Door naar content

Loch Lomond Whiskies zorgen voor smakelijk proeffestijn in Emmen

25 september 2020

Op woensdag 16 september 2020 stuurde Arjan Hartkamp – Brand Ambassador Loch Lomond Whiskies – zijn auto naar de zuidpunt van de Hondsrug. Naar eetcafé Melody in Emmen om precies te zijn. Hier organiseerde úw topSlijter Arends een whiskyproeverij.

Arjan had een mooie selectie whisky’s van de Loch Lomond Distillery uit Alexandria en de Glen Scotia Distillery uit Campbeltown meegenomen naar Drenthe. Rond half 8 hadden alle 27 bezoekers– met in achtneming van de strikte RIVM-regels - een plekje gevonden.

Na een korte introductie en een film over Loch Lomond Whiskies konden de aanwezige whiskyliefhebbers zich buigen over het 1e glas; een single grain van Loch Lomond.

Loch Lomond Single Grain

Voor velen was dit de eerste kennismaking met een single grain whisky. Het is dan ook een redelijk zeldzame verschijning, maar wel een zeer smaakvolle! De bezoekers vonden de whisky heerlijk en in combinatie met een stokbroodje was dit een mooi begin van de avond.


Loch Lomond Original & 12 Years Old

De overstap naar de 2e whisky was behoorlijk groot. De grain whisky is namelijk zoet en soepel, met veel vanille, de Loch Lomond Original daarentegen is een veel vollere en rokerige whisky. In combinatie met een aantal pittige nootjes was deze whisky een ware ontdekking. Al vond een enkeling de geur wat minder aangenaam.

Whisky nummer 3; Een 12 jaar oude single malt. De Loch Lomond 12 YO heeft een ietwat fruitiger karakter dan de hiervoor geproefde Original, maar bevat ook – de voor Loch Lomond whisky karakteristieke – tonen van turf en rook.

Inchmurrin 12 YO en 18 YO

Deze 2 whisky’s zijn vernoemd naar het grootste eiland in het meer Loch Lomond en worden gedistilleerd in de zogenaamde Lomond Still. Deze still is een kruising is tussen een Pot Still en Column Still en zorgt voor zeer fruitige en frisse whisky’s.

De Inchmurrin 12 YO bevat grassige tonen en smaakkenmerken van peer, crème caramel, zacht fruit, vanille en fudge. De Inchmurrin 18 YO heeft een sterk eikenhout karakter, met tonen van zomergras, tropisch fruit en pittige citrus.

Deze twee whisky’s werden begeleid door een oude kaas en een heerlijke truffelkaas. De smaken van de whisky en spijs gaan mooi samen en versterken elkaar.

Glen Scotia Double Cask en 15 YO

Whisky 6 en 7 waren afkomstig van de Glen Scotia Distillery uit Campbeltown. In vervlogen tijden waren er in dit stadje op het schiereiland Kintyre in het zuidwesten van Schotland meer dan 27 distilleerderijen actief. Op dit moment is Glen Scotia één van de 3 distilleerderijen waar nog whisky wordt geproduceerd.

Glen Scotia Double Cask

De whiskyliefhebbers kregen de Glen Scotia Double Cask te proeven. Dit is een volle, licht rokerige, kruidige whisky met een licht ziltige ondertoon. De whisky ligt op 2 soorten eikenhouten vaten te rijpen; Amerikaans eiken ex-bourbon en Europees eiken ex-Pedro Ximinez.

Er was wat verdeeldheid in de zaal – smaken verschillen nu eenmaal – over of de PX-finish nu wel of niet een welkome toevoeging is aan deze whisky. Tijdens het proeven werden de bezoekers verwend met een heerlijke Spaanse serranoham en een stukje coppa, een specialiteit op het eiland Corsica.

Glen Scotia 15 Years Old

Na de Double Cask kwam de Glen Scotia 15 YO aan bod. Een uitzonderlijke single malt whisky, gerijpt op speciaal geselecteerde vaten die het ware karakter van een 15-jarige Campbeltown malt whisky laten zien. De kenmerkende neus bevat tonen van vanille en eiken, verweven met de subtiele tonen van zee nevel en kruidige aromatische vruchten.

Deze whisky was voor velen de favoriet van de avond, mede door zijn rijke en zachte smaak. Tijdens het proeven werd er een schaaltje truffelsalami en fuet geserveerd.

Inchmoan 12 YO

De laatste whisky van de avond - de Inchmoan 12 YO - wordt gedistilleerd bij de Loch Lomond Distillery. Deze whisky is onderdeel van de Island Collection – waar ook de hiervoor geproefde Inchmurrin toebehoord – en is vernoemd naar het turfrijke eilandje Ichmoan in het meer Loch Lomond.

Inchmoan 12 YO is gedistilleerd op een traditionele pot still met zwanenhals en een unieke ‘straight neck pot still‘. De whisky heeft een stevig turfkarakter met diepte, rokerigheid en kruidigheid.

Voorafgaand aan deze whisky kregen de bezoekers een rokerig zalmspiesje voorgeschoteld, om zo alvast te wennen aan de rokerige smaak. Bij de whisky werd pure chocolade geserveerd en dit was een heerlijke afsluiting van een zeer geslaagde avond!

Bedankt

Langs deze weg willen wij Lida en Martin van úw topSlijter Arends alsmede Eetcafé Melody en de aanwezige bezoekers hartelijk bedanken voor de gezellige avond waarin proeven, genieten en beleven centraal stond.

Back to top