaten krijgt de Glengoyne 18 Years Old subtiele tonen van sherry, butterscotch, koffie en walnoten. Deze whisky gaat goed samen met diverse soorten kazen.

Ook de Glen Scotia Distillery ligt op een bijzondere locatie. Het is één van de drie distilleerderijen van het stadje Campbeltown. Dit waren er vroeger veel meer en daarom wordt het stadje tot één van de Schotse whiskyregio’s gerekend.

Glen Scotia 18 Years Old heeft een lichte zilte ondertoon met wat rokerigheid en kruidige kenmerken wat een mooie combinatie vormt met de gerookte en gezouten amandelen die ook in het proefpakket zaten.

Rock Island

Voor de 6e en 7e whisky van de avond keerde men in Oldenzaal terug naar de Remarkable Regional Malts van Douglas Laing. Allereerst de Rock Island. Deze blended malt whisky is afkomstig van diverse Schotse eilanden (Islands), zoals Jura, Islay, Arran en Orkney.

De whisky heeft een maritiem karakter, rijk aan zeezout, zoete turf, rook, honing en peper. Heerlijk in combinatie met zalm, waarbij Ronald als tip meegaf om ook een beetje van de Rock Island over de zalm te sprenkelen.

Big Peat

Met de Big Peat Islay Single Malt zijn we alweer aangekomen bij de laatste whisky van de avond. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een hele rokerige whisky. Peat is turf vertaald naar het Nederlands, ook wel veen genoemd en dat is in de directe omgeving van Oldenzaal genoeg te vinden.

Deze blend is een combinatie van whisky’s van onder meer Ardbeg, Caol Ila, Bowmore en Port Ellen om er maar een paar namen te noemen.

Bedankt

Langs deze weg willen wij het team van Café Olde Weghuis nogmaals bedanken voor deze gezellige online-proeverij!

Back to top