Door naar content

Acht van Chaam met New World Whiskies

16 oktober 2020

Een wereldreis maken is in deze bizarre tijden bijna onmogelijk. Toch lukte het Slijterij van Sundert uit Chaam om op vrijdag 9 oktober 2020 – toen we nog geen lock-down hadden - een heerlijke reis rond de wereld te organiseren. Uiteraard volledig corona-proof!

De Acht van Chaam

De Acht van Chaam betreft dit keer niet de wereldberoemde wielerronde - die normaal gesproken op de woensdag na de Tour de France plaatsvindt – maar de 8 whisky’s die onze whisky ambassadeur Ronald Anneveldt had meegenomen naar Noord-Brabant.

Met deze 8 whisky’s maakten de whiskyliefhebbers uit Chaam een mooie reis langs verschillende landen.

India, Rampur Indian Single Malt Whisky

Het 1e glas op de proefmat was gevuld met een whisky uit India; Rampur Double Cask. Zoals de naam al doet vermoeden ligt deze Rampur op 2 verschillende vaten te rijpen; bourbon- en sherry-vaten. De whisky’s van Rampur zijn zeer fruitig met kenmerken van peer, lychee en rozen. Bij de Double Cask komen daar – door het sherry-vat – nog tonen van bijvoorbeeld rozijnen en pruimen bij.

Japan, Mars Japanese Whisky

De reis gaat verder naar Japan. Hoog in de bergen - in de buurt van de Olympische stad Nagano - ligt de Mars Shinshu Distillery. Eén van de whisky’s van deze Japanse distilleerderij is de Mars Kasei Blended Whisky. Kasei is het Japanse woord voor Mars en de rode planeet staat dan ook prominent afgebeeld op de verpakking. Al sinds de oudheid is de mens geïntrigeerd door deze mysterieuze planeet. De Mars Kasei is in ieder geval beter bereikbaar dan de planeet, je gaat er gewoon voor naar de slijterij!

Tasmanië, Hellyers Road Tasmanian Whisky

Het land van de rijzende zon laten we achter ons voor een ander eiland. Eentje met een Nederlands tintje; Ongeveer 378 jaar geleden ontdekte de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman dit eiland en vandaag ontdekten de whiskyliefhebbers uit Chaam de whisky van Hellyers Road. De distilleerderij staat in het noorden van het eiland. Men kreeg de Hellyers Road Original in het glas, een bijzonder fruitige whisky met tonen van peer en appeltaart.

Taiwan, Kavalan Taiwanese Whisky

Van het woeste en dunbevolkte Tasmanië ging de reis naar een ander eiland; Taiwan, waar de Kavalan Distillery is gevestigd. Vroeger werd het eiland Formosa genoemd, wat ook wel ‘prachtig’ of ‘schoonheid’ betekent. De bloemige toets in de whisky’s van Kavalan is geïnspireerd op de vele duizenden soorten orchideeën die op dit tropische eiland groeien.

Op de proefmat stond de Kavalan King Car. Deze whisky bevat de kenmerkende bloemige aroma’s, maar door de rijping op sherry-vaten is de whisky voller en krachtiger van smaak.

België, Filliers Belgian Single Malt Whisky

Veel dichter bij huis staat de Filliers distilleerderij. Net iets ten zuiden van Gent wordt met de Filliers Single Malt Whisky Sherry Oak 10 YO de oudste single malt whisky van België gemaakt. De whisky is gemaakt van 100% gerstemout en rijpt op sherry-vaten. Dit geeft de whisky een prachtige balans tussen specerijen, donkere chocolade, walnoten en sinaasappel. De whiskyliefhebbers waren onder de indruk van de door onze zuiderburen geproduceerde whisky.

Kentucky – VS, Buffalo Trace Distillery

Het moet prachtig zijn om rond te lopen over het immense terrein van de oudste, nog werkende distilleerderij van Amerika. Bij de Buffalo Trace Distillery produceert men verschillende soorten whiskey’s en één daarvan is de hooggewaardeerde Eagle Rare Kentucky Straight Bourbon 10 YO.

De bourbon ontving – als enige bourbon ooit - maar liefst 5 keer een dubbele gouden medaille tijdens de gerenommeerde World Spirits Competition in San Francisco. Deze meesterlijke creatie heeft minstens 10 jaar zorgvuldig gerijpt en het aandeel rogge is hoger dan dat van bijvoorbeeld Buffalo Trace Bourbon.

Eagle Rare is een indrukwekkende bourbon met zijn complexe aroma en soepele aanhoudende smaak. Voor velen de favoriet van de avond!

Nieuw-Zeeland - New Zealand Whisky Company

Qua ecologische footprint – zoals dat tegenwoordig zo mooi heet – is het maar goed dat deze wereld whiskyreis niet per vliegtuig wordt afgelegd, maar gewoon achter de proeftafel in Chaam plaatsvindt.

Vanuit Kentucky gaat de reis namelijk weer helemaal naar Nieuw-Zeeland. Uit de New Zealand Whisky Collection kreeg men de New Zealand Double Wood 16 YO te proeven. Deze whisky heeft 6 jaar gerijpt op bourbon-vaten en vervolgens een langdurige finish op rode wijnvaten ondergaan, waardoor deze whisky een prachtige robijnrode kleur heeft.

Ierland - The Boann Distillery

Terug naar Europa voor de laatste whisky van de avond. Naar Ierland, waar een nieuwe generatie distilleerderijen en distilleerders is opgestaan en zij zijn vastbesloten om de reputatie van Ierland op het gebied van whisky te herstellen, de Boann Distillery van Patrick en Marie Cooney is daar een mooi voorbeeld van.

Van deze distilleerderij - in het hart van de historische Boyne Valley – kreeg men The Whistler 7 YO Cask Strengt 59% te proeven, een romige whiskey met rijke tonen van karamel. Deze pot still whiskey rijpt op bourbon-vaten en krijgt een finish op sherry-vaten. Een meer dan waardige afsluiter van een zeer geslaagde avond!

Bedankt

Langs deze weg willen wij het team van Slijterij Van Sundert nogmaals bedanken voor het organiseren van deze – voorlopig laatste – whiskyproeverij.

Back to top