Door naar content

Whisky & Rum tasting Slijterij De Bodega

17 september 2020

Op vrijdag 11 september 2020 organiseerde Slijterij De Bodega – van Wijk uit Capelle aan den IJssel een whisky en rum tasting. Hierbij wordt steeds een whisky met een rum vergeleken. Het doel hierbij is om de bezoekers kennis te laten maken met de verschillen Γ©n de overeenkomsten tussen whisky en rum.

Glengoyne Legacy Chapter One vs Panama Rum Batch III

In de eerste ronde kregen de bezoekers de Glengoyne Legacy Chapter One Β in combinatie met Transcontinental Rum Panama Batch III te proeven. Beide lichte en verfijnde spirits. De Chapter One van Glengoyne is een ode aan Distillery Manager Cochrane Cartwright. In 1869 vertraagde hij het productieproces - iets waar de distilleerderij vandaag de dag nog steeds om bekend staat - waardoor de zoete fruitige smaak van de Glengoyne whisky's nog beter tot zijn recht kwam. Ook introduceerde Cochrane de rijping op sherryvaten.

Chapter One rijpt deels op Spaanse sherry-vaten en daar ligt een mooie link met de Panama Rum Batch III. Dit is een Spaanse stijl rum die wordt gedistilleerd in een column still, dit zorgt voor een wat lichtere rum. De rum rijpt volgens het sherry solera-systeem en vindt deels plaats in Panama en deels in Europa.

Slijterij De Bodega had een aantal bij de whisky en rum passende hapjes verzorgd, zo kreeg men bij de Legacy Chapter One sultana rozijnen te proeven.

Glengoyne 12 YO vs El Dorado 12 YO

In de 2e ronde werden 2 12 jaar oude spirits met elkaar vergeleken. El Dorado 12 YO is een blend afkomstig uit het tropische Guyana en wordt gemaakt volgens de Engelse stijl van rum maken. Zowel de Glengoyne 12 YO als de El Dorado 12 YO worden gedistilleerd in een Pot Still.

De Glengoyne 12 YO is zeer moutig met veel karamel-zoetheid en de El Dorado Rum 12 YO bevat rijke smaken van fruit en kruiden. Zowel de whisky als de rum vielen uitstekend in de smaak bij de gasten. Waarbij nog moet worden opgemerkt dat bij de Engelse stijl van rum maken altijd de leeftijd wordt vermeld van de jongste rum in de blend, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Franse stijl.

Bij de 12 jaar oude El Dorado rum kregen de bezoekers gedroogde abrikoos geserveerd.

Tamdhu 15 YO vs El Dorado 15 YO

De 3e ronde was het strijdtoneel van 2 15-jarige spirits. Allebei vol van smaak. De Tamdhu 15 YO rijpt uitsluitend op sherry-vaten, terwijl de El Dorado Rum 15 YO rijpt op bourbon-vaten. De whisky bevat aroma's van appeltaart met smaken van sappige abrikozen, frambozen en amandelen. De rum bevat aroma's van amandelen, donkere chocolade en vanille, met smaken van gegrild tropisch fruit en tonen van hout.

Bij de whisky werd een mooie Serrano-ham geserveerd en de rum werd vergezeld door Pim's koekjes. Twee overheerlijke combinaties!

Tamdhu Batch #4 vs Hampden Estate Overproof Rum

Ter afsluiting kregen de bezoekers 2 krachtpatsers te proeven; De Tamdhu Cask Strength Batch 4 met een alcoholpercentage van 57,8% en de Hampden Estate Overproof Rum 60,4%.

De whisky en rum branden niet in de keel, ondanks dit hoge alcoholgehalte. De whisky is krachtig en vol van smaak met duidelijke sherry-invloeden. De Overproof Rum van Hampden is een heerlijk gekruide rum, waarbij smaken van ananas en banaan de boventoon voeren. Bij deze rum kregen de liefhebbers uit Capelle aan den IJssel rumbonen geserveerd.

Β 

Bedankt

Langs deze weg willen wij Slijterij De Bodega - van Wijk en de aanwezige bezoekers bedanken voor de zeer geslaagde avond!

Β 

Β 

Back to top