Door naar content

Wereld whisky proeverij bij Slijterij Adegeest voor goede doel in Malawi

23 maart 2021

Op donderdagavond 18 maart 2021 vond er bij Slijterij Adegeest in Voorschoten een online whiskyproeverij plaats. De proeverij – met 5 wereld whisky’s - werd mede georganiseerd door Fietsen voor Dochters, zij gaan voor het goede doel in Malawi de Africa Classic 2021 fietsen.

Betere gezondheidszorg in Malawi

Met deze proeverij zamelen Fietsen voor Dochters geld in voor een betere gezondheidszorg in Malawi. Een mooi initiatief en dat vonden Petra en Michel Smit van Slijterij Adegeest ook. Daarom doneren zij nog eens € 3,50 extra per - tijdens deze proeverij verkochte - fles whisky aan het team van Fietsen voor Dochters. Ook sponsoren zij de afgevulde proefsetjes met whisky.

Wereld whisky’s

Namens De Monnik Dranken was Ronald Anneveldt naar Voorschoten afgereisd om de ongeveer 80 proeverij deelnemers mee te nemen op een virtuele reis met 5 verschillende whisky’s uit 5 verschillende whiskylanden.

Een toepasselijke keuze bij de actie voor Malawi en een mooie gelegenheid om te laten proeven dat goede whisky’s niet alleen uit erkende whiskylanden als Schotland, Ierland en Japan hoeven te komen. Het werd een mooie en educatieve avond.

Hellyers Road Original

De 1e whisky van de avond kwam uit Tasmanië. Dit eiland ligt zo’n 240 kilometer ten zuidoosten van het Australische vasteland.
In het ruige noordwesten van Tasmanië sloegen lokale melkveehouders de handen ineen en begonnen een whisky distilleerderij. Zuiver water en hoge kwaliteit gerst waren hier immers ruim voldoende voorhanden.

Een goede keuze gezien de distilleerderij regelmatig prijzen van internationale allure in de wacht sleept. In Voorschoten kreeg men de Hellyers Road Original in het glas. Een frisse whisky met tonen van appel en peer.

Kavalan King Car

Whisky nummer 2 kwam uit Taiwan. Een tropisch eiland voor de kust van China. Qua klimaat zijn de omstandigheden hier totaal anders dan in Tasmanië. De whisky’s van Kavalan kenmerken zich door de rijke geur van tropische, fruitige en zoete karakters. In het bijzonder appel en mango.
Men kreeg de Kavalan King Car te proeven. Deze whisky is veel voller en krachtiger van smaak dan de Hellyers Road Original.

Eagle Rare Kentucky Straight Bourbon

Zo heel af en toe treft Ronald wel eens iemand op een (online)proeverij die van mening is dat bourbon geen whisky is. Maar dat is het wel degelijk. Het is een soort whisky, net zoals single malt whisky ook een whiskysoort is.

Veel bourbon whiskey komt uit de Amerikaanse staat Kentucky. Zo ook de Eagle Rare Kentucky Straight Bourbon. Een heerlijke whiskey en de enige bourbon die 5 keer een dubbele gouden medaille heeft behaald tijdens de gerenommeerde World Spirits Competition in San Francisco.

Filliers 10 YO Belgium Single Malt Whisky

De 4e whisky van de avond kwam van dichter bij huis. Bijna op fietsafstand – onder de rook van Gent – ligt de plaats Deinze. Hier staat de distilleerderij van de familie Filliers. Al generaties lang worden hier genevers gemaakt. Daar staat de distilleerderij ook om bekend, maar men maakt ook uitstekende whisky.

In Voorschoten konden de proeverij deelnemers genieten van Filliers Single Malt Whisky Sherry Oak 10 YO. De naam zegt het al; deze whisky heeft 10 jaar lang gerijpt op sherry-vaten. En dat is goed te ruiken en proeven, de whisky bevat donkere tonen van chocolade, sultana’s en gebrande koffiebonen.

The Whistler 7 YO Cask Strength

De laatste whisky van de avond kwam uit Ierland. Ierse whiskey is ‘booming’. Er is een nieuwe generatie distilleerderijen en distilleerders is opgestaan. Zij zijn vastbesloten om de reputatie van Ierland op het gebied van whisky te herstellen, de Boann Distillery van Patrick en Marie Cooney is daar een mooi voorbeeld van.

Van deze distilleerderij - in het hart van de historische Boyne Valley – kreeg men The Whistler 7 YO Cask Strength 59% te proeven. Bij 59% alcohol verwacht je een zeer krachtige whiskey, maar het tegendeel is waar. The Whistler is wonderbaarlijk zacht van smaak. Een beetje romig met rijke tonen van karamel. Deze pot-still whiskey rijpt op bourbon-vaten en krijgt een finish op sherry-vaten. Een meer dan waardige afsluiter van een zeer geslaagde avond!

Bedankt

Langs deze weg willen wij Petra en Michel van Slijterij Adegeest, het team van Fietsen voor Dochters en de proeverij deelnemers hartelijk bedanken voor de prachtige avond. Daarnaast willen wij Fietsen voor Dochters veel succes wensen tijdens de Africa Classic in Malawi.

New World Whiskies

Ontdek de New World Whiskies van De Monnik Dranken

Naast whisky's uit bekende whiskylanden als Schotland, Ierland en Amerika hebben wij ook een mooi assortiment New World Whiskies. Denk hierbij aan landen als India, Taiwan, Tasmanië, Nieuw-Zeeland en België.

Back to top