Door naar content

Heerlijke mousserende wijnen bij proeverij Paviljoen Mes Amis in ’s-Gravenzande

19 november 2021

Op vrijdag 12 november 2021 vond er bij Paviljoen Mes Amis in ’s-Gravenzande een wijnproeverij plaats. Zo’n 25 genodigden konden genieten van een mooie line-up bestaande uit verschillende soorten mousserende wijnen uit diverse windstreken.

Namens De Monnik Dranken waren vinoloog Joris Post en Accountmanager Horeca Thijs van Bavel aanwezig. De geproefde wijnen kwamen uit het assortiment van Slijterij Madeira.

De gasten hadden lang uitgekeken naar deze avond. In 2020 ging de proeverij niet door vanwege de destijds geldende coronamaatregelen. Nu vond de proeverij net één dag voor de nieuwe gedeeltelijke lockdown plaats.

Favoriete bubbel

Tijdens de 1e editie van The Art of Drinks hadden Jasper en Shirley van Paviljoen Mes Amis de wijnen alvast doorgeproefd. Daarbij werd hun favoriete bubbel - als afsluiter - toegevoegd aan de line-up.

Mousserende wijnen uit alle windstreken

Joris Post nam de bezoekers deze avond mee op ontdekkingsreis langs de verschillende soorten mousserende wijnen uit diverse landen.

Van een Brut Nature van Alvi’s Drift uit Zuid-Afrika, naar de Crémant d'Alsace-Cuvée Julien-Brut van Dopff au Moulin. Natuurlijk kwam de champagne van Ernest Rapeneau aan bod, maar ook de relatief onbekende Oltrepò Pavese van Bellussi.

Cuvée Prestige Brut

De Cuvée Prestige Brut is gemaakt van pinot noir druiven afkomstig uit Oltrepò Pavese. Dit gebied in Lombardije is beroemd vanwege zijn verfijnde pinot noir's.

Het is overigens redelijk zeldzaam, een mousserende 100% pinot noir. Het product is gemaakt volgens de Charmat-methode, zodat alle unieke fruitaroma's van deze druif optimaal bewaard blijven.

Joris over mousserende wijn

Joris vertelde de gasten alles over het reilen en zeilen van de geproefde mousserende wijnen:

• Op welke manier komen de bubbels in de fles
• Wat is de wetgeving achter de diverse mousserende wijnen
• Welke druiven rassen mag men gebruiken
• Hoe kun je door middel van het lezen van het etiket onderscheid maken tussen vintage, blanc de blancs, demi sec, brut enz.

Tijdens deze uitleg kon Joris putten uit zijn persoonlijke ervaringen. Deze heeft hij opgedaan tijdens zijn bezoeken aan onder andere de Elzas en de Champagnestreek.

Heerlijke gerechtjes en hapjes

De diverse wijnen werden begeleid door heerlijke gerechtjes en hapjes. Zo werd de Imperiale Vino Spumante Extra Dry -Millesimato- van Domus Vini begeleid met Parmezaanse kaas en druiven. En uiteraard konden de oliebollen niet ontbreken nu de jaarwisseling weer in zicht komt.

Bellussi Prosecco Rosé

Als afsluiter van de avond werd de Bellussi Prosecco Rosé ingeschonken. De persoonlijke favoriet van Jasper en Shirley. Deze lichtroze Prosecco Rosé Brut is gemaakt van glera en pinot noir en afkomstig van de beste wijngaarden in Veneto. De wijn is fris en levendig, met aroma's van frambozen, kersen, aardbeien en een vleugje citrus.

Ook deze wijn – begeleid door een stukje cheesecake - werd goed ontvangen in 's-Gravenzande en vormde de perfecte afsluiting van een smaakvolle avond.

Bedankt

Wij willen Jasper en het team van Paviljoen Mes Amis en Brian van Slijterij Madeira hartelijk bedanken voor de goede zorgen deze avond!

Back to top