Door naar content

Schotse whisky ambassadeurs op bezoek in Den Haag

26 mei 2021

Op vrijdag 21 mei 2021 brachten 6 Schotse whisky ambassadeurs een bezoek aan de politieke hoofdstad van ons land. Deze 6 ambassadeurs vertegenwoordigen elk één van de Schotse whisky regio’s. Big Peat en zijn kompanen werden warm ontvangen in Den Haag.

Zij waren uitgenodigd door Wijn- en Whiskyspecialist Van der Boog uit Rijswijk. Van der Boog is een echte specialist op het gebied van whisky en beschikt over een enorm whiskyassortiment met een groot aantal bijzondere limited editions.

Met enige regelmaat organiseert Stefan van der Boog (online)proeverijen. En op de vrijdagavond van het pinksterweekend waren de Remarkable Regional Malts van Douglas Laing & Co aan de beurt.

Douglas Laing & Co

Douglas Laing & Co is een onafhankelijke bottelaar die whisky-vaten inkoopt bij een groot aantal distilleerderijen uit de verschillende Schotse whiskyregio’s. Hierdoor beschikken zij over een enorme voorraad whisky-vaten en is Douglas Laing in staat om fantastische blends te maken.

In zo’n blend versterken de verschillende single malt whisky’s elkaar en de Remarkable Regional Malts zijn daar een mooi voorbeeld van.

Remarkable Regional Malts

De Remarkable Regional Malts zijn als het ware een ode aan de verschillende Schotse whisky regio’s. De blended malts The Epicurean, Timorous Beastie, Scallywag, Rock Islands, The Gauldrons en Big Peat hebben allemaal hun eigen verhaal en nemen zowel de beginnende whiskydrinker, als de ervaren whiskykenner mee op een opmerkelijke reis langs de whiskyregio’s van Schotland.

De proeverij stond onder leiding van whisky ambassadeur Ronald Anneveldt. Ruim 25 liefhebbers hadden een proefsetje aangeschaft en zij kregen deze avond – aan de hand van de Remarkable Regional Malts - een duidelijk beeld van wat de verschillende Schotse whisky regio’s te bieden hebben.

Hieronder volgt een overzicht van de geproefde whisky’s:

The Epicurean

De proeverij begon met The Epicurean uit de Lowlands. Deze whisky regio staat bekend om zijn wat lichtere whisky’s zonder rokerigheid. En daar is The Epicurean geen uitzondering op.

Timorous Beastie

Daarna was de Highlands-regio aan de beurt. Dit is de grootste whiskyregio van Schotland en hier komen verschillende stijlen whisky vandaan. Timorous Beastie bevat tonen van roomboterbabbelaar en honing en is daardoor zeer verfijnd van smaak.

De zachte en fruitige whisky van Glengoyne is één van de basis whisky’s voor Timorous Beastie. En ook het ‘zoetje’ van Dalmore is duidelijk waarneembaar in deze blend.

Scallywag

De Speyside wordt gezien als belangrijkste whisky regio. Scallywag komt hier vandaan en deze whisky is een blend van whisky’s die voornamelijk op sherry-vaten hebben gerijpt. Hierdoor bevat Scallywag zowel qua geur als smaak veel donkere tonen zoals bijvoorbeeld sultana rozijnen en pure chocolade.

Rock Island

De Schotse eilanden hebben geen officiële herkomstbenaming, met uitzondering van Islay. Toch zien velen de Islands wel als aparte whisky regio. Rock Island is een blended malt whisky van de eilanden Mull, Jura, Arran en Islay. Dit resulteert in een enigszins ziltige en rokerige whisky.

The Gauldrons

Campbeltown is misschien wel de meest onbekende regio. Er staan dan ook slechts 3 werkende distilleerderijen op het schiereiland Kintyre.

Vroeger waren dat er veel meer en in de 19e eeuw werd Campbeltown zelfs ‘whisky capital of the world’ genoemd. Op het hoogtepunt – zo rond 1835 – telde het stadje liefst 29 tegelijkertijd werkende distilleerderijen.

Glen Scotia heeft een belangrijk aandeel in The Gauldrons en dat proef je dan ook terug. De whisky heeft een kruidige, licht rokerige en volle smaak. Het kruidige is duidelijk aanwezig, maar komt pas na een aantal seconden naar voren.

Big Peat

Als laatste whisky van de avond kreeg men een blended malt van het magische eiland Islay te proeven. Klinkende namen als Ardbeg, Caol Ila, Bowmore en Port Ellen zitten in deze whisky verwerkt.

Big Peat is een stevige Islay Malt. Deze whisky is een goed voorbeeld van hoe een rokerige whisky kan smaken. Het is echter niet alleen de rokerigheid die zo kenmerkend is voor Big Peat, maar juist die lichte smaak van honing zorgt voor een subtiele afdronk. Een heerlijke afsluiter van de avond en een goed begin van het pinkersterweekend!

Bedankt

Langs deze weg willen wij de 6 Schotse whisky ambassadeurs bedanken voor hun aanwezigheid en Stefan van der Boog nogmaals bedanken voor het organiseren van deze gezellige en smaakvolle avond.

 

Back to top