Door naar content

Glencadam herstelt met intern waterrad uniek stuk erfgoed

04 juni 2021

Opmerkelijk nieuws uit de Eastern Highlands. Hier heeft de Glencadam Distillery het interne waterrad in ere hersteld. Het waterrad is het middelpunt van het nieuw te bouwen bezoekerscentrum en zal – net als vroeger – een belangrijke bijdrage leveren aan de energievoorziening van de distilleerderij.

Energie via intern waterrad

Glencadam werd in 1825 gebouwd. Destijds voorzag een intern waterrad de distilleerderij van energie. Er was in die tijd nog geen elektriciteitsnetwerk. Het waterrad werd aangedreven door The Barries Burn. Dit riviertje liep via een nauwe doorgang dwars door de distilleerderij.

Bijna 100 jaar lang zorgde het waterwiel voor energie. Daarmee was het een belangrijk onderdeel bij het creëren van de unieke East Highland Scotch Whisky waar de Glencadam Distillery om bekend staat.

Toen de distilleerderij in het 1e kwart van de 20e eeuw werd aangesloten op het elektriciteitsnetwerk raakte het waterrad overbodig. Door slecht onderhoud raakte het in verval, waarna het rad uiteindelijk werd verwijderd.

 

Uniek in Schotland

Nu is dit waterwiel, na ongeveer 120 jaar, in ere hersteld. Het maakt Glencadam uniek in Schotland. Het is de enige distilleerderij met een intern waterrad die de energievoorziening voor zijn rekening neemt.

Het nieuwe waterrad is op de originele locatie geplaatst en wordt via dezelfde watergang als vroeger gevoed. Het is de bedoeling dat dit deel, het hart van de distilleerderij, het middelpunt wordt van toekomstige ‘distillery tours’.

Ewan G. Milne ontwerpt waterrad

De lokale smit en ingenieur Ewan G. Milne kreeg de opdracht om het nieuwe wiel te ontwerpen en te bouwen naar het oude originele ontwerp uit 1825. Een flinke uitdaging, aangezien de ruimte ongelofelijk compact is en het wiel ook nog eens voldoende stroom moet opwekken.

Het uiteindelijke resultaat mag er zijn; een prachtig uitgebalanceerd waterrad met een gewicht van 1,9 ton, een diameter van 4,3 meter en 32 houten schoepen. Dit ontwerp voorziet de distilleerderij op een maximale manier aan energie.

Nieuw bezoekerscentrum

Zodra het nieuwe bezoekerscentrum is voltooid, kunnen bezoekers van de distilleerderij het waterrad zien als onderdeel van hun rondleiding.

Er wordt een speciaal ontworpen glazen vloer gebouwd, waardoor zowel van boven als van opzij het wiel kan worden bekeken en een uniek kijkje in het verleden van de distilleerderij wordt gegeven.

East Highland style

Glencadam

De Glencadam Distillery werd in 1825 opgericht in de oude stad Brechin in het oosten van Schotland. Sindsdien produceert men hier op traditionele wijze een delicate Highland single malt whisky.

Back to top