Door naar content

Nederlandse cocktailscene geniet tijdens Perfect Serve Barshow 2021 in WesterLiefde Amsterdam

18 november 2021

Op maandag 15 en dinsdag 16 november 2021 vond de 7e editie van de Perfect Serve Barshow plaats. Twee dagen lang was het monumentale WesterLiefde-terrein midden in het Westerpark in Amsterdam een waar walhalla voor de cocktailliefhebbers.

Naast horecaprofessionals waren er ook vele thuisbartenders aanwezig die genoten van de vele dranken die te zien en vooral te proeven waren. Op beide dagen vonden diverse seminars, tastings en cocktailcompetities plaats.

WesterUnie

De WesterUnie is een onderdeel van de WesterLiefde. Op de 1e verdieping van dit industriële pand stond de stand van De Monnik Dranken. Ons horecateam, bestaande uit Olivier Ensink, Jeroen Kimenai en Thijs van Bavel, werd bijgestaan door Joël de Kock, Luuk olde Monnikhof, Patrick van Egmond en Ivar Wittebrood.

De bezoekers lieten zich uitgebreid informeren over de herkomst en geschiedenis van diverse merken zoals o.a. Carlos I, Godet Cognac, Ben Lomond, Caorunn Gin, Edinburgh Gin, Filliers Gin, Hayman’s Gin, Nordés Gin, Santocci Limoncello, Herencia de Sanchez, Rey Campero, Clairin Rhum, El Dorado Rum, Rum Fire, Veritas, Corazón Tequila, Pravda Vodka, Big Peat, Buffalo Trace, Mars, Kavalan, Smokehead, Spearhead en Bittermens.

Een aantal merken willen wij graag toelichten:

Filliers Barel Aged Genever Young & Pure 0 & 8 year

Van jenever wordt wel eens gezegd dat het de ontbrekende link is tussen gin en whisky. Net als whisky wordt jenever uit graan gedistilleerd, maar net als bij gin wordt een vleugje jeneverbesdistillaat toegevoegd. Hierdoor komt een rijpe & ronde smaak in evenwicht met frisse & kruidige aroma’s. De rijping op vat voegt daar nog eens extra diepte aan toe.

Young & Pure

De Young & Pure Genever heeft nooit op vat gelegen waardoor de verfrissende karakteristieken van de genever benadrukt worden.
Verschillende aroma’s vullen elkaar op een heldere manier aan, met de frisheid van de jeneverbes op de voorgrond. Hierdoor leent deze Young & Pure Genever zich uitstekend in de bereiding van cocktails gebaseerd op gin.

Filliers Barrel Aged 8 years old

Door het hout van bourbonvaten gemaakt uit Amerikaans eiken krijgt deze genever na acht jaar rijping een mooi aroma van vanille. Hierdoor verzacht de uitgesproken jeneverbessmaak, terwijl deze toch duidelijk aanwezig blijft.

De jenever is heerlijk om puur te drinken, maar ook ideaal om te mixen en vormt een perfecte basis voor cocktails.

Clairin Communal

Clairin is de inheemse naam voor rum in Haïti. Kleine ambachtelijke distilleerderijen liggen verspreid over dit Caribische eiland. In Haïti blijft men wonderbaarlijk puur bij de productie van rum. Men gebruikt nog altijd de oorspronkelijke soorten suikerriet en maakt geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Daarnaast maakt men gebruik van spontane gisting en ongefilterde distillatie. Het is daarmee – voor zover bekend – de enige natuurlijke rum ter wereld.

Clairin Communal is het resultaat van een blend van vier verschillende spirits uit vier verschillende dorpjes in Haïti. Uiteraard geproduceerd op de wijze waar Clairin bekend om staat: op natuurlijke wijze en gedistilleerd in kleine pot stills.

Pear Daiquiri

Clairin Communal is perfect als basis voor de Pear Daiquiri. Deze cocktail viel bij de vele bezoekers erg in de smaak!

Spearhead Single Grain Scotch Whisky

Spearhead is officieel nog niet beschikbaar voor de Nederlandse markt. Maar tijdens de Perfect Serve Barshow 2021 was er al de gelegenheid om deze Schotse single grain whisky te proeven. Spearhead is een bijzondere whisky en vanwege het lichte en zeer fruitige karakter leent deze whisky zich uitstekend voor de cocktailscene. De reacties waren overweldigend!

Spearhead

De whisky is gemaakt van 100% gemoute gerst, maar is gedistilleerd in een Coffey still, waardoor Spearhead een single grain whisky is. De whisky rijpt in ex-bourbon vaten en ondergaat een bijzondere finish. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van Virgin American Oak Barrels waarbij voor het branden een unieke combinatie van infrarood en vuur gebruikt is.

In het voorjaar van 2022 komt Spearhead naar Nederland.

Cocktails met Max van Helvoirt

Max van Helvoirt, mede-eigenaar van Diligence Cocktails, was ingehuurd voor het maken van de mooiste cocktails met de eigen import spirits van De Monnik Dranken.

Tevens is de tijdens de Perfect Serve Barshow gebruikte cocktailkaart door hem samengesteld. Namens De Monnik Dranken willen wij hem hartelijk danken voor zijn geweldige inzet.

Bedankt

Langs deze weg willen wij Timo Janse & Tess Posthumus hartelijk danken voor deze zeer geslaagde editie van de Perfect Serve Barshow. Wij kijken nu al uit naar de volgende editie in 2022!

Back to top