Door naar content

Hubrecht Duijker haalt Toscane in huis met Viticcio Ferraio 2016

02 juni 2021

Toscane is geliefd vanwege zijn schilderachtige landschap met de kenmerkende kegelvormige cipressen en prachtige steden als Florence, Pisa en Siena. Daarnaast worden in deze regio wereldberoemde wijnen gemaakt. Wijnjournalist Hubrecht Duijker had - voor de maand juni - één van deze Toscaanse wijnen in het glas.

Hij proefde en beoordeelde de Viticcio Ferraio uit 2016. De Ferraio is de meest recente toevoeging (sinds 2015) aan het portfolio van Viticcio. Deze wijn valt onder de kwaliteitscategorie IGT.

IGT

Binnen de kwaliteitscategorie IGT (Indicazione Geografica Tipica) is de wijnmaker minder gebonden aan regels, dit in tegenstelling tot de classificaties DOC en DOCG. Hierdoor is men veel vrijer wat de stijl van wijn maken betreft.

Dit geeft wijnmakers, zoals Daniele Innocenti van Viticcio de mogelijkheid om (naast de DOC- en DOCG-wijnen) te experimenteren en een wijn te produceren die niet voldoet aan de regels die voor de DOC en DOCG gelden, maar kwalitatief wel uitstekend in elkaar zit.

Dit experimenteren begon al in de jaren '70. Destijds begon men nieuwe rode wijnen te maken op basis van Franse druiven, zoals cabernet sauvignon en merlot.

Succesvol experiment
Hoewel ze werden 'gedegradeerd' tot vino da tavola (tafelwijn), waren deze wijnen wel enorm succesvol. En dat zijn ze nog steeds. Iedereen kent deze nieuwe generatie Toscaanse wijnen onder de naam Super Tuscans.

Viticcio Ferraio 2016

Terug naar de Viticcio Ferraio. Deze rode wijn is gemaakt van 40% sangiovese, 25% cabernet sauvignon, 25% merlot, 10% petit verdot en heeft 12 maanden houtrijping ondergaan op Slavonisch eiken.

De wijn is geschikt voor elke gelegenheid en combineert – qua wijn & spijs combinatie – uitstekend bij o.a. rundvlees, lamsvlees, stevige pastaschotels, risotto met paddenstoelen en gerijpte kazen.

Perswijn Wijnconcours Italië
Op het 2 jaar geleden gehouden Perswijn Wijnconcours Italië werd Viticcio Ferraio al beloond met een 2e plaats in de categorie 'rood € 10,- tot € 15,-'

Sappig frisse, ferme Toscana
Hubrecht Duijker schreef het volgende over de wijn:

“Het is een heerlijk adres om te verblijven, Fattoria Viticcio, gelegen in het heuvelland bij Greve in Chianti. Het domein beschikt namelijk over negen luxueuze appartementen, en heeft tevens een zwembad.

Maar Viticcio biedt ook heerlijke vini, van 120 hectare binnen Chianti Classico en de Toscaanse kustzone Maremma. Hoe heerlijk die wijnen kunnen zijn, toont de Viticcio Ferraio 2016, een kosmopolitische blend van sangiovese (40 procent) plus gelijke delen cabernet sauvignon en merlot, met nog 10 procent petit verdot.

Na een jaar rijping in gebruikte kleine en grote fusten ontstond een sappig frisse, ferme Toscana met in zijn aroma een mix van milde donkere elementen, vaag richting katjesdrop, en mild zwart fruit. Molto bene bij o.a. rundvlees en lamsvlees.”

Meer over Hubrecht Duijker
Hubrecht Duijker proeft maandelijks niet alleen een groot aantal wijnen, hij schrijft ook over restaurants en kunst. Meer hierover leest u op zijn website Hubrechtduijker.com.

Super Tuscans

Nog even weer terug naar de Super Tuscans. Het tot stand komen van deze wereldberoemde Toscaanse wijnen is interessant genoeg om wat dieper op in te gaan.
In het naoorlogse Italië bestond, na de eerste wederopbouw, onder de meeste vooruitstrevende wijnboeren een sterke behoefte aan een officieel kwaliteitssysteem, vergelijkbaar met het Franse systeem van appellation contrôlee. Dat werd ingevoerd in 1963, met de bedoeling zowel authenticiteit als kwaliteit te garanderen.

Winterslaap
Maar de Italiaanse wijnbouw was op dat moment nog in volle ontwikkeling en bezig te ontwaken uit een eeuwenoude “winterslaap’. In hun ijver hadden de serieuze wijnbouwers een dermate strenge en beperkende wetgeving opgetuigd dat ze er al snel achter kwamen dat daarmee heel veel mogelijkheden tot innovatie drastisch werden beperkt.

Experimenteren
Vanaf het begin van de jaren ’70 begonnen enkele visionaire wijnboeren in Toscane te experimenteren met andere druivenrassen, waaronder de cabernet sauvignon, waarvan ze in de beste wijngaarden van Toscane soms verbluffende goede wijnen konden maken. Maar omdat rassen als cabernet sauvignon buiten elke wetgeving vielen, moesten ze op de markt worden gebracht als ‘Vino di Tavola’ (tafelwijn).

Cult-status
Die wijnen kregen al heel snel een ware cult-status, de prijs per fles steeg snel en ze werden bekend als “Super Tuscans”. Inmiddels is de wetgeving in zoverre aangepast, dat ze als I.G.T. (Indicazione geografica tipica) op de markt mogen worden gebracht; maar de ironie is dat ze daarmee dezelfde wettelijke status hebben als eenvoudige streekwijnen.

Super Tuscans
Een reden temeer om de term ‘Super Tuscans’ te handhaven voor wijnen die vaak tot de allerbeste en meest kostbare van Toscane behoren.

Viticcio Bolgheri DOC

Nog een Super Tuscan van het wijnhuis Viticcio is de Bolgheri. Deze wijn komt van de wijngaarden in de Maremma. Hier aan de kust van de Tyrreense Zee ligt het accent op Bordeaux-druiven, hét succes van de lokale DOC, Bolgheri.

De Viticcio Bolgheri is gemaakt als een klassieke Bordeaux, met 60% cabernet sauvignon, 30% merlot en 10% cabernet franc en ondergaat een rijping op Frans eikenhouten barriques van 225 liter om het helemaal compleet te maken. Het resultaat is geen Bordeaux wijn, maar op en top Italiaans; zwoel, met zwarte fruit tonen en aroma’s van ceder, leer en vanille. De wijn is stoer, licht gerijpt en heeft een lange afdronk.

Toscaanse wijn

Viticcio

 In het hart van de Toscane, op de glooiende heuvels van het dorpje Greve in Chianti, ligt het prachtige wijngoed Viticcio. Het landgoed omvat in totaal 58 hectare aan wijngaarden, waarvan 28 hectare gelegen is in het historische kerngebied van de Chianti. Alleen hiervandaan mag Chianti Classico komen, wijnen die voor minstens 80% uit sangiovese bestaan en met trots het symbool van de zwarte haan dragen. 

Back to top