Door naar content

Whisky en heel veel rum in IJmuiden

11 oktober 2021

IJmuiden stond op vrijdag 8 en zaterdag 9 oktober 2021 geheel in het teken van whisky en rum. Twee dagen vol met nieuwe smaakervaringen, gezelligheid, beleving, heerlijk eten en natuurlijk heel veel whisky en rum!

"Where whisky meets rum"

Whisky & Rum aan Zee 2021 | 15e editie

In 2005 introduceerde Slijterij & Wijnhuis Zeewijck het concept Whisky & Rum aan Zee voor de eerste keer. Sindsdien staat het festival in IJmuiden voor nieuwe ontdekkingen op het gebied van whisky en rum, gezelligheid, educatie en heerlijk ontspannen.

Bij de 15e editie draaide alles om beleving, geur en smaak!

Dit jaar vond het festival plaats in het totaal vernieuwde Leonardo Hotel aan de Kennemerboulevard, op slechts 150 meter van het strand.

IJmuiden

In IJmuiden komen whisky en rum bij elkaar. Niet alleen door Whisky & Rum aan Zee, maar ook door de haven en het Noordzeekanaal.

Vanuit IJmuiden vertrekt de veerboot naar Newcastle, een bekende route voor Schotse whiskyreizen. Daarnaast komen via de sluizen van IJmuiden enorme hoeveelheden rum ons land binnen. In IJmuiden komen de werelden van whisky en rum samen, helemaal op het Whisky & Rum aan Zee Festival!

Whisky & Rum

Als importeur van whisky en rum heeft De Monnik Dranken door de jaren heen een prachtig assortiment opgebouwd. Namens De Monnik Dranken waren Arjan Hartkamp, Joël de Kock en Ronald Anneveldt naar de op twee na grootste havenstad van ons land afgereisd. Zij hadden een mooie selectie uit dit assortiment meegenomen.

Glen Scotia Heavy Charged

Arjan Hartkamp liet ‘zijn’ whisky’s van Glen Scotia en Loch Lomond proeven. Speciale aandacht ging hierbij uit naar de Glen Scotia Heavy Charged.

Deze limited release van Glen Scotia is enkel en alleen in Nederland verkrijgbaar en bestaat uit maar liefst 8 whiskyvaten welke op een cask strength van 56,8% zijn gebotteld.

De licht geturfde whisky heeft gerijpt op een combinatie van 1st fill en refill bourbon-vaten alvorens het een finish heeft ondergaan van 9-12 maanden op 1st fill heavy char american oak.

Glengoyne, Tamdhu en Smokehead

In IJmuiden stonden Glengoyne, Tamdhu en Smokehead vol in de belangstelling. De drie merken hebben elk een geheel eigen stijl en Joël de Kock liet de whisky’s uitgebreid proeven met bijbehorende achtergrondinformatie.

Glengoyne

De Glengoyne distilleerderij ligt in de Highlands niet ver van Glasgow. Bij Glengoyne staat alles in het teken van ‘tijd’. Dankzij het uiterst langzame distillatieproces – het langzaamste van Schotland - ontstaan de kenmerkende zoete en fruitige tonen van appels, peren en bananen.

Tamdhu

Bij Tamdhu heeft men de rijping op sherryvaten tot kunst verheven. Met uiterste precisie selecteert men de beste Oloroso sherryvaten uit Spanje. Vroeger was dit standaard in de whiskyindustrie, maar tegenwoordig zijn er nog slechts een paar distilleerderijen die de whisky op uitsluitend sherryvaten laten rijpen, waaronder dus Tamdhu.

Smokehead

Van totaal andere orde is Smokehead Islay Single Malt Whisky. Deze whisky is een krachtige combinatie van gebrande turf, rook en BBQ zorgt voor een intense smaakbeleving.

21 verschillende soorten rum

Uiteraard was er ook ruim aandacht voor rum op de proeftafel van De Monnik Dranken. In IJmuiden kon men maar liefst 21 verschillende soorten rum en 3 cachaça’s op de proeftafel.

Cachaça

Cachaça is een Braziliaans suikerrietdistillaat. De drank is vergelijkbaar met witte rum, maar dan meer van de uitgesproken smaak, zoals bijvoorbeeld Clairin Rum uit Haïti ook heeft.

Dictador vs Clairin

Door de bezoekers een rum van Dictador en één van Clairin te laten proeven liet Ronald zien hoe groot de verschillen tussen 2 soorten rum kunnen zijn.

Dictador is een Spaanse stijl rum uit Colombia. Romig, zeer zacht en rond met smaken van koffie en karamel, doet denken aan Haagse Hopjes. Clairin Rhum daarentegen is zeer uitgesproken en een krachtige rum. Het is geen zoete rum (wat rum wel vaak is) en bevat duidelijke kenmerken van salmiak.

Bedankt

Gedurende de twee dagen kwamen er – verdeeld over drie sessies – ongeveer 1400 bezoekers op het Whisky & Rum aan Zee Festival in IJmuiden af. Bij diegene die dit weekend voor het eerst kennis maakten met de wereld van rum is de interesse zeker gewekt.

Langs deze weg willen wij de organisatie (waaronder ook zeker de vele vrijwilligers) bedanken voor het zeer geslaagde festival.

Back to top