Door naar content

Import en distributie legendarische Rosebank Lowland Single Malt Whisky exclusief bij De Monnik Dranken

21 oktober 2020

Vanaf vandaag is De Monnik Dranken de exclusieve importeur en distributeur van de legendarische Rosebank Distillery. We zijn uitermate verheugd dit mooie merk te mogen vertegenwoordigen op de Nederlandse markt. Daarnaast komt Rosebank vandaag met de ‘First Sip’ van de Rosebank 30 YO. Met deze limited edition markeert de “King of the Lowlands’ een nieuw begin in zijn roemruchte geschiedenis.

 

King of the Lowlands

Na 25 jaar stilte... ontwaakt de slapende reus.

De Rosebank Distillery, ooit het kloppende hart van de Schotse stad Falkirk, komt terug!
De distilleerderij produceerde een kenmerkende bloemige whisky die vaak werd omschreven als de 'King of the Lowlands'. Helaas moest Rosebank – net als vele andere roemruchte distilleerderijen in die tijd – de deuren in 1993 sluiten wegens economische tegenspoed.

Momenteel wordt er hard gewerkt om de distilleerderij - aan de oevers van het Forth and Clyde kanaal tussen Edinburgh en Glasgow – in de oude staat terug te brengen. Dus inclusief de 'worm tub condensers' en 'triple distillation', waar de distilleerderij om bekend stond!

Om dit nieuwe begin te vieren en de geschiedenis te eren brengt Rosebank vandaag de Rosebank 30 YO Lowland Single Malt uit. Verderop in dit nieuwsbericht volgt meer informatie over deze exclusieve limited edition.

 

Een nieuw begin voor Rosebank

Terwijl het gebouw aan het afbrokkelen was, voorkwam Ian Macleod Distillers dat Rosebank een historische herinnering werd door het vervallen distilleerderijterrein in 2017 te kopen.

De missie van Ian Macleod is om de distilleerderij nieuw leven in te blazen, maar de interesse reikt verder dan alleen de muren. De distilleerderij werd lokaal zeer gewaardeerd - samen met de oude brouwerij van de stad was het ooit het kloppende hart van Falkirk.

De aankoop heeft geleid tot werkgelegenheid voor lokale bewoners die bovendien weer volop kunnen genieten van de geur die de distillatie van whisky met zich meebrengt. Eenmaal geopend, zal Rosebank Distillery naar verwachting 25 fulltime banen genereren en ongeveer 50.000 bezoekers per jaar naar Falkirk trekken.

The First Sip

Vandaag - op woensdag 21 oktober 2020 – brengt Rosebank een fantastische limited edition op de markt. Voorafgaand aan deze grote dag nodigde Rosebank enkele van 's werelds beste whiskyschrijvers uit om te genieten van de "First Sip" van Rosebank 30 Year Old.

De eerste bevindingen zijn vastgelegd op camera zonder dat vooraf proefnotities of monsters werden gegeven! Gerenommeerde en gevierde schrijvers, waaronder Felipe Schrieberg (VS), Alice Lascelles (VK), Mamoru Tsuchiya (Japan), Martin Eber (Australië / Hong Kong), Bernhard Schäfer (Duitsland) en Thijs Klaverstijn (Nederland) zijn te zien in de video!

First Global Release 1 - 2020

Rosebank 30 Year Old is een met de hand geselecteerde vintage whisky. Het levenswater is gedistilleerd in 1990, kort voor de vroegtijdige sluiting van de distilleerderij in 1993. Release 1 is een knipoog naar het nieuwe hoofdstuk in Rosebank's nalatenschap. Elk jaar zal er een nieuwe beperkte oplage verschijnen. Slechts 4.350 flessen van deze release zijn wereldwijd beschikbaar, waardoor dit een zeldzame aankoop is.

De whisky heeft decennia lang gerijpt in 62% refill sherry butts en 38% refill bourbon hogsheads. Gebotteld op 48.6%.

108562 ROSEBANK 30YO Lowland Single Malt 48,6% 0,70 ltr.

Proefnotitie:
Kleur: Donker goud.
Neus: Zacht en romig met karamelwafel, kruisbes, witte druif, amandelen, vanille, honing, citroen en nootmuskaat.
Smaak: Delicaat en knapperig, heerlijk gebalanceerd, lichte siroop, kamille, peer en delicate tropische fruitigheid met aangename eikenkruiden.
Afdronk: Zacht maar lang, gekonfijte viooltjes, sinaasappel en munt.

Verkrijgbaarheid

• Allocatie van de verkoop van de flessen verloopt via onze Sales Ambassador, Joël de Kock < joel.dekock@monnik-dranken.nl > Bij interesse kunt u contact hem opnemen.
• Wij kunnen wij niet garanderen dat u de gewenste aantallen zult ontvangen.
• Indien de vraag groter is dan het aanbod zal er een verdeling plaatsvinden.
• Uitleveren vanaf waarschijnlijk week 45/46

King of the Lowlands

Rosebank Lowland Single Malt Whisky

Ooit was de Rosebank Distillery het kloppende hart van de Schotse stad Falkirk. De hier geproduceerde whisky werd – dankzij het kenmerkende bloemige karakter - vaak geprezen als de ‘King of the Lowlands’. Vanwege economische tegenspoed moest Rosebank in 1993 – net als vele andere roemruchte distilleerderijen in die tijd – de deuren sluiten.

Back to top