Door naar content

Benito Santos Albariño een frisse zomerse verrassing uit Galicië

06 juli 2021

Bij Spaanse wijn denken we al snel aan stevige rode wijnen gemaakt van tempranillo of grenache. Maar uit het groene Galicië in het noordwesten van Spanje komen heerlijke tintelfrisse witte wijnen, gemaakt van de albariño-druif. Ze worden inmiddels tot de beste witte wijnen ter wereld gerekend. Ideaal om in te schenken tijdens warme zomeravonden of in combinatie met (typisch voor de Galicische keuken) vis, mosselen, oesters, garnalen, krab, kreeft of octopus.

“De recentste oogst is heel sappig en soepel, met vriendelijke zuren, een vleugje buxus en een ondertoon van zachte witte en gele vruchten.”

Wijnjournalist Hubrecht Duijker proefde met Benito Santos Albariño 2020 zo’n heerlijke witte wijn uit Rías Baixas in Galicië. Hij schreef er in zijn maandmagazine het volgende over:

Benito Santos Albariño 2020
Rías Baixas
Eén van de wijnpioniers binnen het groene Rías Baixas, Galicië, was Benito Santos. Al begin jaren zestig begon hij onder eigen naam wijn te maken van de toen nog obscure maar later wereldberoemde regionale variëteit albariño.

De recentste oogst is heel sappig en soepel, met vriendelijke zuren, een vleugje buxus en een ondertoon van zachte witte en gele vruchten.
Aanbevolen bij o.a. kip, kalkoen en stevige soorten gebakken, gegrilde of gefrituurde vis.

Galicië, de groenste regio van Spanje

Galicië ligt in het uiterste noordwesten van Spanje. De regio wordt in het oosten en zuiden omgeven door bergen en in het noorden en westen door de Atlantische Oceaan.

Door de ligging – tussen de oceaan en de bergen – valt er relatief veel regen in het gebied. Daardoor is Galicië de groenste regio van Spanje. Er zijn hier vele bossen, heuvels en bergen te vinden. Ook liggen er kilometers aan zandstrand, verstopt in de rotsachtige baaien aan de Atlantische kust.

Santiago de Compostella

Santiago de Compostella is de hoofdstad van Galicië en is bekend als eindbestemming van de Camino de Santiago. Deze pelgrimstocht leidt naar de prachtige kathedraal waar het stoffelijk overschot van de apostel Jakobus, de zoon van Zebedeus, zou worden bewaard. Hij was een volle neef van Jezus en is de beschermheilige van Spanje.

Naast Santiago de Compostela liggen er in Galicië nog enkele prachtige stadjes, zoals Ferrol, Lugo, Orense en Pontevedra.


Wijnregio Galicië

Qua wijnbouw heeft Galicië zich vanaf het eind van de 20e eeuw sterk ontwikkelt. De aandacht voor modernisering van de wijnbouw en vinificatie kwam de kwaliteit van de wijnen zeer ten goede.

Daarvoor was de wijnregio Galicië onbekend en werd de wijn vooral in de regio zelf gedronken. Inmiddels weten wijnliefhebbers buiten Spanje ook wat deze wijnregio te bieden heeft: moderne, frisse en aromatische witte en rode wijnen.

5 wijnstreken

Galicië kent 5 officiële wijnstreken. Deze worden aangeduid met D.O. (Denominacion de Origen):

Rias Baixas
Ribeira Sacra
Ribeiro
Monterrei
Valdeorras

Wijn uit Rias Baixas

Rias Baixas is het bekendste wijngebied van Galicië. Het ligt aan de kust (Rias is Spaans voor inhammen/fjorden) en de smaak van de wijnen wordt sterk beïnvloed door de oceaan. Hier komen de prestigieuze witte wijnen gemaakt van de albariño-druif vandaan.


Albariño

Albariño is een frisse wijn die zowel droog als fruitig is. De albariño-druif groeit eigenlijk alleen aan de Atlantische kust in het zuiden van Galicië. De grond bestaat hier uit graniet en klei. Het enigszins vochtige klimaat is voor de druif met zijn redelijk dikke schil geen probleem. De druif groeit langs pergola´s zodat het bladerdak beschermt tegen te felle zon.

De wijn combineert uitstekend bij zeevruchten en die zijn in Rias Baxias ruim voldoende voorhanden. Denk bijvoorbeeld aan mosselen (mejillones) kokkels (berberechos), coquilles (vieiras) of eendenmosselen (percebes).

Cambados, wijnhoofdstad van Rías Baixas

Sinds 1953 vind in Cambados het jaarlijkse ‘Festa do Albariño’ plaats. Het feest begon ooit doordat een aantal lokale wijnmakers wilden bepalen wie dat jaar de lekkerste albariño wijn gemaakt had. Tegenwoordig komen hiervoor de beste Spaanse oenologen en sommeliers naar Cambados.

Het festival - met naast wijn ook muziek, folklore en heerlijk lokaal voedsel - is uitgegroeid tot een ware toeristentrekker. In juli en augustus is de stad afgeladen met wijnliefhebbers en bodega’s die hun waren presenteren.

Benito Santos

Benito Santos was een man met een droom... terwijl hij in de Albariño-wijngaarden van zijn grootouders werkte, stelde hij zich voor hoe de wereld deze nobele druif zou leren kennen en waarderen.

Na jaren van toewijding richtte hij in 1979 zijn eigen wijnmakerij op. Gelegen in het charmante dorpje Vilanova de Arousa, aan de Atlantische noordwestkust van Spanje, produceerde hij wijnen van hoge kwaliteit. Benito raakte al jong overtuigd van de bijzondere kwaliteiten van de albariño-druif.

Benito Santos was de eerste die werd uitgenodigd om deel te nemen aan het Albariño-wijnfestival van Cambados en hij werd verschillende keren bekroond. In 1981 werd hij benoemd tot lid van de Specifieke Regelgevende Raad van Rias Baixas, hij speelde een belangrijke rol bij de oprichting van de DO Rias Baixas in 1988.

Frisse zomerse verrassing uit Galicië

Mede dankzij de inspanningen van Benito Santos kunnen Hubrecht Duijker en andere Nederlandse wijnliefhebbers vandaag de dag genieten van witte albariño-wijnen uit Rias Baixas. Een heerlijke frisse zomerse verrassing uit Galicië!

 

Galicië

Benito Santos

Bij Benito Santos draait het vooral om ‘terroir’. De wijngaarden in Rias Baixas liggen op nog geen 500 m van de oceaankust en dat proef je terug: fris en strak met een vleugje ziltigheid. Maar ook al is het wijngoed bescheiden van omvang, de 8 ha aan wijngaarden in Rias Baixas zijn in een drietal percelen opgedeeld omdat ze elk heel verschillende wijnen voorbrengen.

Wijnproeverij organiseren in 5 stappen

Een goed georganiseerde wijnproeverij is voor een slijterij of wijnhandel een uitstekende klantenbinder, het werkt verkoopbevorderend en u kunt zich als specialist profileren.

Back to top