Door naar content

Portia Verdejo & Benito Santos Mencìa behoren tot de beste Spaanse wijnen

22 juni 2021

De winnaars van het Perswijn Spaans Wijnconcours zijn bekend! Voor het concours werden importeurs en wijnproducenten uit Spanje uitgenodigd om hun beste wijnen boven de € 4,75 in te zenden.

Perswijn Spaans Wijnconcours

Voor deze editie van het Perswijn Spaans Wijnconcours kreeg Perswijn meer wijnen ingezonden dan ooit: ruim 1000 wijnen!

Deskundige jury

Een deskundige jury boog zich over het uitgebreide aanbod. Na de proefrondes hebben de panelleden 100 finalisten gekozen. Uit de finalisten heeft de jury door middel van een blindproeverij de winnaars in de verschillende categorieën bepaald.

De winnaars van het concours worden, evenals de eervolle vermeldingen, uitgebreid besproken in de supplementsgids van Perswijn Magazine.

Beste Spaanse wijn van 2021

We zijn er – als importeur van Spaanse kwaliteitswijnen - trots op dat Portia Verdejo en Benito Santos Mencìa tot de beste Spaanse wijn van 2021 behoren!

Wij stellen ze graag aan u voor, inclusief proefnotitie:

Portia Verdejo – Rueda

Proefnotitie Perswijn: Zoetzuur, tropisch fruit, vol maar fris, puur, balans, getypeerd.
Categorie: witte wijnen tot 10,- euro
Over Bodegas Portia

Aan het begin van de jaren '90 legde Julio Faustino de Martinez de basis voor Bodega Portia toen hij 160 hectare aan wijngaarden aanplantte in Ribera del Duero en later in Rueda. Nadat was komen vast te staan dat de wijn aan alle verwachtingen voldeed, werd op zoek gegaan naar een top-architect die de bodega kon bouwen. De keuze viel uiteindelijk op Norman Foster, die graag bereid bleek de uitdaging aan te nemen om voor het eerst in zijn lange, succesvolle carrière een wijnbedrijf te ontwerpen.

Bodega Portia is in alle opzichten een opmerkelijke bodega geworden. Niet alleen is de architectuur uiterst functioneel en tegelijk adembenemend mooi, ook de wijnen zijn in één woord geweldig. Inmiddels is Bodegas Portia uitgegroeid tot één van de best bezochte wijnbedrijven van Spanje. De portfolio van Bodegas Portia bestaat uit een witte Rueda (verdejo) en een viertal rode wijnen uit Ribera del Duero (tempranillo).

Benito Santos Mencìa – Monterrei (Galicië)

Proefnotitie Perswijn: Mooi fruit, bosbessen, bramen, rijp en elegant, intens, sappig, lekker.
Categorie: rode wijnen tot 15,- euro
Over Benito Santos

Wijnen uit Galicië bleven lang een goed bewaard geheim; hun grote internationale succes dateert van de laatste 30-40 jaar. Eén van de grote voortrekkers daarbij was Benito Santos, wiens familie al meer dan een eeuw wijngaarden bezat en bewerkte aan de Atlantische kust, in wat later bekend werd als de DO Rias Baixas.

In de jaren ’80 werd Benito Santos een drijvende kracht achter het realisatie van de DO Rias Baixas, die uiteindelijk in 1988 werd toegekend. Intussen had hij in 1979 zijn eigen bodega opgericht om daar al zijn druiven voortaan zelf te verwerken en zijn eigen wijn op de markt te kunnen brengen.

Intussen heeft Benito Santos het stokje overgedragen aan de volgende generatie, die al even toegewijd en succesvol is. De bodega werd in 2002 uitgebreid en gemoderniseerd en begon vanaf toen ook met wijnen uit het wat verder landinwaarts in Galicië gelegen Monterrei. De portfolio van Benito Santos bestaat uit een drietal albariño’s (afkomstig uit Rias Baixas), een godello en een mencìa (beide afkomstig uit Monterrei).

 

Back to top