Door naar content

2 nieuwe soorten Clairin Rum toegevoegd aan rum assortiment De Monnik Dranken

21 maart 2021

Met Clarin Le Rocher en Clairin Sonson hebben we 2 nieuwe soorten van het bijzondere Haïtiaanse rum merk Clairin aan ons assortiment rum toegevoegd. Beiden zijn per direct leverbaar.

Clairin, The spirit of Haïti

Op het gebied van rum neemt Haïti een unieke plaats in. Waar in het gehele Caribische gebied ‘slechts’ 50 werkende distilleerderijen te vinden zijn, daar telt Haïti tussen de 500 en 600 micro-distilleerderijen.

Dit zijn kleine distilleerderijen. Vaak niet meer dan een houten schuurtje. Ze staan vrijwel altijd in het midden van de suikerrietplantage. Hier wordt het suikerriet met kleine molentjes geperst. Daarna fermenteert het sap in – door gedroogde rietvezels gevoede – houten ketels.

Het zijn uiterst eenvoudige distilleerderijen, maar ze zijn prachtig in hun eenvoud en zorgen ervoor dat Clairin en Haïti een bijzondere positie inneemt in de wereld van rum. Rocher en Sonson zijn mooie voorbeelden van de veelzijdigheid van Clairin Rum.

Clairin Le Rocher

Clairin Le Rocher wordt geproduceerd door Romulus Bethel in het stadje Pignon. Het wordt niet zoals Clairin Vaval, Clairin Sajous en Clairin Casimir gemaakt van vers suikerrietsap, maar van suikerrietsiroop.

Er worden 3 verschillende soorten suikerriet gebruikt om deze siroop te produceren. Daarnaast ondergaat de siroop een bijzonder fermentatieproces. Het residu, wat na de distillatie overblijft in de pot, de dunder, wordt eruit gehaald en weer aan de volgende fermentatie toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat er meer intense aroma’s worden ontwikkeld, wat weer naar voren komt in de rum.

Proefnotities  
Neus Plantaardig en rokerig. Tonen van dennen, zoethout, stro en gesneden kruiden.
Smaak Fris en kruidig. Tonen van rode peper, paprika en een zuurtje.
Afdronk Kruidig en een rokerige afdronk. Tonen van andijvie en aardse tonen die doen denken aan mezcal.
   
Art.nr. 112639  Clairin Le Rocher Rhum 2020 47,2% 0,70lt

Clairin Sonson

Clairin Sonson is de meest recente toevoeging aan de Clairin reeks. De rum wordt geproduceerd in Cabaret, een dorpje ten noordwesten van Port-au-Prince. De suikerriet - de ‘Madame Meuze’-variant - wordt verbouwd op 25 hectare grond waar ook bananenbomen en andere fruitbomen staan.

Wanneer de suikerriet is geoogst, wordt het vervolgens geperst en langzaam gereduceerd tot siroop. Daarna ondergaat het spontane fermentatie met natuurlijke gisten.

De distillatie wordt uitgevoerd door Stephan Kalil Saoud. Hij doet dit in een pot still welke wordt verwarmd boven een open vuur. Daarna wordt de spirit direct gebotteld.

Proefnotities  
Neus Fris en kruidig. Net gesneden gras en tonen van basilicum en citroengras.
Smaak Fruitig. Vers suikerrietsap en zoethout.
Afdronk Prettig en licht pittig. Zoete peper en gember.
   
Art.nr. 112640 Clairin Sonson Rhum 2018 53,2% 0,70 ltr

Beschikbaarheid

Clairin Le Rocher en Clairin Sonson zijn - naast de andere varianten in de Clairin reeks - per direct beschikbaar.

 

 

The spirit of Haïti

Clairin Rhum

Clairin Rhum uit Haïti neemt een unieke plaats in in de wereld van rum. De rum heeft een onweerstaanbare aromatische intensiteit en wordt gemaakt van inheems en biologisch geteeld suikerriet.
De biodiversiteit in Haïti is enorm. Elke regio heeft zijn eigen tradities en verschillende soorten suikerriet, waardoor de verschillende Clairins allen hun eigen kenmerkende aromatische karakter hebben.

Back to top