Door naar content

CCT laat Remarkable Regional Malts smaken tijdens online-whiskyproeverij

21 januari 2021

Op dinsdagavond 19 januari 2021 vond er een mooie online-whiskyproeverij plaats voor de leden van CCT, de oudste netwerkclub van Twente. Zo’n 23 deelnemers konden kennismaken met de whisky’s uit de Remarkable Regional Malts-serie van Douglas Laing.

Proefpakket

De deelnemers kregen een proefpakket met daarin de 6 whisky’s, een proefmat en een whiskyglas van één van de merken en enkele bij de whisky’s passende hapjes thuisbezorgd.

Nieuwe studio Ronald Anneveldt

Vanuit zijn gloednieuwe studio in Doetinchem voorzag Ronald Anneveldt op enthousiaste en deskundige wijze van commentaar. Zijn vele reizen door de verschillende Schotse whiskyregio’s zorgen hierbij voor een onuitputtelijke bron van informatie.

Remarkable Regional Malts

Douglas Laing is een onafhankelijk bottelaar en beschikt over een enorm assortiment whiskyvaten. Allemaal afkomstig van diverse distilleerderijen uit de verschillende Schotse whiskyregio’s.

Dankzij deze grote voorraad zijn ze bij Douglas Laing in staat om fantastische blends te maken, waarbij de verschillende single malt whisky’s elkaar versterken. De Remarkable Regional Malts zijn daar een perfect voorbeeld van.

If a Single Malt is one solitary violin, a Blended Malt is the entire orchestra!

De Remarkable Regional Malts zijn een ode aan het beste dat de whiskyregio’s in Schotland te bieden hebben. De blended malts The Epicurean, Timorous Beastie, Scallywag, The Gauldrons en Big Peat hebben allemaal hun eigen verhaal en nemen zowel de beginnende whiskydrinker, als de echte whiskykenner mee op een opmerkelijke reis rond de whiskyregio’s van Schotland.

Hieronder volgt een overzicht van de whisky’s die deze avond geproefd werden in combinatie met de bijbehorende hapjes.

The Epicurean

The Epicurean een blended malt van single malt whisky’s uit de Lowlands. Deze whiskyregio staat bekend om zijn wat lichtere whisky’s zonder rokerigheid en daar is The Epicurean geen uitzondering op. Bij The Epicurean zat een stukje lemon fudge cake in het proefpakket.

Timorous Beastie

Deze whisky is afkomstig uit de Highlands. Alles boven de lijn Glasgow – Edinburgh – Dundee valt onder deze grote whiskyregio (met uitzondering van de Speyside). Doordat het gebied zo groot is kent het een breed scala aan whiskysmaken.
Timorous Beastie is qua smaak een wat lichte en droge blended malt. De zachte en fruitige whisky van Glengoyne is één van de basiswhisky’s voor Timorous Beastie. En ook het ‘zoetje’ van Dalmore is duidelijk waarneembaar in deze blend, waar de meegeleverde 1 jaar oude Reypenaer kaas een perfecte combinatie mee vormt.

Scallywag

De Speyside wordt vertegenwoordigd door Scallywag. Deze blend wordt gemaakt van – veelal op sherryvaten gerijpte - whisky’s afkomstig Mortlach, Macallan en Glenrothes. Hierdoor bevat Scallywag qua smaak veel donkere tonen zoals Sultana-rozijnen en pure chocolade. Bij de Scallywag kon men een stukje pure chocolade proeven.

The Gauldrons

Wanneer het over de Schotse whiskyregio’s gaat wordt Campbeltown vaak overgeslagen. Dit stadje in het zuiden van het schiereiland Kintyre heeft echter wel degelijk een eigen herkomstbenaming. Dit stamt nog uit de tijd – rond 1835 - dat Campbeltown maar liefst 29 tegelijkertijd werkende distilleerderijen kende.

Tegenwoordig zijn er in Campbeltown nog slechts 3 distilleerderijen over. Glen Scotia is er één van en de whisky van deze distilleerderij heeft het grootste aandeel in The Gauldrons. Dit geeft de whisky een kruidige, licht rokerige en volle smaak. Spekkoek en taai taai past goed bij deze Campbeltown whisky.

Rock Island

Van het schiereiland Kintyre is het een kleine stap naar de eilanden in het westen van Schotland. Rock Island komt hier vandaan. Deze blend is gemaakt van fijne single malt whisky’s afkomstig van Jura, Islay, Arran en Orkney. Rock Island heeft een ziltig karakter, zowel qua geur als smaak. De whisky bevat ook een zekere mate van rokerigheid, maar niet zoveel als bij de van Islay afkomstige Big Peat.

Big Peat

De naam spreekt boekdelen; Big Peat is een stevige Islay Malt met ook een zoete kant. Deze whisky combineert een zware rokerige, ziltachtige, ook wel as-achtige selectie van malts uitsluitend afkomstig van het magische whiskyeiland Islay. Ardbeg, Caol Ila, Bowmore en Port Ellen zitten in deze mooie blend van Single Malts.

Bedankt

Langs deze weg willen bij de organisatie van CCT bedanken voor deze geslaagde online-proeverij.

Over Commerciële Club Twente

Commerciële Club Twente is de oudste netwerkclub van Twente en organiseert met enige regelmaat commerciële, maatschappelijke en/of culturele activiteiten.

Tijdens deze bijeenkomsten kunnen de deelnemers de onderlinge contacten versterken en nagaan op welke gebieden kennisuitwisseling en/of samenwerking mogelijk is.

 

 

Back to top