Door naar content

Zuid-Afrikaans wijnhuis Benguela Cove krijgt geheel terecht internationale erkenning

06 december 2021

Dat Benguela Cove een hoogstaand Zuid-Afrikaans wijnhuis is en dat wijnmaker Johann Fourie prachtige wijnen maakt, wisten wij natuurlijk al. De afgelopen weken hebben ze dan ook fantastische internationale erkenningen gekregen! Sinds dit jaar kunnen wij met trots zeggen dat Benguela Cove onderdeel uitmaakt van het Monnik Dranken portfolio.

Benguela Cove

Voor wie dit wijnhuis nog niet (goed) kent, hierbij kort wat informatie over Benguela Cove: het wijngoed ligt net buiten Hermanus, op een uur rijden van Kaapstad en pal aan de Atlantische Oceaan waar de overheersend zuidoosten zeebries wordt verkoeld door de Benguela-stroom uit Antarctica. Een uniek stukje van Zuid-Afrika qua wijnbouw. De rijpende druiven koelen ’s nachts flink af, er is meer dan voldoende neerslag en de rijping duurt hier lang, wat borg staat voor perfect frisse en heel verfijnde wijnen.

De gelauwerde en zeer ervaren wijnmaker Johann Fourie en zijn team produceren excellente cool-climate wijnen, die het unieke terroir van Walker Bay tentoonstellen. Fourie: “Mijn wijnen zijn de weerspiegeling van het koele klimaat. Ze bieden “Oude Wereld”-mineraliteit en lengte met een vleug “Nieuwe Wereld”-fruit en mondgevoel.”


Tim Atkin South Africa 2021 Special Report

In november kwam het Tim Atkin MW South Africa 2021 Special Report uit. Voor dit rapport heeft Tim Atkin, wereldwijde gerenommeerde Master of Wine, 1783 wijnen van 311 Zuid-Afrikaanse producenten geproefd en beoordeeld.

Alle wijnen van Benguela Cove zijn hoger uit de scores gekomen dan in de voorgaande jaren. Er zijn 7 wijnen geselecteerd als top-performers met een score van meer dan 90 punten. De Catalina Semillon kwam uit de beoordeling als absolute topper. Deze wijn had een score van maar liefst 95/100 punten en een speciale vermelding als één van de beste Semillons van Zuid-Afrika.

Ook is Benguela Cove als producent gestegen in Tim’s Cape Classification. Ze zijn nu geclassificeerd als een Fourth Growth. Dit houdt in dat ze tot de beste 20% van Zuid-Afrikaanse wijnproducenten behoren. Behoorlijk indrukwekkend! Zeker als je bedenkt dat ze slechts 4 jaargangen geleden tot de Cru Bourgeois behoorden en dus erg snel stijgen op de ladder van Zuid-Afrikaanse wijnproducenten. Dit belooft nog heel veel goeds voor de toekomst!

Platter’s by Diners Club Wine Guide

De Platter’s Guide ‘dé wijngids voor Zuid-Afrikaanse wijnen’ heeft afgelopen week bekendgemaakt welke wijnen in de 2022-editie de maximale waardering van 5 sterren hebben gekregen. Deze 5 sterren krijg je niet zomaar. Er gaan verschillende proefrondes aan vooraf. De proefrondes worden zowel met bekende identiteit als met onbekende identiteit van de wijn uitgevoerd door een panel van ervaren deskundigen.

Slechts 8 Semillons hebben dit jaar deze topscore weten te behalen en met maar liefst 99/100 punten is de Catalina Semillon één van deze vijfsterrenwijnen. Een ongelooflijke prestatie!

Back to top