Door naar content

Rondje Schotland voor Ster van Twente

10 november 2021

Op donderdagavond 4 november 2021 organiseerde Gall & Gall Leussink aan de Stationstraat in Haaksbergen een whiskyproeverij. De proeverij vond plaats bij De Kornuiten en het thema was ‘Rondje Schotland’. Daarbij worden whisky’s uit alle Schotse whiskyregio’s geproefd.

Rondje Schotland met bijpassende hapjes

Gino Takke heeft de dagelijkse leiding over die slijterij die in handen is van Niek en Tijn Leussink. Gino had Ronald Anneveldt – Brand Ambassador Craft Spirits bij De Monnik Dranken – uitgenodigd om de proeverij in goede banen te leiden.

Ronald nam de bezoekers mee op whiskyreis langs de 5 Schotse whiskyregio's. Hij vertelde daarbij interessante verhalen en anekdotes. De whisky's werden begeleid door diverse bijpassende hapjes, zoals abrikozen, fudge en pure chocolade.

Lowlands

De proeverij begon met The Epicurean, een whisky uit de Lowlands. Een lichte, niet-rokerige Lowland whisky waarin duidelijke granige cq grassige tonen waarneembaar zijn.

Bijpassend hapje: gedroogde abrikoos.

Highlands

De Highlands werd vertegenwoordigd door de Loch Lomond distilleerderij. Bij Loch Lomond beschikt men over 4 verschillende distilleerketels, waardoor men in staat is om verschillende stijlen whisky te maken. De Inchmurrin 12 YO en Loch Lomond 18 YO zijn dar mooie voorbeeld van.

Loch Lomond Inchmurrin 12 YO

De 12 jaar oude Inchmurrin heeft - net als de hiervoor geproefde Epicurean - grassige tonen met peer, crème caramel, zacht fruit, vanille en fudge. Deze whisky is vernoemd naar een eiland in het meer Loch Lomond.

Loch Lomond 18 Years Old

Daarnaast kreeg men in Haaksbergen ook de 18 jaar oude Loch Lomond te proeven. Deze whisky wordt gedistilleerd in een Lomond still en een pot still. De whisky heeft wat meer kracht dan de Inchmurrin. De whisky rijpt op de mooiste eikenhouten vaten. Tijd (18 jaar lang) en natuur hebben ervoor gezorgd dat het zoete karakter van het hout tot subtiele karakteristieke tonen van turf en rook hebben geleid en daarmee tot een goed uitgebalanceerde finish.

Bijpassend hapje: Pims koekjes met sinaasappelvulling en een laagje chocolade.

Speyside

Door naar de Speyside. Qua hoeveelheid distilleerderijen is de Speyside veruit de grootste whiskrego. Aan GlenAllachie 12 YO en Tomintoul 12 YO de eer om deze regio te vertegenwoordigen.

GlenAllachie 12 YO

De GlenAllachie distilleerderij van Billy Walker ligt aan de voet van de Benrinnes, de hoogste berg van de Speyside. Bij de GlenAllachie 12 YO spelen butterscotch en honing de hoofdrol in de neus, met rozijnen en mokka op de achtergrond.

Bijpassend hapje: pure chocolade.

Tomintoul 12 YO

Met de Tomintoul 12 YO Oloroso Finish kregen de gasten nog een heerlijke Speyside whisky te proeven. Deze whisky heeft de laatste 18 maanden gerijpt op vaten waarin eerder de wat zoete oloroso sherry werd gerijpt. Het resultaat is dan ook whisky met een lichtzoete, zachte smaak.

Bijpassend hapje: fudge.

Terug naar de Highlands

In Haaksbergen keerden de whiskyliefhebbers nog weer even terug naar de Highlands. En wel voor de Glenturret 12 YO. Deze whisky is gebotteld in een prachtige fles in de vorm van een karaf, ontworpen door de wereldberoemde glasblazers van Lalique.

Glenturret 12 YO

Deze 12 jaar oude Highland heeft fijne tonen van fruitcake met walnoten. Tevens komen er tonen van zoete appel, gember en citroenthee naar voren.

Bijpassend hapje: brownie

Campbeltown

Campbeltown is slechts een klein havenstadje op het schiereiland Kintyre aan de westkust van Schotland. Maar dit stadje heeft wel een eigen herkomstbenaming. Dat komt mede doordat er in de Victoriaanse tijd meer dan 30 distilleerderijen in Campbeltown waren gevestigd.

Glen Scotia Victoriana

De Glen Scotia Victoriana is een ode aan deze Victoriaanse tijd. Het is een typische Campbeltown whisky; kruidig, fruitig, met een ziltige invloeden.

Bijpassend hapje: gedroogde ham.

Islay

De laatste whisky van de avond was afkomstig van het magische whiskyeiland Islay (uitgesproken als Ail la). Islay is wereldberoemd onder liefhebbers van rokerige en geturfde single malt whisky’s.

Smokehead Islay Single Malt Whisky

Deze whisky doet zijn naam eer aan. Smokehead wordt vaak omschreven als een explosieve achtbaan van turf, rook en specerijen met een delicate zoetheid. Een waardige afsluiter van deze heerlijke proeverij!

Bijpassend hapje: blauwe schimmelkaas.

Bedankt

Langs deze weg willen wij Gall & Gall Leussink en De Kornuiten nogmaals hartelijk bedanken voor het organiseren van deze geslaagde proeverij.

Back to top