Door naar content

Rampur Double Cask en Amrut Indian Peated bij proeverij in Heino

17 november 2021

Uw topSlijter van Dam uit Heino heeft een eigen proeflokaal achter de slijterij. Daar worden regelmatig proeverijen georganiseerd. Zo ook op vrijdag 5 november 2021. De eerste en de laatste whisky kwamen deze avond uit India. Twee whisky’s met grote verschillen qua geur en smaak. Dit gold overigens ook voor de twee whiskey’s uit Ierland.

Rampur Double Cask & Amrut Indian Peated

Namens De Monnik Dranken was Ronald Anneveldt naar het hart van de regio Salland afgereisd. Hij had een aantal heerlijke whisky’s uit verschillende landen meegenomen.

Om binnen te komen moesten de bezoekers een geldige corona QR-code kunnen overleggen. Deze controle verliep soepel, waardoor er snel met de proeverij begonnen kon worden. Zoals hiervoor al aangegeven kwamen zowel de eerste als de laatste whisky uit India. Dit is gelijk ook de enige overeenkomst tussen deze twee whisky’s.

Rampur Double Cask

De opening van de proeverij was voor Rampur Double Cask. Deze whisky wordt gemaakt in het noorden van India. De distilleerderij ligt ten oosten van New Delhi, op slechts honderd kilometer van de grens met Nepal. De Himalaya zorgt het hele jaar door voor sterk tegengestelde klimaatomstandigheden.

De Double Cask heeft op Amerikaans eiken en Europees eiken liggen rijpen. Het is een frisse whisky, met tonen van rozen en lychee. In deze Indiase whisky is geen spoortje rokerigheid te vinden.

Amrut Indian Peated Whisky

Dat kun je niet zeggen van de Amrut Indian Peated Whisky, de laatste whisky van de avond. De naam zegt het al; een rokerige whisky.

Turf en houtrook voeren de boventoon bij deze whisky, waar ook moutige en fruitige smaken in te herkennen zijn. Een kwalitatief zeer goede whisky van de Amrut distilleerderij.

De Amrut distilleerderij ligt in de stad Bangalore, zo’n 2000 kilometer zuidelijker dan de Rampur distilleerderij. De whisky rijpt hier op zo'n 1000 meter boven zeeniveau en onder extreem warme en vochtige omstandigheden. De gemiddelde temperatuur is hier 30°C.

India kent grote uitgestrekte veengebieden in Kerala, Arunachal Pradesh, Himachal Pradesh en het noorden van Sikkim. Het is in India echter niet gebruikelijk turf te gebruiken voor het drogen van gerst.

Om toch een mooie rokerige whisky te kunnen maken wordt er gerookte gerst geïmporteerd uit Schotland. Deze gerst wordt gecombineerd met Indiase gerst uit Punjab en Rajasthan.

Rokerige whiskey uit Ierland?

In Heino kreeg men ook twee totaal verschillende whiskey’s uit Ierland te proeven. Waterford Organic en The Good, The Bad and the Smokey van The Whistler.

Ierse whiskey’s staan niet bekend om hun rokerigheid, maar deze The Whistler-variant is hier een mooie uitzondering op.

The Good, The Bad and the Smokey

The Good, The Bad and the Smokey is een blend van drie verschillende single malt whiskey’s, welke zijn samengevoegd in ex-bourbonvaten. Daarna volgde een finish op rokerige Laphraoig Quarter Casks van 125 liter per stuk. Hierdoor is een heerlijk smaakvolle en rokerige whiskey ontstaan.

Wat stond er nog meer op de proeftafel bij úw topSlijter van Dam?

Naast de whisky’s uit India en Ierland stond er nog meer op de proeftafel; Mars Kasei uit Japan, Kavalan King Car uit Taiwan, Hellyers Road Original Roaring Forty uit Tasmanië en de Filliers Single Malt Whisky Sherry Oak Aged 10YO uit België.

Bedankt

Langs deze weg willen wij het team van úw topSlijter van Dam nogmaals hartelijk bedanken voor de zeer geslaagde avond!

 

Back to top