Door naar content

Waterford Biodynamic Luna 1.1: ’s werelds 1e biodynamische whisky!

23 november 2021

Bij de distilleerderij van Waterford zijn ze niet bang om te innoveren. Het uiteindelijke doel van Waterford is om de meest natuurlijke smaken in whisky te ontdekken. Onderdeel van deze zoektocht is het omarmen en introduceren van biologische en biodynamische landbouw in de whiskywereld.

Biodynamische landbouw

Drie Ierse boeren – Trevor Harris, Allan Mooney en John McDonnel – runnen hun boerderij volgens andere methodes dan we gewend zijn. Ze volgen hierbij de principes van de Oostenrijkse filosoof Rudolf Steiner.

Steiner creëerde na de eerste wereldoorlog een systeem waarbij zelfvoorzienende landbouw centraal staat. Het doel is om ‘levendige’ landbouwgrond (uiteraard vrij van chemicaliën) te ontwikkelen.

Omdat gerst centraal staat bij Waterford, zal de biodynamische agricultuur bijdragen aan een nog zuivere en meer intense expressie. In de wijnwereld is de toepassing van biodynamica allang een gewoongoed en het wordt steeds vaker toegepast in de zoektocht naar intensiteit en zuiverheid van smaak. Als dit voor de druif geldt, waarom dan niet voor het graan?

Mark Reynier: “During my career I’ve had the fortune to taste the world’s greatest wines, it’s no surprise to see the ever-increasing adoption of biodynamics in the search for intensity and purity of flavour. If for the grape, why not the grain?”

Biodynamic Luna

Biodynamische landbouw gaat verder dan de ‘gewone’ ecologische mindset. Het is landbouw op basis van eeuwenoude principes, waarbij men rekening houdt met kosmische invloeden. Denk hierbij aan de invloed van de maan. De naam Luna is dan ook niet voor niets gekozen.

Allereerste biodynamische whisky ter wereld

Biodynamische landbouw voldoet aan alle wettelijke verplichtingen welke biologische landbouw ook ervaart, maar legt hiernaast extra en strengere regels op voor bemesting, dierenwelzijn en toegestane stoffen. De graadmeter voor biodynamische landbouw is het Demeter keurmerk: een reeks van normen en richtlijnen waaraan voldaan moet worden. Biodynamic Luna 1.1 bevat dit keurmerk en is daarmee de allereerste biodynamische whisky ter wereld!

Proefnotities  
Neus: Pruimen, abrikozenjam, verse fruitsalade, koude koffie, citroentaart, verse aarde, bruine suiker en hooi op de grond na een regenbui.
Smaak: Kruiden op elk niveau van de smaakbeleving. Witte peper, kruidnagel, groene pepers, jalapenos, donkere chocolade, zoethout, grapefruit en muntthee.
Afdronk: Een lange, droge en kruidige afdronk met tonen van muntthee.
   
Art. nr 107570 WATERFORD Biodynamic Luna 1.1 50% 0,70 ltr  

Organic Gaia 2.1

Als opvolger van Organic Gaia 1.1, welke vorig jaar op de markt kwam, is nu ook de Organic Gaia 2.1 in Nederland te verkrijgen. Voor het eerst wordt er in een nieuwe jaargang gedoken: de biologische oogst van 2016.

Proefnotities  
Neus: Sinaasappelschil, verse grond, broodkorst, bruine suiker, melkchocolade, verse fruit salade en marshmallows.
Smaak: Kruidig, witte peper, grapefruit, zoethout, kersen, cacaopoeder, gezouten pinda’s en citroenschil.
Afdronk: Droog, lang en kruidig.
   
Art. nr 107524 WATERFORD Organic Gaia 2.1 50% 0,70 ltr  

Bestelinformatie

Deze twee nieuwe edities in het Waterford portfolio zijn reeds voorradig en per direct te bestellen.

Back to top