Door naar content

Rum en whisky in Oud-Gastel

26 oktober 2021

Op donderdagavond 21 oktober 2021 organiseerde Slijterij ’t Raadhuis in samenwerking met Gastel Sfeer een whisky- en rum-proeverij. Voor veel van de 39 bezoekers was dit de eerste kennismaking met rum. Rum door de cola of in warme chocolademelk met slagroom rekenen we even niet mee.

Kennismaking met rum

De proeverij stond onder leiding van Ronald Anneveldt. Hij liet steeds een rum in combinatie met een whisky proeven. Het doel hierbij is om de bezoekers kennis te laten maken met de verschillen én de overeenkomsten tussen rum en whisky.


Rum kent – net als whisky – een enorm smakenpalet

Caribische rum ontmoeten Schotse whiskyregio’s

Het Caribisch gebied heeft een ideaal klimaat voor het verbouwen van suikerriet. In de koloniale tijd werd in Europa de vraag naar suiker groter en groter. Dit leidde tot een enorme toename van suikerrietplantages in de Spaanse, Franse, Engelse, Portugese en Nederlandse koloniën in de Cariben.

Hiermee begint ook de geschiedenis van rum zoals wij die vandaag de dag kennen. Men ontdekt dat er uit de melasse (een restproduct bij de productie van suiker) rum gemaakt kan worden.

Tradities

Elk eiland heeft zijn eigen productiemethoden en tradities, waardoor er een zeer divers smakenpalet ontstaat. Van heel lichte en fruitige rum, naar zeer uitgesproken en zwaar. Net als bij whisky dus.

Drie stijlen

Rum is in grofweg drie stijlen in te delen: de Engelse, de Spaanse en de Franse. Iedere stijl heeft een bepaald smaakprofiel, maar daarop zijn weer veel uitzonderingen.

Van licht en fruitig naar uitgesproken krachtig

In Oud-Gastel proefde men de rum in combinatie met whisky’s uit de diverse Schotse whiskyregio’s.

Licht en fruitig

De proeverij begon licht en fruitig met The Epicurean in combinatie met Transcontinental Rum Panama batch#3. The Epicurean is een lichte, niet-rokerige Lowland whisky waarin ook duidelijke granige cq grassige tonen waarneembaar zijn. De Panama Rum Batch III is een Spaanse stijl rum die wordt gedistilleerd in een column still en rijpt volgens het sherry solera-systeem.

Speyside en Guyana

In de 2e en 3e ronde werden met Tomintoul 12 YO en GlenAllachie 15 YO twee Speyside whisky’s vergeleken met een 12 en 15 jaar oude rum van El Dorado uit Guyana. Beide whisky’s hebben gerijpt op sherryvaten. Het meest opvallende aan de El Dorado 12 YO en El Dorado 15 YO is dat de 15 jaar oude rum veel voller van smaak is dan de 12 jaar oude rum. Terwijl je juist andersom zou verwachten.

Uitgesproken krachtig

Het slotakkoord was voor Smokehead Rum Rebel, een Islay single malt whisky en Hampden Estate Jamaican Rum. Twee uitgesproken krachtige distillaten. Smokehead Rum Rebel is een Islay whisky met een finish op rumvaten. Hampden Estate Rum is een ware en krachtpatser met – door de langzame fermentatie - een extreem hoog gehalte aan esters.

Bedankt

Via deze weg willen Slijterij ‘t Raadhuis en Gastel Sfeer nogmaals bedanken voor een zeer geslaagde avond.

Back to top