Door naar content

Monnik Wine Experience 2021, een korte terugblik

29 april 2021

Ongewone tijden brengen ons ongewone oplossingen, nieuwe ideeën en initiatieven. Wie had anderhalf jaar geleden gedacht aan ontmoetingen met wijnproducenten en wijnproeverijen via Zoom? We hebben er inmiddels de nodige ervaring mee opgedaan en het blijkt leuker én effectiever dan we ooit hadden durven hopen. Toch hadden we wel onze twijfels of een online-versie van onze jaarlijkse Monnik Wine Experience zelfs maar bij benadering even succesvol zou kunnen zijn als een “evenement in levenden lijve”.

Verwachtingen overtroffen

We kunnen er kort over zijn: het heeft onze stoutste verwachtingen overtroffen! We hebben er vooraf flink over gebrainstormd, gepraat, plannen gemaakt, wijnboeren enthousiast gemaakt en een programma samengesteld: 4 opeenvolgende avonden 3 verschillende sessies waaruit gekozen kon worden en een afsluitende wijn-spijsavond.

Zo maar een paar cijfers:
• Meer dan 200 verschillende klanten hebben meegedaan;
• Gemiddeld deed iedere klant aan 3 proeverijen mee;
• Iedere avond proefden er ± 150 klanten mee (verdeeld over de 3 proeverijen).

Maar zeker zo belangrijk als die cijfers was het grote aantal complimenten dat we mochten ontvangen, van onze klanten én van de deelnemende wijnproducenten en het veel gehoorde commentaar dat er weer heel wat aantrekkelijke ontdekkingen waren gedaan. En dat is waar het allemaal om begonnen was: al die parels uit ons assortiment voor het voetlicht brengen en het verhaal erachter vertellen.

Walker Bay - Elzas - Bourgogne

De aftrap op maandag was met ons nieuwe “cool climate” wijnhuis Benguela Cove, uit Walker Bay, Zuid-Afrika, Dopff au Moulin uit de Elzas en de Bourgognes van Masse Père & Fils. Wijnmaker Johann Fourie van Benguela Cove bleek een boeiend verteller met intrigerende wijnen: de deelnemers hingen aan zijn lippen. Etienne-Arnaud Dopff nam ons mee op een nadere kennismaking met zijn Riesling- en Pinot Gris-wijnen en Bourgogne-expert Karel de Graaf gaf college over de Bourgogne in het algemeen en Domaine Masse in het bijzonder, waarbij velen aangenaam verrast waren dat lekkere Bourgogne niet altijd direct een fortuin hoeft te kosten.

Galicië - Bordeaux - Lisboa

Ook op de tweede avond was er een nieuwkomer: Benito Santos met een vijftal loepzuivere wijnen uit Rias Baixas en Monterrei in Galicië. Wijnmaakster Diane Flamand van Domaines Barons de Rothschild bleek een zeer kundige verteller en liet ons een serie fraaie Bordeaux-wijnen proeven en de zusters Tavares namen ons mee naar het wijngebied Lisboa om de prachtige en zeer originele wijnen van Quinta de Chocapalha te ontdekken.

Marlborough - Languedoc - Piemonte

Ook op de derde avond was er weer volop te kiezen: een kennismaking met de broers MacDonald van Hunter’s Wines uit Marlborough, die speciaal voor ons al om half 6 in de ochtend (!) klaar zaten (en begrijpelijkerwijs wel even op gang moesten komen), een fascinerende terroir-proeverij van een aantal Languedoc-domaines van Lorgeril, kundig begeleid door Frank Flügge en een bezoek aan Angelo Negro, met 2x Arneis, 2x Barbera en 2x Nebbiolo, onder de bezielende leiding van Annalisa Palluda.

Sardinië - Toscane - Loire

En net als de voorafgaande avonden was het ook op donderdag moeilijk kiezen, tussen Sella & Mosca, Sardinië met een goed verhaal van Ettore Maggi, de Toscaanse schoonheid van Villa Trasqua, met niet alleen eigenaar Alan Hulsbergen maar ook de wereldberoemde Sangiovese-coryfee Franco Bernabei en een ontdekkingsreis langs de Loire, met Frederik Wilbrenninck als kundige gids die ons de grote verscheidenheid van dit derde wijngebied van Frankrijk liet ontdekken.

Genieten van wijn & Spijs

De afsluitende avond, wijn-spijs o.l.v. sommelier Niek Beute en kaassommelier Ron Pieters van Reypenaer was buitengewoon boeiend: het blijft fascinerend hoe wijn en -in dit geval Reypenaer kaas en worst van Brandt & Levie- op elkaar inwerken, een nooit eindigende tocht van ontdekkingen.

Geslaagd

Eens te meer bleek wat wijn zo geweldig maakt: de schier eindeloze verscheidenheid, de verhalen erachter en het plezier en genieten dat goede wijn ons kan brengen. Als we dat met de deelnemers hebben kunnen delen is deze Monnik Wine Experience voor ons al geslaagd. Wij hopen u volgend jaar ‘in levenden lijve’ wederom te mogen begroeten op onze Monnik Wine Experience.

Back to top