Door naar content

Zomerse Sauvignon 2019 uit het hart van de Loirevallei

08 september 2020

Wijnjournalist Hubrecht Duijker proefde en beoordeelde weer een aantal wijnen voor de maand september. Hieronder 2 wijnen uit het assortiment van De Monnik Dranken. Zo had hij, naast een zomerse sauvignon blanc uit de Loire-vallei, ook een kruidige witte wijn afkomstig van het Italiaanse eiland Sardinië in het glas.

Domaine d’Avrillé Sauvignon 2019

Het Loiredal staat synoniem voor Franse rijkdom qua architectuur en wijn. Sinds 2000 is het gebied opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. En dat is niet voor niets, het dal staat bekend om zijn fraaie kastelen, historische dorpen en vele wijngaarden.

Een aantal van deze wijngaarden behoren tot Château d’Avrillé gelegen in het hart van de wijnregio Anjou. Het domein behoort al enkele generaties toe aan de familie Biotteau en het Château zelf stamt uit 1730.

Hubrecht Duijker over de sauvignon 2019 van dit wijnhuis:
"Een imposant domein binnen Anjou is Château d’Avrillé dat beschikt over ruim 195 hectare druivenstokken binnen diverse appellations. Het behoort aan Pascal Biotteau die terzijde wordt gestaan door twee zonen. Het hoofdgebouw is inderdaad een echt château. Enkele wijnen dragen de naam Domaine d’Avrillé, omdat hun druiven buiten de reguliere districten groeien en derhalve de overkoepelende herkomstbenaming Val de Loire dragen. Een zeer zomerse is de Sauvignon 2019 die lekker frissig smaakt, sappig bovendien, vrij elegant en met zowel wat buxus als Redband Drups Fruitmix."

Sella & Mosca Monteoro 2019

Sardinië ligt een kleine 200 kilometer van de Italiaanse westkust en het eiland heeft in de loop der eeuwen een geheel eigen wijncultuur ontwikkelt. Op Sardinië is de vermentino de belangrijkste witte druif. Hubrecht Duijker proefde de bijzondere Vermentino di Gallura;

"Qua naam, faam en omvang - 650 hectare wijngrond - is Sella & Mosca de nummer één producent op Sardinië. Het huis werd anno 1899 gesticht door een ingenieur en een advocaat uit Piemonte. Een fraaie witte wijn, op zware fles gebotteld, is de Monteoro 2019. Het betreft een pure Vermentino di Gallura waarvoor de druiven groeien op graniethoudend terrein aan de zuidzijde van de Monte Limbara. Na een bloemig bouquet volgt een ferme smaak met allerlei elementen, zoals van kruiden, specerijen, bladgroen, wit fruit en correcte zuren.

 

 

Back to top