Door naar content

Edammers genieten van New World Whiskies

02 maart 2021


Op zaterdagavond 27 februari 2021 namen 70 Edamse whiskyliefhebbers deel aan een mooie online-proeverij met de New World Whiskies van De Monnik Dranken. De whisky’s kwamen uit landen als India en Ierland en de proeverij had met Taiwan en Tasmanië ook een klein Nederlands tintje.

De proeverij werd georganiseerd door de Edamse horecazaken De Prinsenbar, Thomas Café en De Beurs Eten & Drinken in samenwerking met Wijnhandel Johan Pelk uit Volendam. Zij zorgden ervoor dat de deelnemers van tevoren een kistje met 8 whisky’s en een proefmat ontvingen.

Het was - na de rum & whisky avond op zaterdag 16 januari 2021 - alweer de 2e online-proeverij in korte tijd die door deze actieve ondernemers werd georganiseerd.

Wereldreis met New World Whiskies

Normaal gesproken komen mensen vanuit alle delen van de wereld naar het mooie Edam, maar dit keer waren het de Edammers zelf die de wereld rond gingen. Dit deden zij onder leiding van whiskyambassadeur Ronald Anneveldt, die speciaal voor de gelegenheid zijn ‘wereld whisky tasting jasje’ weer eens uit de kast had gehaald.

Rampur Double Cask Indian Single Malt Whisky India
Mars Kasei Blended Japanese Whisky Japan
Hellyers Road Original Roaring Forty Tasmania Tasmanië
Kavalan King Car Edition Taiwan
Filliers Single Malt Whisky Sherry Oak 10 YO​ België
Buffalo Trace Kentucky Bourbon Whiskey Kentucky - VS
New Zealand Whisky Collection Double Wood 18 YO Nieuw-Zeeland
The Whistler 7 YO Cask Strength Ierland

Rampur Double Cask

De proeverij begon met de Rampur Double Cask. Deze whisky heeft onder tropische omstandigheden gerijpt op bourbon- en sherryvaten. Het is een zeer fruitige whisky, met tonen van lychee, rozenblaadjes en oranjebloesemhoning.

Over de Rampur Distillery
De distilleerderij ligt ten oosten van New Delhi op slechts honderd kilometer afstand van de grens met Nepal. De Himalaya zorgt het hele jaar door voor sterk tegengestelde klimaatomstandigheden.Door het warme en vochtige klimaat rijpen de whisky’s van Rampur erg snel. Het percentage ‘angels share’ in dit deel van India bedraagt maar liefst 11 á 12 procent per jaar.

Mars Kasei Blended Whisky

De 2e whisky van de avond kwam uit Japan. Dit land was begin 2021 groot in het ‘whiskynieuws’ vanwege het ingaan van de Japanse whiskyregelgeving die nu lijkt op de Europese regelgeving.

Voor Mars Whisky verandert er eigenlijk niet zo veel. Mars - het op twee na oudste whiskymerk van Japan – is een interessant whiskymerk vanwege het unieke blending-proces. In 2013 werd een whisky van Mars tijdens de World Whiskies Awards verkozen tot beste blended malt whisky van de wereld.

In Edam kreeg men de Mars Kasei Blended Whisky te proeven. De Mars Kasei is afkomstig van de Shinshu Distillery, de hoogst gelegen distilleerderij van Japan.

Deze whisky is een ware ambassadeur van de Japanse whiskystijl en bevat tonen van honing, groene appel en witte druif.

Hellyers Road Original

Dat er in Tasmanië ook whisky wordt gemaakt is voor velen onbekend. Ongeveer 379 jaar geleden ontdekte de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman dit eiland en vandaag de dag maakt men er heerlijke verfijnde whisky, zoals de Hellyers Road Original, met tonen van appel en peer.

De Hellyers Road Distillery ligt in het noorden van Tasmanië en is opgericht door een groep melkveehouders. De omgeving is perfect voor het maken van goede whisky. Zuiver water en hoge kwaliteit graan zijn hier ruim voldoende voorhanden.

Kavalan King Car

Van het woeste en dunbevolkte Tasmanië ging de proeverij verder met een whisky van een ander eiland; Taiwan. Hier is de Kavalan Distillery gevestigd.

In de tijd dat de Nederlandse V.O.C. hier een handelskolonie had werd het eiland Formosa genoemd. Wat ook wel ‘prachtig’ of ‘schoonheid’ betekent. De bloemige toets in de whisky’s van Kavalan is geïnspireerd op de vele duizenden soorten orchideeën die op dit tropische eiland groeien.

In Edam kreeg men de Kavalan King Car te proeven Deze whisky bevat de kenmerkende bloemige aroma’s van Kavalan, maar door de rijping op sherry-vaten is de whisky ook vol en krachtig van smaak.

Filliers Single Malt Whisky Sherry Oak 10 YO

In het pittoreske Oost-Vlaamse plaatsje Bachte-Maria-Leerne maakt men al sinds 1880 de mooiste gins en jenevers. En sinds enige jaren ook whisky. Hier aan de oevers van Leie – net iets ten zuiden van Gent - wordt met de Filliers Single Malt Whisky Sherry Oak 10 YO de oudste single malt whisky van België gemaakt. De whisky is gemaakt van 100% gerstemout en rijpt op sherry-vaten. Dit geeft de whisky een prachtige balans tussen specerijen, donkere chocolade, walnoten en sinaasappel.

Buffalo Trace Kentucky Straight Bourbon Whiskey

Het moet prachtig zijn om rond te lopen over het immense terrein van de oudste, nog werkende distilleerderij van Amerika.

Bij de Buffalo Trace Distillery produceert men al ruim 200 jaar whisky van hoge kwaliteit. Het paradepaartje van de distilleerderij is de veelbekroonde Buffalo Trace Kentucky Straight Bourbon Whiskey.

Deze diepe amberkleurige whiskey is aangenaam zoet van smaak met tonen van bruine suiker, vanille en melasse.

New Zealand Whisky Collection Double Wood 18YO

Uit de New Zealand Whisky Collection kreeg men de New Zealand Double Wood 18 YO te proeven. Deze whisky heeft 6 jaar gerijpt op bourbon-vaten en vervolgens 12 jaar lang gerijpt op Nieuw-Zeelandse rode wijnvaten. Hierdoor heeft deze whisky een prachtige bordeauxrode tint met een kenmerkend zoet en rood fruit karakter.

Het is een bijzondere whisky omdat de Willowbank Distillery - waar de whisky is gedistilleerd – niet meer bestaat. Daardoor wordt de voorraad schaarser en schaarser, totdat de whisky uiteindelijk niet meer verkrijgbaar zal zijn.

The Whistler 7 YO Cask Strength

Terug naar Europa voor de laatste whisky van de avond. Naar Ierland, waar een nieuwe generatie distilleerderijen en distilleerders is opgestaan en zij zijn vastbesloten om de reputatie van Ierland op het gebied van whisky te herstellen, de Boann Distillery van Patrick en Marie Cooney is daar een mooi voorbeeld van.

Van deze distilleerderij - in het hart van de historische Boyne Valley – kreeg men The Whistler 7 YO Cask Strengt 59% te proeven. Bij 59% alcohol verwacht je een zeer krachtige whiskey, maar het tegendeel is waar. The Whistler is wonderbaarlijk zacht van smaak. Een beetje romig met rijke tonen van karamel. Deze pot-still whiskey rijpt op bourbon-vaten en krijgt een finish op sherry-vaten. Een meer dan waardige afsluiter van een zeer geslaagde avond!

Bedankt

Langs deze weg willen wij De Prinsenbar, Thomas Café, De Beurs Eten & Drinken en Wijnhandel Johan Pelk bedanken voor de organisatie van dit mooie en geslaagde online-event.

Back to top